De Europese Unie verbiedt de import van traditionele licht technologieën. Deze keuze is gemaakt op basis van de bescherming van onze planeet met oog op het versnellen van de implementatie van LED techniek. Deze techniek is vele malen energie- en kostenefficiënter.

 

Europese huishoudens gebruiken nog altijd teveel gloeilampen. Echter, het is geen geheim dat deze technologie achterhaald is.

 

De EU heeft een overeenkomst bereikt over het opheffen van de import van gloeilampen. De verkoop van gloeilampen voor particulier gebruik is al een aantal jaar onwettig. Echter, het was nog steeds mogelijk om gloeilampen aan te schaffen voor professionele toepassingen, zoals op bouwplaatsen. Vanaf maart 2016 zal het verbod ook van toepassing zijn op alle type ondernemingen.

 

Door de invoer van deze restrictie maakt de Europese Unie een statement: we moeten gezamenlijk overstappen op LED. Dit statement moet echter niet de enige reden zijn om de overstap te maken op een milieuvriendelijke oplossing.

 

In werkelijkheid weten velen nog niet dat tot 80% bespaart kan worden op de energiekosten en men daarbij kan profiteren van duurzame en kwalitatief hoogstaande producten.

 

Als alle Europese landen per direct de overstap maken naar LED, dan zouden we gezamenlijk het jaarlijkse energieverbruik van een land als Nederland kunnen besparen.

 

Nog een interessant feitje: verlichting neemt 12% van het wereldwijde energieverbruik in beslag. De overstap naar LED zal dit percentage verminderen tot slechts 1,5%.

 

Bovendien, in overeenstemming met de klimaattop van de Verenigde Naties, zou de implementatie van LED een gigantische steun in de rug betekenen voor het terugdringen van de opwarming van de aarde.

 

Of in ieder geval, dit niet verder te laten escaleren.

 

“Een acute overstap op de zeer efficiënte LED lampen zou een uitstoot van 801 ton aan CO2 voorkomen. Dit staat gelijk aan stilleggen van 684 kolencentrales wereldwijd.”  (Opgehaald van www.globallightingchallenge.org/)

 

Bereid je voor gedag te zeggen tegen de traditionele lamp en upgrade je huis of bedrijf naar betere verlichting!