LED verlichting voor kantoor: welke armaturen zijn geschikt?

Tegenwoordig ziet de gemiddelde kantooromgeving er steeds hipper, moderner en flexibeler uit. En dat geldt ook voor het kantoorgebouw zelf. Waar bedrijven en werkgevers steeds vaker de nadruk leggen op het creëren van aantrekkelijke werkomstandigheden voor het personeel, mag de aanwezige kantoorverlichting absoluut niet worden vergeten. De aanwezige lampen en armaturen op de werkvloer hebben namelijk een grote invloed op de prestaties van werknemers. Inmiddels zijn er op het gebied van LED verlichting talloze mogelijkheden om een kantoor van zowel functioneel als decoratief licht te voorzien. In deze blog voorzien we je graag van alle tekst en uitleg.LED verlichting banner kantoorruimte

LED verlichting kantoor

Waarom is goede LED verlichting op kantoor zo belangrijk?

In kantoren staat niet alleen werken met plezier centraal, maar ook de productiviteit van werknemers is van belang. Wanneer er onvoldoende (dag)licht in een ruimte aanwezig is, of wanneer het licht niet de juiste kleurtemperatuur heeft, kan dit direct gevolgen hebben voor iemands gezondheid en fitheid. Is er niet voldoende of de verkeerde kantoorverlichting in een werkruimte, dan gaat dit ten koste van de productiviteit op de werkvloer. Mensen raken sneller vermoeid en verliezen gedurende de werkdag hun focus op het werk. Door het plaatsen van professionele LED panelen met een UGR<19 waarde kan dat worden voorkomen. UGR staat voor Unified Glare Rating en zegt iets over de mate waarin een armatuur lichthinder veroorzaakt.

 

In kantoorgebouwen is de UGR<19 waarde volgens Europese aanbevelingen (NEN-EN 12464-1) voor binnenverlichting wettelijk verplicht. Kies bij algemene verlichting op de werkvloer altijd voor een lichtkleur van 4000 Kelvin, oftewel koel wit. De natuurlijke en frisse tint van deze lichtkleur heeft een positieve invloed op de concentratie, terwijl het ook het dag/nacht ritme bevordert. Conclusie: de juiste LED kantoorverlichting draagt absoluut bij aan goede bedrijfsresultaten!

 

Kantoor foto 2

Welke LED verlichting wordt op kantoren gebruikt?

Een kantoor bestaat vaak niet alleen maar uit de ruimte waar gedurende de dag wordt gewerkt. Vooral wanneer we het hebben over grotere gebouwen / panden van (internationale) bedrijven met meerdere vestigingen. Bij binnenkomst kom je soms al in een grote algemene entree terecht waarin van alles gebeurt, compleet met receptie en bewegwijzering. Of wat te denken van plekken waar geluncht wordt, zoals de kantine of het bedrijfsrestaurant. En vergeet ook niet dat er dagelijks mensen met een lift of trap op een bepaalde verdieping arriveren. Verder is een showroom met diverse producten vaak het visitekaartje van een bedrijf. Kortom: in een kantoorpand dient er overal de juiste LED verlichting aanwezig te zijn. In het schema hieronder geven we je per ruimte meer tekst en uitleg.  

 

     
Ruimte Geschikte LED verlichting Handig om te weten..
     
Kantoor / werkgedeelte    
Werkplekken / bureaus UGR<19 LED panelen, LED Downlights, LED Inbouwspots, Decoratieverlichting De UGR<19 waarde is wettelijk verplicht in kantoren. Kies als lichtkleur 4000K.
Apart kantoor (management) UGR<19 LED panelen, LED Downlights, LED Inbouwspots, Decoratieverlichting Hanglampen geven de ruimte een eigen look en feel
Vergaderruimtes    
Grote ruimte (+10 pers.) UGR<19 LED panelen, LED Downlights, LED Inbouwspots Ook een optie: een hanglamp boven de vergadertafel. Kies als lichtkleur 4000K.
Kleine ruimte (tot 4 pers.) LED Downlights, LED Plafondverlichting, Decoratieverlichting  
Algemene ruimtes    
Kantine / ontspanning / entree LED Panelen, LED Downlights, LED Filament lampen, Decoratieverlichting Kies als lichtkleur 2700-3000K (sfeervol en warm licht)
Gangen, hallen, trappenhuizen LED Plafondarmaturen, LED Sensorverlichting (met noodunit), LED Downlights Kies als lichtkleur 3000K (neutraal licht). Vergeet ook de noodverlichting niet.
Showroom / presentaties LED Plafondarmaturen, LED Railspots (3 fase), LED Downlights Geschikte lichtkleur: 4000K. Zet producten of objecten in de spotlight
     

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...LED verlichting kantoor en vergaderruimte

Wat zijn de voordelen van duurzame LED kantoorverlichting?

Wil je met jouw bedrijf de switch maken naar LED? Dan maak je niet alleen een slimme, maar ook een verantwoorde keuze! Want door afscheid te nemen van alle conventionele verlichting (halogeenlampen, TL buizen, spaarlampen etc.) gaat het kantoorpand dankzij LED een duurzame toekomst tegemoet. Doordat LED lampen en armaturen  vanwege het lagere wattage veel minder energie verbruiken, bespaar je maandelijks al snel ruim 70% aan energiekosten. En omdat LED verlichting veel langer mee gaat, bespaar je ook fors op jouw onderhouds- en vervangingskosten. Je slaat dus al twee vliegen in één klap! En dat niet alleen, want LED verlichting heeft van alle energiebesparende maatregelen de snelste terugverdientijd

 

Vanwege het duurzame karakter heb je gemiddeld na anderhalf jaar al het aankoopbedrag terugverdiend! Bovendien is LED verlichting beter voor het milieu. Dus wanneer je LED kantoorverlichting online bij Lampdirect koopt, draag je automatisch bij aan een schonere wereld en het terugdringen van de C02 uitstoot! Doe je mee?

 
Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.