Hoe kies je de juiste LED stalverlichting?

Voldoende licht, genoeg frisse lucht en voldoende bewegingsruimte zijn essentieel voor de veiligheid en het welzijn van dieren. In deze blog lees je wat de invloed van licht is op boerderijdieren en welk type LED verlichting het best geschikt is voor stallen. Ook vertellen we graag hoe je eenvoudig energiezuinige en duurzame LED armaturen kiest die als boerderijverlichting kunnen worden gebruikt.

LED verlichting boerderij


Waarom is voldoende licht belangrijk voor dieren op een boerderij?

Een belangrijke taak van LED verlichting is het creëren van een comfortabele omgeving voor mens en dier. Voldoende verlichting is immers net zo relevant voor het welzijn van dieren. Er zijn diverse voorzieningen en richtlijnen die ervoor zorgen dat boerderijdieren voldoende natuurlijk daglicht (vanuit ramen) krijgen of dat er voldoende kunstlicht aanwezig is. Het is wenselijk dat armaturen en verlichting die in stallen zijn geïnstalleerd, ook dimbaar zijn, zodat de dieren 's nachts zo comfortabel mogelijk kunnen slapen en/of rusten. Bovendien moeten armaturen zo worden geïnstalleerd dat dieren zichzelf er niet aan kunnen verwonden.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste stalverlichting?

De veiligheid en het welzijn van dieren heeft altijd de hoogste prioriteit bij het kiezen van de juiste stalverlichting. Indien er een energiezuinig en duurzaam alternatief beschikbaar is, dan is dat altijd een zeer geschikte optie! Wanneer je kiest voor LED armaturen en lichtbronnen kun je tot ruim 70% besparen op je energieverbruik. Daarnaast ga je aanzienlijk minder betalen aan onderhouds- en vervangingskosten, aangezien LED verlichting tot wel vijf keer langer meegaat als conventionele lichtbronnen. LED verlichting is bovendien flikkervrij, brandt direct op volle sterkte bij het inschakelen van de stroom en geeft geen warmte af.

 

LED Armatuur Toepassingsgebied
   
LED Montagebalken Stallen, binnenruimtes, opslagruimtes
LED Breedstralers Buitenruimtes, algemene buitenverlichting voor boerderijen, akkers en velden
LED High-bays Stallen, hallen/gangen, binnenruimtes (met plafonds van tenminste 4 meter hoog) 

 


Noxion Montagebalken


 • Doorvoerbedrading
 • Noodverlichting 


Philips Montagebalken


 • Waterdicht (vanaf IP65)
 • Dimbare opties 


Noxion LED High-bays

 

 • Levensduur: 100.000 uur
 • Waterdicht (vanaf IP65)


Ledvance LED High-bays


 • Dimbare opties 
 • Hoge lichtopbrengst 
 

Welk LED armatuur past het best op een boerderij?


LED High-bays

LED High-bays

LED High-bays zijn duurzame pendelarmaturen die geschikt zijn voor grote stallen, hallen, schuren en boerderijen met plafonds van 4 meter of hoger. Het voordeel van LED high-bays ten opzichte van traditionele HID- en HPI-armaturen is dat ze direct op volle sterkte branden wanneer je ze aanzet. Ook is het zeer krachtige licht van een LED high-bay flikkervrij. Daarnaast zijn er diverse (DALI) dimbare opties, waardoor het gemakkelijk is om de verlichting aan te passen en extra aan energiekosten te besparen. Daarnaast worden LED high-bays ver van de dieren af gemonteerd, zodat deze zichzelf niet kunnen verwonden. Verder hebben deze krachtige armaturen een hoge lumen output, wat een hoge lichtkwaliteit oplevert.LED Montagebalken

LED Montagebalken

LED Montagebalken kunnen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen en passen perfect in stallen, binnenruimtes, opslagruimtes en meer. In tegenstelling tot conventionele verlichting gaan LED montagebalken veel langer mee en bespaar je tot wel 70% op je energiekosten. De diverse LED montagebalken die Lampdirect aanbiedt, zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ook kun je kiezen uit modellen met doorvoerbedrading. Dit maakt het gemakkelijk om meerdere montagebalken met elkaar te verbinden. Daarnaast bieden wij waterdichte LED armaturen en LED montagebalken aan die zijn voorzien van noodverlichting (1H of 3H). Indien de stroom onverwacht uitvalt, kan het armatuur nog een tijd op de noodstroom (accu) blijven branden.

 

Bulb

Tip: Waarom je zou moeten kiezen voor GRP LED armaturen!?

GRP staat voor Glass Reinforced Plastic, wat ook bekend staat als glasvezel of composiet kunststof. Het is een sterk, flexibel en zeer licht materiaal dat in tal van toepassingen tot zijn recht komt. Bovendien is het materiaal goed bestand tegen slijtage, ook op de lange termijn. Waarom dit materiaal speciaal geschikt is voor in stallen? Dieren stoten onder andere ammoniakdampen uit gedurende de dag. Deze chemische stof tast objecten in stallen aan, zo ook de verlichting die is geplaatst. GRP heeft chemische weerstand als eigenschap, waardoor de armaturen langdurig kunnen zorgen voor kwaliteit verlichting in een stal.
LED Breedstralers

LED Breedstalers

LED Breedstralers zijn de perfecte oplossing om binnenplaatsen, parkeerplaatsen, buitenruimtes en akkers/velden te verlichten of om te worden gebruikt als algemene buitenverlichting op een boerderij. De verschillende LED breedstralers van Lampdirect zijn verkrijgbaar met zowel symmetrisch als asymmetrisch licht. Breedstralers met een symmetrisch licht verspreiden het licht gelijkmatig over een breed oppervlak, terwijl er bij asymmetrische breedstralers het licht naar één plek wordt gericht. Ook zijn er bij Lampdirect LED breedstralers verkrijgbaar een met ingebouwde bewegings- en schemersensor. Dit vergroot de veiligheid in en rondom een stal.Noxion LED Breedstralers


 • Verschillende afmetingen
 • Asymmetrisch / symmetrisch licht

Ledvance LED Breedstalers


 • Bespaar tot 70% aan energiekosten
 • Hoge lichtopbrengst

 Noxion LED Bulkheads


 • Lange levensduur
 • Energiezuinig en efficiënt