Hoe beïnvloedt LED verlichting ons lichaam?
De afgelopen jaren is er het nodige gepubliceerd over het effect van licht op onze fysieke gezondheid. Hierbij kwamen zowel positieve als negatieve resultaten naar voren. Het vinden van de juiste informatiebronnen kan moeilijk zijn. Om die reden hebben we deze blog geschreven. Ook kom je hier alles te weten over de effecten van licht op onze gezondheid.
Hoe beïnvloedt verlichting ons lichaam?
Laten we bij het begin beginnen. Hoe kan licht ons in het algemeen eigenlijk beïnvloeden? Hierbij spelen drie belangrijke eigenschappen een rol, te weten: de lichtintensiteit, de flikkering in licht en de kleurtemperatuur (lichtkleur). We zullen deze onderwerpen hieronder ieder apart behandelen.
Hoe kan de lichtintensiteit van verlichting ons beïnvloeden?
In de basis kan de lichtintensiteit ons lichaam op twee manieren beïnvloeden. Ten eerste: wanneer je op een (te) korte afstand komt van bepaalde conventionele lampen zoals gloeilampen, gasontladingslampen, halogeenlampen of spaarlampen, kan dit hinder en/of verbanding veroorzaken. Denk daarbij aan hinder aan je ogen of een brandwond op je huid. Dit wordt veroorzaakt door de warmte die deze conventionele lichtbronnen uitstralen naast het produceren van licht. Wist je dat LED verlichting niet warm wordt? Mocht je dus per ongeluk met je hand aan een LED lamp komen, dan gebeurt er dus niets! Verder kan een te hoge lichtintensiteit kortdurende zichtproblemen veroorzaken. Wanneer je per ongeluk in de zon kijkt is daar een goed voorbeeld van.
Hoe kan flikkering in licht ons lichaam beïnvloeden?
Bijna iedere conventionele lichtbron heeft een vorm van flikkering. Het effect hiervan hangt af van de frequentie van de flikkering zelf. Een bekend voorbeeld van conventionele verlichting die flikkert is de conventionele TL buis. Wanneer je in flikkerend licht kijkt, kan dit hinder veroorzaken aan je ogen of in het ergste geval hoofdpijn/migraine. Wist je dat LED TL buizen flikkervrij zijn en meteen 100% licht geven wanneer ze worden opgestart? Onderzoeken tonen aan dat lichtflikkering van 3 tot 70 Hz epileptische aanvallen kan veroorzaken. Belangrijk om hierbij te noemen is dat de effecten per persoon verschillen. Ook goed om te weten: naast onze LED TL verlichting is ook het licht van onze LED lampen en LED spots flikkervrij. Kies dus voor LED!
Hoe kan de kleurtemperatuur van verlichting ons lichaam beïnvloeden?
Licht heeft een breed spectrum aan verschillende kleuren of tinten. De kleurtemperatuur van verlichting bepaalt voor een deel onze stemming. Wat we zeker weten is dat de warmte van een kleur invloed heeft op onze hersenen door de overeenkomsten die het heeft met zonlicht. Ons lichaam is ingesteld op zonlicht, omdat er duizenden jaren lang geen andere lichtbron was. Dit betekent dat ons lichaam een bepaald proces ondergaat wanneer de lichtkleur om ons heen koel of juist heel warm is. Zo worden we activiever en kunnen we ons beter concentereren in een ruimte met koel wit licht (4000 Kelvin), terwijl extra warm wit licht (1800 - 2700 Kelvin) vooral is bedoeld voor het creëren van een prettige/rustige sfeer.
In ons ruime assortiment van LED lampen kun je kiezen uit vele kleurtemperaturen. Van extra warm wit tot zelfs daglicht wit. Welke kleurtemperatuur je het best kunt kiezen hangt af van het doel dat je met het licht wil bereiken en om wat voor ruimte het gaat. Met een dimbare LED lamp kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Datzelfde geldt voor slimme LED lampen. Daarmee kun je zelfs de kleurtemperatuur veranderen of de kleur van het licht aanpassen!

Het aantal lumen is de lichtopbrengst van een LED lamp. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller/krachtiger het licht. Wanneer je baat hebt bij voldoende/helder licht in een wat grotere ruimte, kies dan voor een product met meer lumen. Meer weten? Lees dan onze blog: Hoe kies je de juiste hoeveelheid lumen per kamer.