Drie misverstanden rondom LED buizen

We weten inmiddels allemaal dat LED verlichting vele voordelen biedt. Als we dit vanuit een milieubewust perspectief bekijken, dan kunnen we dankzij LED onze ecologische voetafdruk verkleinen. Dit komt doordat LED gebruikmaakt van schone energie. En als we het over een economische boeg gooien: als je overstapt op LED, heb je deze investering zo terugverdiend. Dat komt doordat LED verlichting langer meegaat en minder energie verbruikt dan conventionele verlichting. Toch hebben veel mensen twijfels over het overstappen naar LED. In deze blog nemen we deze twijfels weg!

Hebben LED TL buizen een slechte kleurweergave? 

Nee, LED TL verlichting heeft juist een goede kleurweergave! Het is geen geheim dat LED verlichting in het begin niet kon concurreren met de CRI, oftewel kleurweergave-index, van conventionele TL buizen. In het ergste geval konden LED buizen in een groter lichtsysteem onderling verschillen van lichtkleur en daardoor een rommelig lichtbeeld creëren. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval. Veel LED buizen hebben nu een kleurweergave-index van 80 Ra of hoger. Verder bestaat ons assortiment uit de beste verlichting. Dit betekent onder andere dat je geen enkele LED buis onder 80 Ra in onze webshop zal vinden. Daarnaast is de techniek achter LED zo ver doorontwikkeld dat het licht van LED buizen in een groter lichtsysteem altijd bij elkaar past om een gelijkmatig lichtbeeld te creëren. Wil je graag meer weten over de kleurweergave-index? Lees dan onze blog.

Gaat een LED TL buis langer mee dan een gewone TL buis? 

Ja! TL buizen hebben weliswaar een lange levensduur, maar LED TL buizen gaan ruim 3x langer mee. Dit voordeel ten opzichte van TL verlichting moet niet onderschat worden. Dat geldt met name voor grotere ruimtes (bijvoorbeeld magazijnen) waar TL buizen voor lange tijd continu branden. Ook blijft de lichtopbrengst de hele levensduur helder. Waar de lichtopbrengst van een conventionele TL buis door de jaren heen in helderheid vermindert, zal jouw LED buis voor een veel langere tijd helder blijven!

Kan ik een LED TL buis aansluiten op mijn bestaande armatuur?

Ja, in de meeste gevallen wel! Wanneer je TL buizen vervangt door LED, is het belangrijk om goed te kijken of deze LED vervangers daar geschikt voor zijn. In de afgelopen jaren zijn er een heleboel LED buizen op de markt gebracht die speciaal ontworpen zijn om overstapproblemen op te lossen. Productseries, zoals de Philips Instantfit en Osram SubstiTUBE, bestaan allemaal uit LED buizen die conventionele TL buizen moeiteloos 1-op-1 kunnen vervangen. Daarnaast zijn er veel LED buizen met een roteerbare fitting. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om deze buizen in oudere armaturen te plaatsen. In onze blog leggen we uit hoe je moeiteloos een LED buis in je huidige armatuur installeert.


Bekijk onze LED alternatieven

T8 LED TL Buizen

T5 LED TL Buizen

T9 Ronde LED TL Buizen

Symbol Lampe

Goed om te weten! Wanneer je TL buizen vervangt, is het altijd belangrijk om te controleren wat voor voorschakelapparaat je nodig hebt of dat er al een wordt gebruikt. Conventionele of elektromagnetische VSA’s (EM) werken met starters, terwijl elektronische VSA’s (HF) geen externe starter nodig hebben om te werken. Voor beide type VSA’s zijn er geschikte LED vervangers. Er zijn zelfs universele buizen die met beide werken. Wil je weten hoe eenvoudig het is om TL buizen te vervangen? Bekijk onze video’s waarin we in simpele stappen laten zien hoe je TL buizen vervangt door een LED buis met een conventionele VSA of een elektronische VSA.

Hoewel de eerder genoemde twijfels in deze blog zaken zijn waar je altijd rekening mee moet houden, hopen we genoeg informatie te hebben gegeven om deze twijfels weg te nemen! Er was inderdaad een tijd dat LED buizen niet op konden tegen de kwaliteit van TL verlichting. Maar door de ontwikkelingen van LED technologie van de afgelopen jaren is dit niet meer het geval. Wanneer je een LED buis uit ons assortiment hebt aangeschaft, zul je dus niet alleen verzekerd zijn van een hoge kwaliteit, maar ook van hoge energiebesparingen en een lange levensduur. Stop dus met aarzelen en stap vandaag nog over op LED verlichting!


LED Starters

LED Montagebalken

LED Panelen


Dit vind je misschien ook interessant ...


Anne  - laatste update december 2023