Hoe kies je de juiste hoeveelheid lumen per kamer?

Bij het zoeken naar de juiste LED verlichting kan het lastig zijn om de juiste hoeveelheid licht te kiezen voor een bepaalde ruimte of kamer. Om je hierbij te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van de hoeveelheid lumen die je per kamer nodig hebt.


Banner


Lumens

Wat zijn Lumen?

De hoeveelheid lumen geeft aan hoeveel licht een lichtbron uitstoot, ongeacht de richting. De lumenwaarde is erg belangrijk bij het bepalen van de energie-efficiëntie van een LED lamp. Het geeft aan hoeveel licht een lichtbron produceert met betrekking tot het aantal Watt. Dit noemen we de lumen/Watt verhouding. Deze waarde is bij LED verlichting doorgaans hoog. Dat komt omdat LED verlichting minder energie verbruikt dan conventionele verlichting, om dezelfde hoeveelheid lumen op te kunnen wekken. Zo kan een halogeenlamp een lumen/Watt verhouding hebben van 18, waarbij de LED variant een lumen/Watt verhouding heeft van 113! Het aantal lumen geeft dus aan hoe fel het licht van een lamp is.

 

Hoeveel Lumen heb ik nodig per kamer?

Om de juiste hoeveelheid licht te kiezen, maken we onderscheid tussen verschillende ruimtes. Sommige kamers, zoals de keuken, hebben meer verlichting nodig dan bijvoorbeeld een slaapkamer. Om de juiste hoeveelheid lumen te bereiken, heb je soms meer dan één lichtbron nodig. Je eigen voorkeur qua lichtkleur, de grootte van een ruimte, de kleur(en) van het interieur en de muren, kunnen de hoeveelheid lumen beïnvloeden.

Keuken

Hoeveel lumen heb ik nodig voor een keuken?

We brengen tegenwoordig steeds meer tijd door in onze keuken. Denk daarbij aan activiteiten als koken en eten, maar ook aan werken of ontspanning. Daarom is het essentieel om goede verlichting in een keuken te hebben. Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt. Klik hier om alle LED verlichting van 1000 tot 3000 Lumen te bekijken.
 

Woonkamer

Hoeveel lumen heb ik nodig voor een woonkamer?

Wanneer je geen aparte woonkamer hebt, hou dan rekening met het licht dat vanuit de keuken komt. In de woonkamer staat regelmatig de tv aan. Daarom raden we je aan om dimbare LED verlichting toe te passen. Zo kan je precies afstellen hoe veel licht je wilt gebruiken. We raden hierbij in totaal 500 tot 1500 Lumen aan. Hier kun je alle 500 tot 1500 Lumen LED verlichting bekijken. Wanneer je een eettafel in de woonkamer hebt staan, raden we je voor deze plek eveneens dimbare LED verlichting aan. Bekijk hieronder de populairste LED verlichting voor een woonkamer.
 Badkamer

Hoeveel lumen heb ik nodig voor een badkamer?

In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen. In het geval van meerdere lichtbronnen is het handig om een onderscheid te maken in het aantal Lumen. Bij de spiegel heb je bijvoorbeeld meer licht nodig als wanneer je in de douche staat. Bovendien is het belangrijk om de IP-waarde van een lichtbron te checken. Deze geeft de mate van waterdichtheid aan van een lichtbron. Armaturen met een IP44 waarde zijn al spatwaterdicht. Klik hier om alle waterdichte LED verlichting te bekijken.


 


 
Slaapkamer

Hoeveel lumen heb ik nodig voor een slaapkamer?

Om te beslissen hoeveel lumen je nodig hebt in een slaapkamer, moet je denken aan de activiteiten die er plaatsvinden. Jongeren maken er bijvoorbeeld huiswerk, waar voldoende heldere verlichting nodig is. Ook een hoge kast kan de benodigde hoeveelheid lumen beïnvloeden. We raden je afhankelijk van de sfeer die je wil creëren aan om LED verlichting van 500 tot maximaal 2000 Lumen te gebruiken. Het kiezen van de juiste hoeveelheid lumen per lamp doe je door de specificaties te selecteren die bij onze producten vermeld staan. Zorg er ook voor dat je de juiste kleurtemperatuur kiest. Daarbij is zeer warm wit licht (1800 - 2700 Kelvin) het best geschikt wanneer je een warme sfeer wil creëren.