Last van een knipperende LED lamp?

Heb je last van een knipperende LED lamp? Dan ligt dit doorgaans niet aan de LED lamp. In dit artikel leggen we uit hoe het komt, maar nog belangrijker: hoe lossen we dit probleem op?


led dimmen

 

Knippert je LED lamp bij het dimmen?

Een LED lamp knippert meestal wanneer deze wordt gedimd. Je zult zien dat de LED lampen niet bij iedere dimstand knipperen, maar op sommige standen waarop je de dimmer instelt. Het kan ook zijn dat je een niet dimbare LED lamp probeert te dimmen, dit zorgt voor kortsluiting van de LED lamp en driver.

 

Hoe komt het dat mijn LED lamp knippert?

Elke dimmer heeft een minimaal en maximaal vermogen. Dat is het totale wattage van de geschakelde LED lamp(en) wat binnen het bereik van de dimmer moet vallen om te kunnen dimmen. De traditionele halogeen- en gloeilampdimmers hebben ook een dergelijk vermogen, echter functioneren deze op een ander (hoger) minimaal en maximaal wattage. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een andere techniek en zal de traditionele dimmer niet altijd functioneren op LED lampen.

 

Welke LED dimmers en accessoires raadt Lampdirect aan?

Kies een kwalitatief hoogwaardige dimmer en LED lamp. Bekende merken voor LED lampen zijn Philips, Noxion en Osram. Voor aanschaf van een LED dimmer raden wij de merken Noxion, Busch-Jaeger of Gira aan. Om te voorkomen dat je LED lamp knippert, schaf je een universele LED dimmer aan. Deze zijn geschikt voor nagenoeg alle LED lampen.Stappenplan voor het oplossen van een knipperende LED Lamp:

  • Check eerst of de verlichting die je wil aansluiten daadwerkelijk dimbaar is.
  • Check het voltage van de dimbare LED lamp (12V of 230V).
  • Check of het totale vermogen van de LED lamp(en) binnen het bereik van de dimmer ligt (minimaal en maximaal wattage). De meeste LED dimmers zijn geschikt voor het dimmen van 2 tot 100W totaal vermogen.
  • Zorg ervoor dat de dimmer geschikt is voor het dimmen van de gekozen LED lamp. In geval van 12V lampen gebruik je een dimmer die geschikt is voor het dimmen van een conventionele of elektronische transformator.
  • Maak altijd gebruik van een LED dimmer. Vermijd het gebruik van traditionele halogeen- of gloeilampdimmers.
  • LED lampen zijn compatibel met nagenoeg alle LED dimmers van Noxion, Gira & Busch-Jaeger. 

 

Welke dimbare LED lampen raadt Lampdirect aan?

In ons assortiment kun je kiezen uit dimbare LED lampen van verschillende A-merken zoals Noxion, Philips en Osram. Verder kan je ze verkrijgen met verschillende fittingen, van de bekende E27 en E14 schroeffitting, tot GU10 LED lampen en zelfs zeer compacte steeklampen. Hieronder staan de meest populaire dimbare LED lampen: