Hoe verlicht ik mijn thuiswerkplek?

Verlichting speelt een zeer belangrijke rol wanneer je thuiswerkt. Een slim uitgedacht lichtplan met LED verlichting stimuleert productiviteit en biedt besparingen die je energierekening laag houden. Bespaar tot wel 70% aan energiekosten en concentreer je 100% op je werk! In deze blog geven we diverse tips hoe je jouw thuiswerkplek kan uitrusten met geschikte verlichting.


Tas met laptop en verlichtingDe belangrijkste informatie in één opslag:


  • Combineer daglicht en kunstmatig licht, direct en indirect licht
  • Minimale lichtopbrengst: 500 lux
  • De kleurtemperatuur moet minstens 4000K zijn (koel wit licht). Het helpt om alert en geconcentreerd te blijven.
  • Lichthinder kan stress, vermoeidheid of zelfs hoofdpijn veroorzaken en moet vermeden worden.

Welk lichtspel is het meest geschikt?

Een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig licht, net zoals direct en indirect licht, is over het algemeen geschikt als thuiswerkplek verlichting. Idealiter zou je bureau naast het raam geplaatst moeten worden. Dit zorgt voor voldoende daglicht en maakt het makkelijk om af en toe naar buiten te kijken, Dit is belangrijk om oververmoeidheid te voorkomen. Het kan zelfs helpen om je creativiteit een boost te geven!


Over het algemeen zou je lichtspel algemene verlichting moeten bevatten die voldoende helderheid biedt en een aantal alternatieve lichtbronnen bevat. LED spots, pendellampen of wandlampen zijn allemaal geschikt voor algemene kamerverlichting. Als het buiten zonnig is hoef je algemene binnenverlichting misschien niet eens aan te zetten. Accentverlichting kan echter nog steeds een rol spelen door de perfecte productieve sfeer te creëren.


Een bureaulamp kan een uitstekende keuze zijn voor accentverlichting. Veel bureaulampen gebruiken peertjes met een standaard lampvoet zoals de bekende E14 of E27 schroeffitting, of bevatten juist compacte steeklampen met bijvoorbeeld een G4 steekfitting.

 


Wat voor kenmerken moeten jouw lampen bevatten?

Naast een combinatie van verschillende soorten verlichting, zijn er ook andere aspecten waaraan gedacht moet worden bij het uitkiezen van verlichting voor je thuiskantoor. Hierbij enkele van onze aanbevelingen.


Lichtopbrengst

Een hoeveelheid van ongeveer 500 lux is aanbevolen voor thuiswerken. Deze waarde hangt samen met de Europese normering (NEN 12464-1) voor binnenverlichting op de werkplek. Om 500 lux te bereiken, wordt een lamp met een output van maximaal 1000 lumen aanbevolen. Klik hier om meer te weten te komen over de Europese normering.


Kleurtemperatuur en kleurweergave

Thuiskantoor verlichting zou een kleurtemperatuur van minstens 4000 Kelvin moeten uitstralen. Koel wit licht met een hoog aandeel in blauw bevordert de alertheid en concentratie. Vooral in de ochtend zorgt het voor een succesvolle start van de werkdag. Als er weinig natuurlijk daglicht in een ruimte aanwezig is, kun je ook daglicht witte (6500K) verlichting gebruiken. Een goede kleurweergave (van minstens 80 Ra) is ook belangrijk omdat dit het makkelijker maakt om achter een scherm te werken.
Verblindingsgraad (Unified Glare Rating) - UGR <19

Lichthinder is iets wat je niet wilt omdat het zorgt voor onaangename afleiding. Wees daarom voorzichtig met het positioneren van je verlichting zodat lichthinder als gevolg van weerkaatsing van je computer scherm voorkomen kan worden. Over het algemeen geldt dat wanneer je licht vanuit boven positioneert dit geen problemen met lichthinder zou moeten veroorzaken.


Flikkervrije verlichting

Het is ook belangrijk dat het licht dat je kiest niet flikkert, wat vaak het geval kan zijn bij verouderde TL buizen. Dit is niet het geval bij de LED buizen die conventionele TL verlichting vervangt. Bovendien zijn ze efficiënter, duurzamer en gaan ze langer mee.


Gradenbundel

Een gradenbundel groter dan 90° is aanbevolen voor algemene verlichting, terwijl een gradenbundel die kleiner is dan 90° geschikter is als accentverlichting. De ideale thuiskantoor inrichting is een mix van zowel algemene als accentverlichting.  

Waarom kiezen voor LED verlichting?

LED verlichting voor je thuiskantoor heeft veel voordelen. Niet alleen is het energiezuiniger en gaat het langer mee, ook stelt de kwaliteit van LED verlichting je in staat om te concentreren op jouw dagelijkse taken zonder ongewenste afleiding. Dit betekent dat je net zo productief kunt zijn in jouw thuiskantoor als op je normale werkplek!