Wat is een gradenbundel?


Een gradenbundel oftewel stralingshoek, geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit de lichtbron komt. De bundel creëert een oppervlak waar het licht van een lichtbron daadwerkelijk schijnt.


Een gradenbundel wordt gecreëerd door een reflector. Lampdirect.nl heeft vele soorten lichtbronnen met reflector in het assortiment. Hoe kleiner de hoek in graden (D) hoe smaller de bundel. Dat is te zien in onderstaande afbeelding.


Gradenbundels LED HalogeenspotsGradenbundel van diverse lichtbronnen


De stralingshoek wordt uitgedrukt in graden, aangeduid met het teken: '°' of 'D'. De meest voorkomende gradenbundels zijn: 24°, 36°, 40° De juiste keuze in een stralingshoek, is afhankelijk van het doel dat u heeft met het licht.


Gradenbundel 10°


De smalle gradenbundel. Deze bundel wordt vooral gebruikt om iets in de ‘spotlight’ te zetten zoals bijvoorbeeld schilderijen en kunst.Gradenbundel 24° - 40°


De medium gradenbundel, de meest voorkomende gradenbundel. Wordt vooral toegepast voor algemene verlichting in huizen, winkels en restaurants.Gradenbundel >60°


Deze gradenbundels geven een (zeer) gespreid licht. Dit licht wordt bijvoorbeeld gebruikt bij recepties, kantoren en magazijnen.. Door het gespreide licht wordt direct een groot oppervlak verlicht, waardoor minder spots nodig zijn.


De gradenbundel is belangrijk als u een van de volgende producten overweegt: