Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

Er zijn de laatste jaren steeds meer vragen gesteld over de invloed van LED verlichting op onze gezondheid. Dit komt onder meer omdat de gloeilamp sinds enkele jaren niet meer geproduceerd wordt en LED lampen een stuk populairder zijn geworden. Je bespaart met LED immers flink wat geld. Maar wat doet LED verlichting nu eigenlijk met onze gezondheid? Je leest er alles over in deze blog.

 

doctor

 

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen LED verlichting vergeleken met andere verlichtingsbronnen. Daarover hebben we hieronder een vergelijking gemaakt.

 

Welk effect heeft een gloeilamp op je gezondheid?

  • De gloeilamp kennen we allemaal en bestaat al heel lang. Deze geeft mooi warm licht, maar heeft daarentegen een erg korte levensduur en zeer belastend voor het milieu. Gloeilampen hebben hierdoor dus indirect zeker invloed op onze gezondheid. De gloeilampen zijn tegenwoordig uit de handel genomen en daarom niet meer zo relevant.

Welk effect heeft een TL buis op je gezondheid?

  • Als er een type verlichting slecht is voor onze gezondheid dan is het de conventionele TL buis. Omdat een TL buis knippert bij het opstarten, kan dit hinder veroorzaken aan je ogen of hoofdpijn veroorzaken. Het is daarom aan te raden om je ‘oude' TL buizen te vervangen voor duurzame LED TL buizen. Hiermee heb je geen last meer van knipperingen omdat deze een veel stabieler licht geven. Dit is beter voor je ogen en je gezondheid.

Welk effect heeft een spaarlamp op je gezondheid?

  • Spaarlampen lijken erg onschuldig maar zitten vol met kwik. Mocht een spaarlamp kapot vallen dan kan giftige kwikdamp wekenlang blijven rondhangen. Ook geven spaarlampen een elektromagnetische straling af, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen wanneer je er op korte afstand bij in de buurt bent.

Welk effect heeft een halogeenlamp op je gezondheid?

  • Halogeenlampen bevatten enkele zware metalen die alleen vrij kunnen komen als ze stuk gaan. Het gevaarlijke zit hem in de trafo. Deze geeft laagfrequente magnetische stralingen af. Deze stralingen zijn schadelijk voor je gezondheid omdat de straling op wat grotere afstand nog meetbaar is en zelfs doorgaat als de lamp uitgeschakeld is.

Welk effect heeft LED verlichting op je gezondheid?

  • LED verlichting bevat vrijwel geen giftige stoffen, tenzij de lampen echt tot stof vermalen worden. Dit zal je in de praktijk natuurlijk niet doen. Hierdoor kom je dus niet in aanraking met de stoffen die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.

LED kleurtemperatuur

Wat is de invloed van het licht van LED in ons dagelijks leven?

LED verlichting heeft absoluut een invloed op ons dagelijks leven. De kleurtemperatuur van een lamp speelt hierbij de belangrijkste rol. Tot enkele jaren geleden kenden we LED verlichting alleen in een blauwe of witte kleur. Gelukkig is dat verleden tijd en is LED tegenwoordig ook in mooie warme kleuren verkrijgbaar. In het verleden kon dit blauwe en witte licht zorgen voor het ontregelen van ons slaappatroon, met alle schadelijke gevolgen van dien. Moderne LED verlichting zoals we deze nu kennen is net zo veilig qua lichtkleur als de originele gloeilamp en vele malen veiliger dan het licht van onder meer laptops, telefoons en tablets.

Ook zorgen bepaalde lichtkleuren zoals 4000 Kelvin (koel wit) ervoor dat je gefocust en geconcentreerd blijft tijdens een college of op kantoor, terwijl 4000K het dag/nacht ritme bevordert. Een ander mooi voorbeeld is de aanwezigheid van LED verlichting in 6500 Kelvin (daglicht wit) in stallen met vee. Door deze lichtkleur ervaren dieren daglicht, terwijl ze in een donkere stal verblijven. Met de aanschaf van de juiste LED verlichting via Lampdirect maak je dus een goede keuze.

 

LED green

Conclusie. Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

Nee, dit valt allemaal reuze mee. LED verlichting heeft immers veel minder nadelen dan de meeste andere soorten verlichting. De enige lichtbron die het zou kunnen winnen qua gezondheidseffecten van de LED lamp is de ouderwetse gloeilamp, maar deze wordt dus niet meer geproduceerd. Verder worden LED lampen qua techniek en functionaliteit steeds beter en is alle LED verlichting na het jaar 2012 voorzien van veiligheidseisen met betrekking tot de lichtkleur en lichtintensiteit. Deze normen gelden alleen in Europa, dus zorg ervoor dat je weet waar jouw LED verlichting vandaan komt. Alle LED verlichting van Lampdirect voldoet aan deze gestelde eisen. Bij ons kun je terecht voor LED lampen en LED armaturen van diverse topmerken zoals Noxion, Philips, Osram en Ledvance.