Informatieplicht energiebesparing ligt bij de ondernemer

De Wet Milieubeheer bestaat al enige jaren en is in 2018 nog herzien. In deze wet wordt onder andere beschreven dat een bedrijf verplicht is om een energiebesparende investering uit te voeren indien deze binnen 5 jaar kan worden terugverdiend. Afgelopen jaar lag de bewijslast bij de overheid, maar dat is inmiddels veranderd. Wij vertellen je er graag meer over.


Ondernemer

 

Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.


 

Wat is er precies veranderd?

Sinds januari 2019 heeft de overheid bedrijven verplicht om aan te tonen dat zij conform de Wet Milieubeheer energiebesparende investeringen nemen. In januari 2019 is het landelijk registratiesysteem informatieplicht geopend. Hier moesten de bedrijven vóór 1 juli 2019 jl. de getroffen energiebesparende maatregelen definitief geregistreerd hebben. Overigens is een breed gedragen misverstand dat de eigenaar van het vastgoed verantwoordelijk is voor het naleven van de milieuwet. In de wet staat echter duidelijk vermeld dat de gebruiker van het pand hiervoor verantwoordelijk is.

 

Handhaving en bevoegd gezag

Het bevoegd gezag is verantwoordelijk voor het toezicht op en handhaving van de wettelijke energiebesparing plicht én de informatieplicht. Dat is in principe de gemeente waarbinnen het bedrijf of instelling is gevestigd. Het bevoegd gezag kan haar handhaving- en toezichtstaken aan een omgevingsdienst overdragen. Bij grote bedrijven is de provincie vaak het bevoegd gezag. In het laatste jaar van het Energieakkoord, dat in 2020 overgaat in het Klimaatakkoord, wordt extra aandacht besteed aan de energiebesparingseisen uit de Wet milieubeheer. Tevens krijgen gemeenten en haar omgevingsdiensten extra ondersteuning om bedrijven te stimuleren om (alsnog) aan de informatie- en energiebesparingsplicht te voldoen.


berekening

Bespaar met LED verlichting van Lampdirect! 

Enkele energiebesparende maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen of een betere isolatie van een pand. Ook draagt onze LED verlichting absoluut zijn steentje bij als het gaat om het besparen van energie. Praktisch alle investeringen in LED verlichting verdienen zich immers binnen 5 jaar terug. Sommige zelfs al binnen 2 jaar. Daarnaast is dit de laagst mogelijke investering om te verduurzamen. En nog belangrijker; je start direct met het besparen van enegiekosten, onderhoudskosten en vervangingskosten! Deze gaan gemiddeld met zo'n 70% omlaag! 
 

Lampdirect beschikt over een breed en gevarieerd assortiment (ruim 5000 producten) aan LED-verlichting van a-merken. Vele bedrijven hebben onder andere dankzij onze energiezuinige LED Panelen, LED Downlights en LED Inbouwspots een flinke boost gekregen op het gebied van duurzaamheid. Wat kunnen we voor uw bedrijf betekenen? Onze lichtexperts staan voor u klaar en komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.  

 

 


 

Populaire LED verlichting voor bedrijven:
Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...