Menu
088 - 31 00 000

Hoe gebruik je een 3-fase railspot systeem?

Waarom LED railverlichting zo aantrekkelijk is? Je kunt ze perfect afstemmen op de omgeving! Van heldere algemene verlichting in een bepaalde ruimte tot het accentueren van geweldige kunstwerken, trendy nieuwe collecties of interessante individuele items. Het is dan ook een veelgebruikt LED armatuur in diverse winkels (etalages), showrooms, horecagelegenheden, musea en galerijen. Niet gek toch!? Nog beter, tegenwoordig is het aanbod aan 1-fase railverlichting uitgebreid met de optie tot een 3-fase rail. Dit betekent alleen maar meer mogelijkheden voor jouw pand. Maar wat houdt dit 3 fase railspot systeem in en hoe gebruik je het? Wij leggen het graag aan je uit.

 

LED Railverlichting

Wist je dat ... LED railverlichting conventionele CDM-T lampen in winkels op alle vlakken overmeestert!

Zo gaat een professionele LED railspot minimaal 3x langer mee als een CDM-T lamp van 15.000 uur, is LED recyclebaar doordat het geen kwik of andere schadelijke stoffen bevat en is het door het kantelbare lampdesign en de rails een veel flexibelere lichtbron. Bovendien hebben vele railspots ook een perfecte kleurweergave (90-99Ra)! Welke producten of collectie zet jij in de spotlight?

 

Wat is een 3 fase railspot systeem?

Een LED railsysteem met 3-fase maakt het mogelijk om de aangesloten railspots op te splitsen in drie circuits / groepen verlichting, ondanks dat zij op hetzelfde railsysteem zijn bevestigd. Dit maakt het mogelijk om zoneverlichting toe te passen in jouw pand of om een ruimte te voorzien van meerdere lichtmogelijkheden. Ieder van de drie groepen werkt immers met een eigen lichtschakelaar en/of dimmer. Enkele voorbeelden die hierdoor mogelijk zijn:

  • Het verlichten van een bepaald gebied in een ruimte, zoals een etalage, een specifieke collectie of een werkplek.
  • Het verlichten van grote oppervlaktes met hetzelfde railsysteem door de spreiding van de belasting.
  • Het kunnen switchen tussen algemene verlichting en accentverlichting (Lumen).
  • Het afstemmen van de lichtkleur (K) op de activiteit die op dat moment plaatsvindt.

 

Bulb

Goed om te weten! Het is niet mogelijk om 1-fase railverlichting op een 3-fase rail aan te sluiten. Dit komt doordat je bij een dergelijke railspot geen keuze kunt maken voor een bepaalde circuit. Kijk dus altijd goed met welk type armatuur je te maken hebt.

 


 

Lichtkleuren versterken de sfeer die jij wil bereiken! Welke heeft jouw voorkeur?

 


 

Hoe installeer je een 3-fase rail met professionele LED railspots?

Om LED railverlichting veilig te kunnen aansluiten is het van belang dat de stroom tijdelijk wordt uitgeschakeld. Het 3-fase railspot systeem dient immers aan het stroomnetwerk (230V; vijfaderige elektriciteitskabel) te worden gekoppeld met een voedingsadapter. Je hebt hierbij de keuze uit een voedingsadapter die aan het uiteinde van de rail wordt geplaatst of een middenvoeding tussen twee rails. De adapter laat de verlichting optimaal en flexibel branden, vanwege de aansluitingen van de aarddraad (Aarde), de nuldraad (N) en de fasedraden (L1, L2 en L3). Het is dus van belang om het railsysteem op de juiste manier tegen het plafond of wand te monteren, zodat de voedingsadapter bij een stroompunt is geplaatst. Je kunt de rails naar eigen wens (vorm en/of route) plaatsen met behulp van koppelstukken, hoekstukken, kruisverbindingen en connectoren.

LED Railspots


Nadat het railsysteem is geplaatst kun je de gewenste hoeveelheid LED railspots aan de rails bevestigen. Bekijk hier hoe dit kliksysteem werkt. Over het algemeen kunnen er tientallen lichtbronnen op de rail worden aangesloten, maar houdt er rekening mee dat een railsysteem een maximale belasting heeft. Op elke railspot zit een schakelaar die de lichtbron koppelt aan een circuit (L1, L2 of L3). Voor iedere fase heb je een aparte lichtschakelaar die de spots in- of uitschakelt.


Wil je gebruik maken van een LED dimmer op één of meerdere fases, dan is het niet alleen van belang dat je dimbare armaturen kiest voor de specifieke fase(s), maar ook dat je dezelfde armaturen kiest om een gelijkmatige lichtverdeling te behouden.

 

 

Bulb

Tip 1! Om een ruimtelijk gevoel in een ruimte te behouden, is het aan te raden om de rails van de railverlichting op 2,40 tot 3 meter hoogte te plaatsen. De LED railspots zelf zorgen namelijk dat het lichtpunt 20 tot 30cm lager ligt.

Tip 2! Hoeveel ruimte er tussen de railspots aanwezig dient te zijn, hangt af van het aantal Lumen. Voor armaturen boven de 1200 Lumen geldt drie vierkante meter per spot. Bij LED railspots boven de 1800 Lumen geldt vier vierkante meter per lichtbron.

 


 

Met deze functies steelt jouw ruimte helemaal de show!


LED Railspots Dimbaar

  • Dimmen op lichtsterkte.
  • Gebruik per 3-fase circuit.
  • Installatie LED dimmer.

Zorgt voor een sfeervol en/of ''zacht'' licht in diverse sectoren (horeca, kunstsector, retail etc.).


LED Railspots 90-99Ra

  • Perfecte kleurweergave CRI.
  • Laat kleuren stralen.
  • Geen kleurafwijkingen.

Stimuleert het koopgedrag bij consumenten of draagt bij aan een juiste interpretatie (kunst).

 


 

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...