Overstappen van conventionele (TL) verlichting naar LED verlichting is een slimme keus voor elke professionele toepassing en eenvoudiger en sneller te realiseren dan velen denken. Bespaar tot 70% op het stroomverbruik van uw lampen, verlaag onderhoudskosten, voldoe aan lichtnormeringen en zie de fraai verlichte ruimtes. Maar hoe weet ik welke LED buis ik moet kiezen?


Waar moet ik op letten?

Het kiezen van de juiste LED TL buis voor de juiste toepassing is belangrijk. De 3 meest voorkomende criteria voor het kiezen van een LED buis zijn:


- Lampvoet en buisdikte:

Er zijn 2 veelvoorkomende TL maten. Ten eerste de dunnere T5 TL buis. Deze heeft een diameter van 16mm en heeft een G5 lampvoet. De lampvoet is het uiteinde van de TL buis waar de 2 pinnen zitten. Bij een G5 lampvoet staan de pinnen 5mm uit elkaar. Ten tweede de veelgebruikte T8 buis met een diameter van 26mm. Deze heeft een G13 lampvoet waarvan de pinnen op de uiteinden 13mm van elkaar staan. Er bestaan nog andere lampvoeten, echter de G5 en G13 komen het meest voor.


- Lengte van de buis:

De meeste voorkomende maten bij T8 buizen zijn 59cm, 120cm en 150cm. Bij de T5 buizen zijn dit de 115 en 145cm Daarnaast bestaan er nog afwijkende maten. Bij conventionele TL buizen heeft de lengte een relatie met het wattage. Handig, want bij LED buizen wordt aangegeven welke ‘oude wattage’ ze vervangen ( Let op bij T5 is het wattage niet altijd in verhouding tot de lengte). Kijk eventueel op de oude buis (!) voor het wattage:


T8

Philips t8 t5 ledtubes

T5


Op de LED buis staat bijvoorbeeld “14-36W”. Dit betekent dat de LED buis 14W is en dat deze de oude versie TL buis van 36W vervangt. Voor het gemak vermelden wij het vervangende wattage in de productnaam van LED buizen.


- Kleurcode:

De kleur op de TL buis staat meestal aangegeven met een kleurcode. Een kort overzicht van de meest voorkomende kleurcodes:Type voorschakelapparaat en LED vervanging?

Naast de basiskenmerken van de TL buis is het van belang uw huidige armatuur en voorschakelapparaat (vsa) te bepalen. Er zijn 2 soorten vsa’s:


1. Conventioneel:

Uw TL knippert waarschijnlijk bij het opstarten en heeft een starter in het armatuur zitten. U kunt standaard LED TL vervangers gebruiken inclusief de bijbehorende LED starters voor in het armatuur.


2. Elektronisch:

Start uw TL direct op en heeft u geen starter in het armatuur? U dient dan te kiezen voor een HF / hoogfrequente LED TL versie ( zonder LED starter ).


Let op, pas uw armaturen zelf of installatie zoals voorschakelapparaten niet zomaar aan; ongeacht het advies of de technische mogelijkheden. Indien u dit wel wenst te doen, dan moet u uw installatie opnieuw laten goedkeuren !


Welke Philips of Osram buis moet ik kiezen?

Zowel Philips als Osram hebben verschillende series LED TL buizen. Als u niet weet welke serie u moet kiezen. Lees dan een van de volgende blogs:


Hulp nodig met het overstappen op LED TL ?

Voor hulp of advies voor LED verlichting, dimmers en het kopen van de juiste LED oplossing staan de Lampdirect.nl lichtadviseurs voor u klaar.