De recycling van een LED lamp
LED verlichting is niet alleen erg energiezuinig maar ook goed voor het milieu. Omdat LED lampen en LED armaturen geen giftige stoffen zoals kwik bevatten, kunnen ze eenvoudig gerecycled worden. Lees er alles over in deze blog.
Waarom is LED verlichting goed voor het milieu?
Met de aanschaf van LED verlichting help je mee aan het verbeteren van het milieu en het terugdringen van de C02 uitstoot. Ook is LED verlichting vele malen efficiënter dan conventionele gloeilampen, TL buizen, halogeenlampen, spaarlampen en gasontladingslampen. LED verlichting verbruikt bovendien minder stroom en heeft een langere levensduur, waardoor je jouw LED lampen en/of LED armaturen minder vaak hoeft te vervangen. En dat scheelt weer de nodige kosten. Vaak zie je op de verpakking van LED lampen een logo met daarop een bak waar een kruis door heen staat (zie foto hiernaast). Dit betekent dat het LED product niet zomaar weggegooid mag worden in de vuilnisbak, maar het beter is om te recyclen. Zo draag je bij aan een schonere omgeving voor iedereen.
Hoe kunnen LED lampen gerecycled worden?
LED verlichting bevat zoals eerder vermeld geen giftige stoffen zoals kwik, maar bestaan hoofdzakelijk uit elektronische componenten zoals printplaten, diodes en halfgeleiders. Daarom is het van belang dat deze onderdelen op dezelfde manier verwijderd worden zoals dat bij traditionele elektronica gebeurt. Omdat deze onderdelen afzonderlijk van het normale huishoudelijke afval worden ingezameld, dienen ze op dezelfde manier behandeld te worden als standaard elektronische apparatuur. Bij de milieustraat van je eigen gemeente kun je grote en kleine elektrische apparaten kosteloos inleveren, evenals oude/kapotte lampen zoals spaarlampen, TL buizen en uiteraard LED verlichting. Er bestaan diverse synoniemen voor de gemeentelijke milieustraat, zoals ecostation, retourstation, afvalpunt, stort, grof vuil, afvalbrengstation of scheidingsstation.