Breaking News: de Philips HUE bridge is compatibel met Osram lampen!
Philips HUE of Osram Lightify? Je hoeft niet te kiezen.
Het was al ooit mogelijk: Osram lampen aansluiten op de Philips HUE Bridge. Later besloot de Nederlandse Hi-Tech reus het gebruik van de HUE Bridge te beperken tot enkel Philips smart lampen, wat leidde tot vele klagende klanten. Daar komt nu toch weer verandering: de HUE 2.0 maakt het mogelijk lampen van verschillende producenten aan te sluiten.
Om dit te testen, hebben we de Philips HUE Bridge in ons kantoor aangesloten en installeerden zowel een Philips als een Osram lamp. Beide werkten perfect, toch willen wij een paar onderlinge verschillen uitleggen.
De Philips HUE 2.0 te installeren
Om te beginnen, dient de Philips HUE Bridge verbonden te zijn met de ethernet kabel. Dit is niet per definitie een slechte eigenschap. Zodra de Bridge aangesloten is op het netwerk, werkt deze perfect. In tegenstelling tot de Philips HUE Bridge, kan de Osram Bridge draadloos verbonden worden met je WiFi netwerk. De connectie tussen de router, de Osram Bridge en de lampen is daardoor zwakker en kan soms verloren gaan.
Zodra de Philips Bridge aangesloten is, download je een van de vele IOS of Android apps om de lampen mee te besturen. Daarmee creëer je gemakkelijk de perfecte sfeer met slechts één druk op de knop.
Wat zijn de verschillen tussen Philips en Osram lampen?
Zodra je de lampen aanzet, zal je direct het verschil opmerken tussen beide lichtbronnen. Waar het licht van de Philips lamp zachter lijkt te zijn, heeft de Osram lamp een zeer hoge lichtopbrengst en kleurdefinitie.
Aangezien je de optie hebt om de lichtopbrengst vanuit de app te bepalen, hangt de merkkeuze van je eigen smaak af. Houd je van een zachtere en warmere gloed? Dan is het aan te raden voor Philips te kiezen. Gaat je voorkeur uit naar een sterke lichtopbrengst? Kies dan voor de lampen van Osram.
Overige aanbevelingen
De lichtschakelaars dienen aan te staan. Als je de lampen uitgeschakelt door middel van de lichtschakelaar op de muur, dan kan je het licht niet aanpassen vanaf je apparaat.
Als je verlichting al over dimmers beschikt, dien je de dimmers volledig uit te schakelen om HUE of Lightify te gebruiken. Als de dimmers aanstaan, kan je geen gebruik maken van de volledige functionaliteiten van de Philips HUE. Daarentegen, Osram Lightify zal blijven werken als een ‘klassieke’ lichtbron, maar je kunt geen gebruik maken van de vermakelijke functies van de app.
Probeer verschillende apps en kies jouw favoriet. Philips HUE beschikt over haar eigen app, geschikt voor zowel iOS als Android. Er is echter een grote keuze aan apps buiten de ‘standaard app’ van Philips. Hiermee kan je jouw lampen besturen met verbazingwekkende functionaliteiten.
*Dit artikel is gepubliceerd in mei 2016.