Lampvoeten... Wat is het verschil?!

Zonder enige voorkennis is het misschien lastig om de verschillende soorten lampvoeten van lampen te herkennen. Het zal niet iets zijn dat u 's nachts wakker houdt, maar het kan wel tijd, geld en moeite besparen als u in één keer de juiste lamp heeft besteld!


Wat zijn de meestvoorkomende lampvoeten?

De E27 lamp is de meest standaard schroeffitting. De E staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Deze schroeffitting heeft een bepaalde breedte en het nummer achter de E geeft aan wat deze breedte is. E27 heeft dus een diameter van 27mm. Andere lampen met een schroeffitting zijn de E14 en E40. De vorm van de lamp is afhankelijk van de gekozen lampvoet. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van lampen met verschillende lampvoeten:

Lamp schroeffittingen
De GU10 is een veelvoorkomende lampvoet. Als u op zoek bent naar spotlampjes in uw keuken of woonkamer, zullen deze lampjes waarschijnlijk een GU10 lampvoet hebben. GU geeft aan dat het om een steekfitting gaat. U duwt de lamp in het armatuur en draait de lamp daarna tot deze op zijn plaats zit. Het getal achter de GU geeft aan hoeveel millimeter er tussen de 2 pinnen van de lamp zit. Een GU10 en GU5.3 zien er dus misschien wel hetzelfde uit maar zijn totaal verschillend van elkaar! Voorbeelden van deze lampen voor LED zijn:


Steeklamp Fittingen GU10 GU5.3 G4 GU4 G53Is het altijd zo eenvoudig?

In werkelijkheid niet. Sommige lampen hebben maar een zeer klein verschil en daar kan eenvoudig verwarring ontstaan. Bijvoorbeeld de G6.35 en de GY6.35. Er zit maar een klein verschil tussen deze twee lampen maar dit verschil kan er wel voor zorgen dat u nog iets langer in het donker kunt blijven zitten. Gelukkig staan onze experts altijd voor u klaar. Niet alleen hebben we een duidelijke afbeelding van iedere lampvoet (zie hieronder), maar kunt u ons ook altijd bellen of e-mailen voor advies, gratis.


Dus hoe weet ik dat ik de juiste lamp heb voor mijn armatuur?

Als u nog steeds de verpakking heeft van uw oude lamp, kijk dan naar de lampvoet die daar op staat. Als u deze heeft Heeft u de oude verpakking weggegooid? Dan kunt u een foto maken van uw lampvoet, inclusief de afmetingen, en deze opsturen per mail en u ontvangt perfect advies, gratis en binnen 24 uur.U wilt een bepaalde lamp maar de fitting van uw armatuur is anders?

Vrees niet, wij hebben ons gericht op het mogelijk maken van het onmogelijke! Wij hebben verschillende fitting adapters van ons huismerk, Linden, in ons assortiment. Het ene uiteinde past in uw armatuur en het andere uiteinde is geschikt voor uw lamp. Met deze adapters kunt u E14 lampen gebruiken in een E27 lampvoet en nog veel meer! Bekijk alle mogelijkheden hier:


Lampvoet fitting adapters