Wat is een gradenbundel?

Een gradenbundel oftewel stralingshoek, geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit de lichtbron komt. De bundel creëert een oppervlak waar het licht van een lichtbron daadwerkelijk schijnt.


Een gradenbundel wordt gecreëerd door een reflector. Lampdirect.nl heeft vele soorten lichtbronnen met reflector in het assortiment. Hoe kleiner de hoek in graden (D) hoe smaller de bundel. Dat is te zien in onderstaande afbeelding.


Gradenbundels LED Halogeenspots


Gradenbundel van diverse lichtbronnen

De stralingshoek wordt uitgedrukt in graden, aangeduid met het teken: '°' of 'D'. De meest voorkomende gradenbundels zijn: 24°, 36°, 40° De juiste keuze in een stralingshoek, is afhankelijk van het doel dat u heeft met het licht.


Gradenbundel 24°

Deze gradenbundels zorgen voor een spot. Ideaal wanneer u de aandacht op het verlichte object wilt vestigen. Dit gebeurt vaak in winkeletalages waarbij paspoppen uitgelicht worden of bijvoorbeeld bij kunstwerken.


Gradenbundels 36°, 40° en 60°

Deze gradenbundels geven een (zeer) gespreid licht. Dit licht wordt bijvoorbeeld gebruikt bij recepties, in de horeca en in kledingwinkels. Door het gespreide licht wordt direct een groot oppervlak verlicht, waardoor minder spots nodig zijn.


De gradenbundel is belangrijk als u een van de volgende producten overweegt.Bespaar met overstappen op LED

Als u overweegt de overstap te maken naar LED, dan kunt u genieten van energiebesparing en een langere levensduur. Deze voordelen betalen zich uit in een besparing op energie- en onderhoudskosten.


Als u een 230V GU10 Spot van 50W wilt vervangen, dan heeft u slechts een LED-spot met een vermogen van 4.3W nodig om u omgeving te verlichten. Door deze overstap naar LED kunt u tot 70% aan energiekosten besparen.