Kan UV-licht virussen doden?

UV licht heeft in het dagelijks leven diverse functies. Zo kan onder andere worden gecontroleerd of bankbiljetten echt zijn, terwijl ultraviolet licht ook water kan zuiveren. Daarnaast kan UV-licht bacteriën en virussen bestrijden. Wel zijn er daarbij een aantal zaken waar je absoluut rekening mee moet houden. Wij voorzien je van zoveel mogelijk relevante informatie in deze blog.


UV Verlichting

Wat is UV licht?

Ultraviolet licht (UV) is niet zichtbaar voor het menselijk oog en komt voor in verschillende golflengtes (10-400 nanometer). UV licht heeft een kortere golflengte dan het licht wat we kunnen zien. Daarom is Ultraviolet licht energierijker en kan het bijvoorbeeld een chemische reactie opwekken. Dat is één van de redenen dat de straling van UV licht schadelijk is, wanneer je er te lang mee in aanraking komt. De producten op onze website die UV licht bevatten zijn UV-C TL buizen. Deze zijn bij Lampdirect verkrijgbaar in diverse lengtes en wattages. Wil je een UV-C TL buis online kopen? Klik dan hier.

 

Hoe werkt een UV-C TL buis?

Vrijwel alle TL-buizen wekken binnen in de buis zelf het UV-C licht op. Dit licht komt in aanraking met een laag poeder aan de binnenzijde van de buis. Als reactie daarop fluoresceert het poeder. Als dit gebeurt zien wij dit meteen als helder wit licht. UV-C TL-buizen zijn gemaakt van alleen puur kwartsglas, omdat dit glas het UV-C licht goed kan doorlaten. Bij normaal glas is dit niet mogelijk.

 


Philips TUV PL-S en PL-L Lampen

 

 • G23 (2-Pins) lampvoet
 • 9.000 branduren
 • Diverse wattages

 


Philips TUV HO TL-D Lampen

 

 • G13 (TL Buis) lampvoet
 • 9.000 branduren
 • Ontsmettend

 


Philips TUV TL-mini Lampen

 

 • G5 lampvoet
 • 9.000 branduren
 • Energielabel A

 


Philips TUV T8 UV-C Lampen

 

 • G13 (TL Buis) lampvoet
 • 9.000 branduren
 • Schijnt 360 graden rond
 

coronavirus

UV licht en virussen. Hoe zit het nou precies?

Wanneer iemand met griep of een verkoudheid moet niezen of hoesten, komen er vele minuscule virusdruppeltjes in de lucht, waardoor je besmet kunt raken. Dat is ook het geval bij het coronavirus. We weten al langer dat UV-C licht virussen en bacteriën kan doden die in de lucht zweven. Maar hoe werkt dat precies? Wetenschappelijk gezegd zorgt UV-C licht ervoor dat de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA, kapot worden gemaakt. Met als gevolg dat een (micro)organisme dood gaat. Vanwege zijn ontsmettende werking wordt UV-C licht onder andere gebruikt voor het desinfecteren van gereedschap voor chirurgen. Er is wel een keerzijde, want de straling van UV-C licht is gevaarlijk. Zo kan je zicht worden verminderd als je ogen er te lang aan worden blootgesteld en zitten er kankerverwekkende stoffen in.

 

 

Conclusiebanner corona

Laten we meteen duidelijk en realistisch zijn: UV lampen leveren geen bijdrage aan het uitschakelen van virussen, zoals het coronavirus. Wel weten we dus dat UV-licht virusdeeltjes in de lucht kan doden, maar tegelijkertijd schade aan onze gezondheid kan brengen. Wat dat betreft is het dus niet aan te raden om een virus te bestrijden met UV-C verlichting, terwijl je daar aan wordt blootgesteld. Het risico op klachten en op het beschadigen van je huid is altijd aanwezig en simpelweg een te groot risico. Virussen houden niet van zonlicht en vitamine D, dus dat is eveneens een manier om een virus uit te schakelen en/of af te remmen. Ga hier wel zo verstandig mogelijk mee om. Te lang zonnebaden of een te lange zonnebanksessie kan ook schadelijk zijn voor je huid en gezondheid. Het ontsmetten van water en materialen is wel mogelijk.
 

LED verlichting van Lampdirect

Onze UVC TL verlichting wordt vooral gebruikt in vijvers en aquariums. Het licht zuivert het water en doodt schimmels en bacteriën. Deze TL buizen worden doorgaans in een armatuur van de waterpomp geïnstalleerd, zodat het UV-licht voor het menselijk oog wordt afgeschermd. Als trotse marktleider van Europa beschikt Lampdirect over een ruim en gevarieerd aanbod aan conventionele en LED verlichting van diverse a-merken, zoals Noxion, Osram en Philips. Dankzij onze duurzame LED verlichting besparen vele klanten maandelijks tot wel 90% aan energiekosten. Ook hebben we samen met onze klanten afgelopen jaar ruim 500.000 ton aan CO2 uitstoot kunnen besparen. We staan voor iedereen klaar! Wat kunnen we voor jou betekenen? Benieuwd naar ons complete assortiment aan LED lampen? Klik dan hier.