Hoe switch je van halogeen naar LED?

Wil je jouw halogeenlampen vervangen voor LED? Dan zijn er een aantal punten belangrijk om op te letten. Welke dat zijn leggen we stap voor stap uit in deze blog. Ook hebben we de meest populaire LED vervangers voor je op een rij gezet.

LED Halogeen switch

 

Waarom zou je overstappen van halogeen naar LED verlichting?

De belangrijkste reden is een hoge energiebesparing. Wist je dat een LED lamp tot wel 90% minder aan stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Overstappen van halogeenverlichting naar LED verlichting zorgt ervoor dat je vanaf de eerste dag op meerdere manieren profiteert. Ook gaan LED lampen aanzienlijk langer mee. Ter vergelijking: een halogeenlamp heeft een levensduur van gemiddeld 2000 uur, terwijl zijn LED vervanger tot wel 25000 branduren mee gaat! Reken maar uit hoeveel halogeenlampen je dus bespaart met de koop van slechts één duurzame LED lamp! Andere voordelen van LED is dat het in tegenstelling tot halogeen niet warm wordt, geen giftige stoffen zoals kwik bevat en dus goed is voor het milieu! Dankzij de aankoop van LED lever je een bijdrage aan het terugdringen van de wereldwijde C02 uitstoot. Kies dus voor LED en lever je oude halogeenlampen in bij de milieustraat in de buurt.

 

Welke fitting ga je vervangen bij de switch naar LED?

De eerste stap bij de switch van halogeen naar LED is het kiezen van de juiste fitting. Het spreekt voor zich dat een andere fitting niet in je huidige armatuur past. De meest voorkomende fittingen onder halogeenverlichting zijn de GU10 fitting en de GU5.3 fitting. Maar er zijn uiteraard meer opties. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. Check dus altijd even wat voor fitting jouw huidige halogeenlamp heeft. Zo kun je meteen de juiste LED vervanger zoeken. Op deze pagina vind je de belangrijkste halogeenvervangers, waaronder GU10 LED lampen, GU5.3 LED Lampen of de GU4 LED Lampen die je hieronder afgebeeld ziet. Klik op de voor jou gewenste LED verlichting en je krijgt direct alle beschikbare producten gezien. Kies uit LED spots van topmerken als Noxion, Philips, Osram en Ledvance! Naast de hoge kwaliteit van deze producten profiteer je ook van een lange garantietermijn.

 

 


 

Wil je LED verlichting dimmen?

Dimbare LED verlichting is geen onbetaalbare luxe. Het kunnen aanpassen van lichtintensiteit is juist erg functioneel. Zo kan je altijd het geschikte licht kiezen voor ieder moment van de dag. Denk hierbij aan fellere verlichting om mee op te staan en wakker te worden, maar ook aan zachte verlichting om 's avonds mee te ontspannen. Daarnaast is het ook nog extra energiezuinig om verlichting te dimmen wanneer je felle verlichting niet nodig hebt. Dit komt omdat gedimde verlichting minder energie verbruikt dan verlichting op volle sterkte. Wanneer je de nieuwe LED lamp wilt dimmen, is het belangrijk om te checken of deze wel dimbaar is. Dit staat aangegeven in onze productspecificaties. Voor het dimmen van LED lampen heb je altijd een LED dimmer nodig. Meer weten over dimbare LED lampen? Lees dan onze blog: Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

 

Aantal lumen

Bepaal de gewenste lichtopbrengst (hoeveelheid lumen)

Vaak kijken we naar het wattage bij het kopen van een nieuwe lamp. Echter geeft de hoeveelheid Watt bij LED verlichting slechts het energieverbruik weer en zegt het niets over de hoeveelheid licht die wordt uitgestoten. Ongeacht de richting, geeft het aantal Lumen aan hoeveel licht er uitgestoten wordt door een lichtbron. Deze term is cruciaal wanneer je kijkt naar de effectiviteit van een lamp. Hoeveel Lumen je nodig hebt verschilt per toepassing van de lamp. Wil je meer weten over de juiste hoeveelheid Lumen? Lees dan onze blog: Hoe kies je de juiste hoeveelheid lumen per kamer?

 

Kies de juiste gradenbundel

Bij sommige lichtbronnen is het kiezen van de juiste gradenbundel erg belangrijk. Denk hierbij aan LED spots, die een erg brede of juist erg smalle gradenbundel kunnen hebben. De gradenbundel van een lichtbron wordt aangegeven in graden (“º” of “D”) en wordt gemeten vanaf het punt waar de lichtbron het meeste licht produceert. Bij een smalle gradenbundel wordt de hoeveelheid lumen op een klein oppervlakte verdeeld, waardoor de lichtintensiteit hoog licht. Smalle gradenbundels worden voornamelijk gebruikt als accentverlichitng. Wanneer een lamp met dezelfde hoeveelheid Lumen een brede gradenbundel heeft, wordt het licht over een groter oppervlakte verdeeld. Dit resulteert in een zachter licht dat meestal gebruikt wordt voor algemene verlichting. Meer weten over het kiezen van de juiste gradenbundel? Lees dan onze blog: Hoe kies ik de juiste gradenbundel?
Kies de juiste kleurtemperatuur

De laatste belangrijke eigenschap van een lamp is de kleurtemperatuur. Dit is de kleur die geproduceerd wordt door licht. Kleurtemperatuur (oftewel lichtkleur) wordt aangegeven met Kelvin (K). De kleurtemperatuur loopt van zeer warm wit licht tot zelfs daglicht wit licht. Voor het gemak hebben we onderstaand schema voor je opgesteld. Klik op de gewenste kleurtemperatuur om alle producten te bekijken.

Kleurtemperatuur Kenmerken
2200 - 2700 Kelvin (extra warm wit) Sfeerverhogend en zeer warm licht
3000 Kelvin (warm wit) Neutraal / zacht licht voor algemene ruimtes
4000 Kelvin (koel wit) Koel / fris licht en verhoogt focus
6500 Kelvin (daglicht wit) Komt overeen met natuurlijk daglicht