LED verlichting sportschool: wat zijn de mogelijkheden?

Hoe onderscheid je jouw sportschool eenvoudig van concurrenten? Door te kiezen voor een slim verlichtingsconcept. Hiermee trek je niet alleen nieuwe leden aan, maar verhoog je ook het welzijn van betalende leden, verminder je het risico op blessures en verdubbel je het plezier tijdens de trainingen en work-outs. In deze blog leggen wij eenvoudig uit waar je op dient te letten bij de  aanschaf van sportschool verlichting. Zo weet je precies welke lampen en armaturen het beste passen bij specifieke ruimtes in jouw sportschool. Ieder pand is immers anders.

Wat zijn de voordelen van LED sportschool verlichting?

 • Een betere ecologische voetafdruk door de energiebesparingen die kunnen oplopen tot 90%.
 • Recyclebare lampen en armaturen, die vrij zijn van schadelijke stoffen, zoals kwik.
 • Een flikkervrije en een constante lichtopbrengst door de hoge schakelstabiliteit en veerkracht van LED.
 • LED wordt niet warm, waardoor leden niet onnodig extra zweten tijdens het sporten.
 • Een korte terugverdientijd dankzij de lange levensduur van armaturen; tot 100.000 uur.
 • Als exploitant van een sportschool of fitnesscentrum kun je profiteren van overheidssubsidies.

Welke LED armaturen kun je het beste plaatsen?

Iedere sportschool is anders en dat is precies de reden dat fitness / sportschool verlichting zeer divers kan worden ingevuld. Bij het plannen van de verlichting moeten de verschillende ruimten afzonderlijk worden bekeken, aangezien de verlichtingseisen zeer verschillen. Optimale verlichting bevordert bovendien het uithoudingsvermogen en verbetert de sportprestaties. Om het je makkelijker te maken, noemen wij hieronder per gebied de passende lichtoplossingen.

Welke verlichting voor de entree en ontvangstbalie?

De entree van een sportschool is vaak de eerste ruimte die (potentiële nieuwe) leden zien zodra ze binnenkomen. Een uitnodigende sfeer is daarom een grote plus, waardoor het plaatsen van design hanglampen een prima keuze is. Niet alleen zorgen deze armaturen voor een aantrekkelijke presentatie, ze zijn immers een echte blikvanger, ze zorgen ook voor een perfect afgestemd lichtplan inclusief een eenvoudige installatie. Hanglampen hebben een bepaalde fitting, waardoor het ontwerp, de lichtkleur en dergelijke vrij invulbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een E27 LED filament lamp, die door het klassieke maar stoere uiterlijk op zichzelf al een decoratie is. Of ga voor dimbare of dim-to-warm lichtbronnen, waarmee je in iedere situatie een passende lichtsterkte of lichtkleur hebt. Het aangename karakter van hanglampen kan een positieve invloed hebben op nieuwe inschrijvingen en gesprekken of contracten met klanten en/of leveranciers.

Welke LED armaturen komen het beste tot hun recht in fitnessruimtes?

Voordat we ingaan op passende armaturen is het belangrijk om eerst twee andere punten te vermelden. Een sportruimte (cardio en/of krachttraining) dient met minimaal 100 lux worden verlicht. Echter, raden wij een hogere verlichtingssterkte van 300 lux aan. Hiermee zorg je dat jouw klanten te allen tijde voldoende licht hebben tijdens een work-out. Bovendien is een koel witte lichtkleur (3500 - 5000K) erg geschikt om de focus en concentratie op een hoog peil te houden.

De keuze voor een bepaald type verlichting hangt af van de houding die op bepaald krachtapparaat of toestel wordt aangenomen. Cardiotraining vindt voornamelijk staand of zittend plaats, waardoor plafondarmaturen een logische keuze zijn. Krachttraining is afhankelijk van de oefening of deze staand, zittend of liggend plaatsvindt. In dit geval is een wandarmatuur of een plafondarmatuur met asymmetrische lichtverdeling, UGR<19 (indien rechtstreekse inkijk in verlichting niet te vermijden is) of UGR<22 aan te raden om verblinding te voorkomen. Hieronder vind je enkele geschikte plafondlampen inclusief de voordelen van dit armatuur:


LED Paneel UGR<19LED Panelen UGR<19

Eenvoudige installatie in systeemplafonds en verkrijgbaar in DALI dimbaar systeem.

LED Paneel UGR<22LED Panelen UGR<22

Eenvoudige installatie in systeemplafonds en verkrijgbaar in DALI dimbaar systeem.

LED RailspotLED Railspots

Kantelbaar design met mogelijkheid tot 3 lichtcircuits (3-Fasen).

LED MontagebalkLED Montagebalken

Waterdicht verkrijgbaar met mogelijkheid tot DALI en/of doorvoerbedrading.


Welke LED verlichting in ruimtes voor groepslessen?

Tegenwoordig is er een groot aanbod in groepslessen. Van rustige pilates tot levendige zumba. Door het verschil in intensiteit van de lessen, is er verschil waar te nemen in de benodigde lichtsterkte. Het gebruik van slimme verlichting of armaturen met de lichtkleur afstembaar wit biedt jou de mogelijkheid om niet alleen te dimmen (lichtkleur en/of lichtopbrengst), maar ook te switchen tussen kleuren. Slimme verlichting is bovendien eenvoudig in te stellen met behulp van een app of afstandsbediening. Je vind hier alle smart onderdelen.

Welke armaturen in een yogaruimte?

Yoga gaat over eenheid en harmonie. Deze kenmerken dienen ook aanwezig te zijn in de verlichting. Gebruik bij voorkeur één productlijn of één type licht. Om de yogaruimte in een ontspannen sfeer onder te dompelen, kun je gebruik maken van dimbare LED armaturen. Deze creëren de juiste sfeer met een zacht licht, wat helemaal goed tot zijn recht komt met een extra warm witte (2200 - 2700K) of warm witte (3000K) kleurtemperatuur. Twee ideale armaturen betreffen LED inbouwspots en LED railspots (opbouw met railsysteem).

Welke LED’s zijn aan te raden in kleedkamers en/of doucheruimtes?

Een lichtsterkte van 300 lux en een 3000K lichtkleur geven deze ruimtes een heldere en tegelijkertijd warme uitstraling, wat hygiëne en veiligheid uitstraalt. Afhankelijk van de indeling in deze ruimtes geldt het volgende:

 • Kleedkamer en doucheruimte in één - Armaturen dienen minimaal IP44 te zijn in de kleedruimte, waar douches beter af zijn met IP65/66/67.
 • Aparte kleedkamer en aparte doucheruimte -  Enkel armaturen in de doucheruimte dienen een waterdicht karakter (IP65/66/67) te hebben.

Naast de keuze voor spatwaterdichte of waterdichte armaturen is het ook van belang om te kijken naar de aanwezige faciliteiten in een kleedruimte en/of doucheruimte, en het comfort van de leden. 

 • Collectieve kleedkamers - Een LED armatuur met een brede gradenbundel is aan te raden; LED paneel, LED downlight en/of LED plafondlamp.
 • Individuele kleedhokjes - Hierbij is een LED spot boven ieder kleedhokje een goede invulling.
 • Spiegelverlichting - Het plaatsen van LED spots, LED strips of andere armaturen langs of om een spiegel maakt het lichtplan compleet.
 • Uniform licht - Een gelijkmatige verdeling van licht in een ruimte verhoogt het lichtcomfort in kleedkamers en doucheruimtes.

Tip LED verlichting sportschool!

Om elektriciteitskosten te besparen, kun je LED sensorverlichting gebruiken in kleedkamers, wasruimtes en toiletten, evenals in de pauzeruimte voor het personeel. Verlichting met een bewegingssensor zorgt voor betrouwbaar licht zodra de ruimte wordt gebruikt. Dit kan met een sensorarmatuur of door losse sensoren te plaatsen.


LED InbouwspotLED Inbouwspots

IP44 (spatwaterdicht) tot IP67 (waterdicht) met smalle gradenbundel.

LED DownlightLED Downlights

IP44 of IP54 (spatwaterdicht) met medium tot zeer brede stralingshoek.

LED PlafondlampLED Plafondlampen

IP44 (spatwaterdicht) tot IP67 (waterdicht) met optie tot sensor en noodlicht.

BewegingssensorLosse Sensoren

Inbouw- of opbouwmontage. Verkrijgbaar in (spat)waterdicht varianten.


Wat is aan te raden betreffende erfverlichting?

Met indrukwekkende gevelverlichting trek je de aandacht van voorbijgangers en kun je nieuwe leden werven. Dit is eenvoudig in te vullen met behulp van LED breedstralers of LED grondspots. Bovendien dient LED buitenverlichting als ideale inbraakbeveiliging. Helemaal indien deze armaturen zijn voorzien van bewegingssensoren. Heeft jouw sportschool een eigen parkeerterrein? Ook deze dient optimaal verlicht te zijn in verband met veiligheid. Geschikte armaturen zijn LED floodlights, lichtmasten met LED SOX lampen of straatverlichting.

Past HCL (Human Centric Lighting) in sportscholen?

Jazeker! Vooral in lesruimtes komt het HCL-verlichtingsconcept goed van pas. Bij gebruik van Human Centric Lighting past het licht zich aan de intensiteit van de oefeningen aan (vb. een sterk rood licht voor motivatie of fel blauw licht voor afkoeling tegen het einde van de training). Je kunt HCL lampen ook in open trainingsruimtes installeren. Daar creëren ze met hun natuurlijke licht een verbinding met de "buitenwereld". In het beste geval wordt het licht dat door de ramen naar binnen komt gebruikt voor verlichting en alleen aangevuld met kunstlicht, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Helder licht is voordelig doordat het de afgifte van het slaaphormoon melatonine vertraagt, waardoor vermoeidheid wordt voorkomen en het concentratievermogen toeneemt.

Kleuren zijn van invloed op de stemming in een ruimte!

Naast de verlichting dient ook het kleurenconcept samenhangend te zijn. De kleuren geel, oranje, rood, bruin en paars verhogen de polsslag, de lichaamstemperatuur, de aandacht, de prestaties en de agressie. Daarom zijn deze tinten zeer geschikt in ruimtes voor cardio- en krachttraining. Als jouw sportschool ook een saunagedeelte heeft, is het gebruik van bijvoorbeeld rode tinten een aanrader, vanwege de associatie met warmte. Koelere kleuren zoals blauw, groen en turkoois hebben een ontspannend effect en verlichten stress. Daarom zijn deze kleuren geschikt voor ontspanningsruimten, de wellness-ruimte en toiletten, omdat met name blauw zowel stilte als reinheid uitstraalt. Witte muren hebben vaak een steriel effect, daarom raden wij sterk aan om wat kleur toe te voegen. Dit kan middels gekleurde muren of met behulp van meubels, decoratieve elementen of verlichtingstechniek.