Menu
088 - 31 00 000

Drie misverstanden rondom LED buizen

We weten inmiddels allemaal dat LED verlichting vele voordelen biedt. Als we dit vanuit een milieubewust perspectief bekijken dan kan LED onze ecologische voetafdruk helpen verminderen. De reden daarvan is dat LED verlichting gebruik maakt van schone energie. Economisch gezien worden er lichtbronnen geproduceerd die hun investering snel terugverdienen. Dat komt omdat ze langer meegaan en minder energie verbruiken dan conventionele verlichting. Toch hebben veel mensen twijfels over het overstappen naar LED. In deze blog gaan wij deze twijfels wegnemen!


TL buizen

1. Hebben LED TL buizen een slechte kleurweergave? 

Nee, LED TL verlichting heeft juist een goede kleurweergave! Het is geen geheim dat LED verlichting in het begin niet kon concurreren met de CRI oftewel kleurweergave index van conventionele TL buizen. In het ergste geval konden LED buizen in een groter lichtsysteem onderling verschillen van lichtkleur en daardoor een rommelig lichtbeeld creëren. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval! Veel LED buizen hebben nu een kleurweergave index van 80 Ra of hoger. Verder zorgen we er bij Lampdirect voor dat ons assortiment alleen bestaat uit de beste verlichting. Dit betekent onder andere dat je geen enkele LED buis onder 80 Ra in onze webshop zal vinden! Daarnaast is de techniek achter LED zo ver doorontwikkeld dat het uitgestraalde licht van LED buizen in een groter lichtsysteem altijd bij elkaar past om een gelijkmatig lichtbeeld te kunnen creëren.2. Gaat een LED TL buis langer mee dan een gewone TL buis? 

Ja! TL buizen hebben weliswaar een lange levensduur, maar LED TL buizen gaan ruim 3x langer mee. Dit voordeel ten opzichte van TL verlichting moet niet onderschat worden. Dat geldt met name voor grotere ruimtes (bijvoorbeeld magazijnen) waar TL buizen voor lange periodes achter elkaar continu branden. Wat een LED buis ook speciaal maakt is het feit dat de lichtopbrengst de hele levensduur helder blijft. Waar de lichtopbrengst van een conventionele TL buis door de jaren heen in helderheid vermindert, zal jouw LED buis voor een veel langere tijd helder blijven!3. Kan ik een LED TL buis aansluiten op mijn bestaande armatuur? Ja, in de meeste gevallen wel! 

Ja, in de meeste gevallen wel! Wanneer je TL buizen vervangt door LED, is het belangrijk om goed te kijken of de LED vervangers geschikt zijn. In de afgelopen jaren zijn er een overvloed aan LED buizen op de markt gebracht die speciaal ontworpen zijn om ‘switch’ problemen op te lossen. Product series zoals de Philips Instantfit en Osram SubstiTUBE bestaan allemaal uit LED buizen die conventionele TL buizen moeiteloos kunnen vervangen. Daarnaast zijn er veel LED buizen met een roteerbare fitting. Dit maakt het stukken makkelijker om deze in oudere armaturen te plaatsen.

 
 Tip:


Wanneer je TL buizen vervangt is het altijd belangrijk om te checken wat voor voorschakelapparaat er benodigd is of al wordt gebruikt. Conventionele of elektromagnetische VSA’s (EM) werken met starters, terwijl elektronische VSA’s (HF) geen externe starter nodig hebben om te kunnen functioneren. Voor beide type VSA’s zijn er geschikte LED vervangers. Er zijn zelfs universele buizen die met beide werken. Benieuwd hoe eenvoudig het is om TL buizen te vervangen? Bekijk onze video’s waarin we in simpele stappen laten zien hoe je TL buizen vervangt met een conventionele VSA or an elektronische VSA.Hoewel de genoemde twijfels in deze blog zaken zijn waar je jezelf altijd van bewust moet zijn, hopen we genoeg informatie te hebben gegeven om deze twijfels weg te nemen! Er was inderdaad een tijd dat LED buizen niet op konden tegen de kwaliteit van TL verlichting. Naarmate LED technologie zich vooral de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, is dit niet meer het geval. Wanneer je een LED buis uit ons assortiment hebt aangeschaft, zul je dus niet alleen verzekerd zijn van een hoge kwaliteit, maar ook van hoge energiebesparingen en een lange levensduur. Stop dus met aarzelen en stap vandaag nog over op LED verlichting van Lampdirect!

 
 
 

 


 

Is jouw bedrijfsgebouw al voorbereid?

Wist jij al dat bedrijfsgebouwen een energielabel moeten hebben en dat dit bij kantoorgebouwen per 1 januari 2023 zelfs minimaal energielabel C moet zijn? Hoewel dit nog ver weg lijkt, gaat tijd sneller dan je denkt! Er zijn meerdere manieren om aan de verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw nog gebruikt mag worden! Neem dus nu actie; wij bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Benieuwd of jouw bedrijfsgebouw ook per 2023 aan deze verplichting moet voldoen? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.