Wat is doorvoerbedrading (throughwiring) en hoe installeer je het?

Verlichting met doorvoerbedrading is de term die wordt gebruikt voor armaturen die in serie kunnen worden geschakeld. Op die manier is slechts één aansluiting op het lichtnet nodig voor meerdere lichtbronnen. De kabels worden door de behuizing van de armatuur gevoerd, zodat er direct achter de armatuur een andere kan worden geïnstalleerd. Hoewel het principe en de uitvoering eenvoudig zijn, zijn er enkele zaken waarmee je bij doorvoerbedrading rekening dient te houden. Welke dat zijn en welke producten wij aanbevelen, lees je in onze blog.

Throughwiring with battens in an industry hallThroughwiring with battens in an industry hall

Wat is throughwiring?

"Throughwiring" is een technisch kenmerk van een armatuur, dat verwijst naar de mogelijkheid om het armatuur op de voeding (netstroom 230V) aan te sluiten en deze door het armatuur te geleiden. Dit houdt in dat je een ander armatuur met doorvoerbedrading direct aan het andere armatuur kunt koppelen. Dit proces kun je diverse malen herhalen om zo meerdere armaturen in dezelfde serie aan te sluiten. Het grote voordeel is dat je slechts één stroomaansluiting nodig hebt.

Hoe installeer je armaturen met doorvoerbedrading?

De installatie van een armatuur met doorvoerbedrading is vrij eenvoudig. Zo vind je in de behuizing twee push in connectors (aansluitblokjes), die met elkaar zijn verbonden met behulp van kabels. Met deze bekabeling wordt de stroom van het ene connector naar de lampen / lichtmodules (voorheen de driver of het VSA) en het andere aansluitblokje geleid. In het kort de stappen:

  1. Sluit het armatuur met throughwiring aan op 230V door de zwarte, bruine en geelgroene draden te plaatsen in de eerste push in connector.
  2. Indien gewenst, kun je op deze zelfde connector blauwe en grijze draden aansluiten voor diverse toepassingen, zoals het aansluiten van sensoren of een ander type armatuur. Goed om te weten: Het principe van doorvoerbedrading werkt zowel met als zonder de toevoeging van deze extra draden!
  3. Leid de stroomdraden en/of de overige bedrading naar de tweede connector om throughwiring naar andere armaturen mogelijk te maken.
  4. Koppel een tweede armatuur aan de vorige, door de gekozen bedrading te monteren in de eerste aansluitblokje van het tweede armatuur.
  5. Herhaal bovenstaande stappen zolang het maximum aantal te koppelen armaturen nog niet is bereikt.

Onderstaande afbeeldingen geven je een visuele weergave van de eerste drie stappen van de installatie. Wil je graag weten wat het maximaal te koppelen armaturen is en/of beïnvloed. Lees dan vooral verder in deze blog.

LED montagebalk met doorvoerbedrading aansluitblokjeLED montagebalk met doorvoerbedrading aansluitblokje
Montage van de stroomdraden (230V) en extra draden op het eerste aansluitblokje (stap 1 en 2).
LED montagebalk met doorvoerbedrading aansluitblokjeLED montagebalk met doorvoerbedrading aansluitblokje
Montage van de stroomdraden (230V) en extra draden op het tweede aansluitblokje (stap 3).

Welke armaturen zijn geschikt voor throughwiring?

In onze winkel kun je eenvoudig zien welke armaturen doorvoerbedrading ondersteunen door naar de titel van het betreffende product te kijken. Hier vind je de term "doorvoerbedrading", vaak inclusief informatie over de doorsnede van de betreffende kabels: 5x2,5 mm² betekent dat er 5 kabels van elk 2,5 mm² door het armatuur worden geleid. Als je de armaturen via de reguliere drie kabels (bruin, geelgroen en blauw) op het lichtnet aansluit en deze door de behuizing laat lopen, wordt dit natuurlijk 3x2,5 mm².


Montagebalken met doorvoerbedrading

LED batten with throughwiring from NoxionLED batten with throughwiring from Noxion

Noxion Montagebalken

LED batten with throughwiring from LedvanceLED batten with throughwiring from Ledvance

Ledvance Montagebalken

LED batten with throughwiring from PhilipsLED batten with throughwiring from Philips

Philips Montagebalken


Symbol Lampe

Goed om te weten! Theoretisch gezien, kun je elk armatuur met geschikte aansluitblokjes voorzien van doorvoerbedrading. Je hoeft enkel een gat in de behuizing te boren. Vervolgens sluit je de extra kabels aan op de aansluitblokjes en voer je ze door het gat naar de volgende armatuur. Wij raden je echter aan om dit door gekwalificeerd personeel te laten doen om fouten en letsel te voorkomen.

Hoeveel armaturen kunnen in serie worden geschakeld?

Hoeveel armaturen je via doorvoerbedrading achter elkaar kunt aansluiten, hangt af van welke zekering je in je stoppenkast hebt en welke lichtbron je wilt installeren. Hierbij geldt: hoe hoger het vermogen (Watt) en de lengte van het armatuur, hoe minder je er in serie kunt aansluiten.

Bij de producten uit de Poseidon Pronox IP65 V2.0 serie geldt het volgende:

Zekering 60cm 18W 120cm 30W 150cm 43W 150cm 65W + DALI
B16 80 Armaturen 60 Armaturen 45 Armaturen 29 Armaturen
C16 80 Armaturen 60 Armaturen 45 Armaturen 34 Armaturen

 

Battens on a ceiling of a storage hallBattens on a ceiling of a storage hall

De specifieke gegevens van elk armatuur vind je in de datasheet. Wil je een groot aantal armaturen met doorvoerbedrading installeren, neem dan contact op met onze verlichtingsexperts! Zij maken voor jou een offerte op maat!

Doorvoerbedrading voor waterdichte armaturen, waar moet je op letten?

Als je een vochtbestendig armatuur met doorvoerbedrading in jouw omgeving wilt installeren, dan dien je er allereerst voor te zorgen dat het armatuur zelf een hoge IP-beschermingsklasse heeft. IP44 beschermt bijvoorbeeld betrouwbaar tegen spatwater en kan dus ideaal worden toegepast in gebieden waar de armaturen van tijd tot tijd in contact komen met water.

Als je daarentegen armaturen nodig hebt die permanent bestand moeten zijn tegen water en stoom en die ook met een hogedrukreiniger kunnen worden gereinigd, dien je te kiezen voor IP65 (beschermd tegen spatwater) of IP66 (beschermd tegen sterke waterstralen). Zo is de lichtbron niet alleen absoluut beschermd tegen vocht, maar ook tegen stof.

 

Throughwiring in a room full of washing machinesThroughwiring in a room full of washing machines

Maar een hoge IP-beschermingsklasse alleen is niet voldoende!. Als je de kabels eenmaal hebt gelegd, dien je ervoor te zorgen dat de interfaces ook waterdicht zijn. De LED montagebalken van de Poseidon serie hebben bijvoorbeeld een schroefmechanisme dat de kabels met behulp van een rubberen ring samenperst, zodat er geen spleet open blijft. Vergelijkbare producten van dit type hebben vaak een soortgelijk mechanisme.

Als je geen risico's wilt nemen, dien je er ook voor te zorgen dat je kabels gebruikt die ook een beschermingsklasse IP65 hebben. Deze zijn meestal gecoat met een speciaal materiaal en combineren de verschillende strengen. Zo sluit je de interfaces goed af met rubberen afdichtingen en zorg je ervoor dat er gegarandeerd geen water of stof de armatuur kan binnendringen.   


Anouk - Laatste update mei 2023