Het kiezen van de correcte licht producten betekent het creëren van een veilige omgeving.


Spaarlamp kwik

Sommige typen lampen, vooral compacte fluorescentielampen (spaarlampen), bevatten kleine hoeveelheden kwik. We kunnen niet zomaar de gevaren van mogelijk contact met kwik negeren.


Kwik speelt geen rol in de gezondheid van de mens. Het is een giftig metaal met de mogelijkheid om onze planeet te verwoesten.


Echter, de maximale hoeveelheid kwik in een spaarlamp is ongeveer 4 of 5 milligram. Vergelijk dit met ouderwetse thermometers, deze thermometers bevatten ongeveer 500 milligram kwik. Dit staat ongeveer gelijk aan 125 spaarlampen.


Dus paniek niet als u een spaarlamp thuis heeft, maar negeer niet de juiste procedures van het gebruik en de verwijdering van deze lampen.
Als een spaarlamp breekt kan de hoeveelheid van kwik in de lucht toenemen. De damp verandert snel in vloeistofdruppeltjes en kan op oppervlaktes blijven plakken. Vooral als de ruimte niet genoeg lucht krijgt en goed schoongemaakt wordt.


De lamp kan goedkoop met huishoudelijke spullen worden schoongemaakt. Belangrijk is dat u geen contact maakt met het metaal.


Advies voor het schoonmaken:

  • Ventileer de omgeving
  • Gebruik beschermingsmiddelen zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker zodat u de damp niet inhaleert van het metaal.
  • Verwijder de grotere stukken voorzichtig en plaats ze in een veilig dichte container.
  • Verzamel het stof en de kleinere stukken. Gebruik geen stofzuiger want dit helpt het kwik om zich te verspreiden door de omgeving.

Net zoals bij batterijen, gebruikte of kapotte spaarlampen moeten worden afgeleverd bij uw milieustraat of bij inzamelbakken bij sommige winkels. De lampen moeten anders worden behandeld dan normale afval.


Kwik is een gevaarlijk en vluchtig zwaar metaal. Het kan planten, dieren en water infecteren.


Bij het kiezen van andere licht opties, zoals LED, die geen kwik bevatten maakt u uw huis veiliger.