Wat is CRI / kleurweergave index?

De kleurweergave of Colour Rendering Index (CRI) geeft aan hoe 'kleur echt' een lichtbron de kleuren weergeeft. Oftewel: het vertelt in hoeverre kleuren onder lamplicht afwijken van de werkelijke kleuren in daglicht. Bij een goede of uitstekende kleurweergave zijn er geen of enkel minimale afwijkingen in het kleurenspectrum zichtbaar. De Colour Rendering Index (CRI) heeft een schaal van 0 tot 100 procent, die wordt weergegeven als de Ra-waarde van een lichtbron.

 

Hoe kies ik de juiste CRI?

Hoe hoger de CRI, hoe beter de lamp kleuren weergeeft. Lampen met een CRI tussen 80 en 89 hebben een hoge kleurweergave. Daarmee zijn ze geschikt voor bijna alle toepassingen. Lichtbronnen met een CRI hoger dan 90 hebben een uitstekende kleurweergave. Ze zijn enkel nodig voor de meest nauwkeurige taken die een bijna perfecte kleurweergave vereisen, zoals spuitcabines en winkel etalages. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende kleurweergaves inclusief de toepassingsgebieden:

 


CRI: 90-99Ra
CRI 90
Uitstekende Kleurweergave
Geschikt voor: spuitcabines, etalages, tekenruimtes, kunstgalerijen etc.

CRI: 80-89Ra
CRI 80
Goede Kleurweergave
Geschikt voor: kantoren, openbare ruimtes, industrie, woningen etc.

CRI: 70-79Ra
CRI 70
Matige Kleurweergave
Geschikt voor: buitenverlichting en noodverlichting.

CRI: 60-69Ra
CRI 60
Slechte Kleurweergave
Geschikt voor: straatlantaarns (CRI-waarde is niet beschikbaar in LED).


 

Het is belangrijk om te weten dat CRI onafhankelijk is van de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur creëert sfeer, maar heeft geen invloed op de kleurweergave. Wil je meer weten over kleurtemperaturen klik dan hier.

 

Welke CRI hebben LED lampen?

Tegenwoordig hebben vrijwel alle LED lampen een kleurweergave die varieert tussen de 80 en 100Ra; er zijn slechts enkele uitzonderingen met een CRI van 70-79Ra. Daarom is er voor elke toepassing een geschikte LED lamp verkrijgbaar. Bij het produceren van de eerste generatie LED lampen hadden de meeste lampen een lage kleurweergave (60-69Ra). LED heeft echter een gigantisch grote vooruitgang gemaakt op het gebied van CRI, waardoor er nu een ruim aanbod is van LED lampen met zeer hoge kleurweergaves tot 90-100Ra. Dit houdt in dat je je geen zorgen hoeft te maken over de kleurweergave wanneer je overstapt op LED.

Hieronder vind je de meest populaire LED producten met een hoge kleurweergave:

 

Hulp nodig met overstappen op LED?

Ons team van LED specialisten staat voor je klaar. Neem contact met ons op als je vragen hebt of wanneer je een persoonlijke offerte en een advies op maat zou willen ontvangen. Ja perfect, Lampdirect!