LED verlichting voor musea: welke armaturen zijn geschikt?

Voor musea, kunstgalerijen en tentoonstellingen is het gebruik van LED verlichting erg interessant. Dat komt omdat bij LED lampen en armaturen de kwaliteit van het licht de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Er is tegenwoordig LED verlichting met een perfecte kleurweergave (90-99Ra) verkrijgbaar, waardoor kleuren van schilderijen en kunstwerken zo natuurlijk mogelijk kunnen worden weergegeven. Zo kan iedere bezoeker optimaal genieten van alle aanwezige kunst. Maar welk type LED lampen en armaturen is nou precies geschikt voor musea? Je leest het allemaal in deze blog.

 

Blog banner


Museum foto

Wat is het belangrijkste doel van LED verlichting voor musea?

Bezoekers komen naar een museum voor het bekijken van schilderijen, beeldhouwkunst en/of andere (kunst)objecten. Het is dus belangrijk dat al deze kunst zo scherp mogelijk wordt verlicht, zodat iedere bezoeker de details van alle aanwezige kunstwerken goed kan bekijken. Dat gebeurt daadwerkelijk wanneer je alle objecten in de 'spotlights' zet. De juiste LED verlichting helpt daarbij. Enerzijds als algemene verlichting, zoals het verlichten van grote ruimtes/kamers. Dit kan bijvoorbeeld met plafondarmaturen zoals UGR<19 LED Panelen, LED Downlights of LED Montagebalken. Anderzijds is de aanwezigheid van accentverlichting met de juiste stralingshoek cruciaal. Zo kun je bijvoorbeeld kunst aan de muur vanaf een bepaalde afstand gedetailleerd verlichten. LED Railspots die aan een railsysteem hangen (zie foto hierboven), zijn daar erg geschikt voor, net als kantelbare LED Inbouwspots.


Tip: kies bij accentverlichting voor LED verlichting met een smalle stralingshoek (0° - 24°) of medium stralingshoek (25° - 40°). Wat betreft kleurtemperatuur is 4000 Kelvin (koel wit) het best geschikt om de kunstwerken te verlichten. Waarom? Omdat koel wit licht heel fris en natuurlijk van aard is. Wat betreft algemene verlichting kun je ook kiezen voor warme kleurtemperaturen (2700K - 3000K). Hiermee zorg je voor een aangename sfeer in een ruimte, waardoor mensen zich sneller op hun gemak voelen.

 
 


Welke LED verlichting wordt er gebruikt in musea?

Welke LED producten er in een museum worden gebruikt, hangt sterk af van de ruimtes en hoe deze zijn ingedeeld. Ook kunnen objecten op verschillende manieren aan aanwezigen worden getoond. Gaat het bijvoorbeeld om (grote) schilderijen, dan is een muur de beste plek. Voor kleinere objecten, zoals oude voorwerpen uit de geschiedenis, is een vitrinekast of stellage beter geschikt. En daar past op zijn beurt weer andere LED verlichting bij. Om het je makkelijk te maken, staat hieronder per ruimte beschreven welk type LED lampen en/of armaturen het meest geschikt is.

Hoe kunnen vitrines in een museum het best worden verlicht?

Sommige objecten kunnen alleen worden tentoongesteld in de bescherming van vitrines. En daar hoort geïntegreerde LED verlichting bij. Heeft een vitrine geen eigen verlichting? Dan dient het licht van de plafondverlichting (LED panelen, LED downlights) altijd in de richting van de vitrine(s) te schijnen. Reflectie van het licht kun je voorkomen via antireflecterend glas. Voor vitrines zelf zijn LED steeklampen geschikt, zoals de G4 LED steeklamp of de G9 LED steeklamp. Check altijd even in de vitrinekast om wat voor type fitting het gaat.Hoe kunnen objecten in een museum het best worden verlicht?

Wanneer objecten worden verlicht, krijgen ze vaak een bepaalde charme. Zeker als het gaat om een ruimte met donkere kleuren. Met LED inbouwspots, LED railspots en LED downlights is het mogelijk om het hele object of een deel ervan te verlichten. In tegenstelling tot spotverlichting hebben LED breedstralers (tot 30 Watt) een grotere stralingshoek, die geschikt is om het hele object te verlichten. Hiervoor dient de afstand tot het object groter te zijn, ook omdat deze LED armaturen doorgaans een feller licht uitstralen.


Hoe kunnen schilderijen in een museum het best worden verlicht?

Vooral als het om bekende schilderijen gaat, komen liefhebbers van kunst graag kijken. Ook vanuit het buitenland. De verwachtingen zijn wat dat betreft dus al hoog. Om deze helemaal waar te kunnen maken is LED verlichting met een uitstekende kleurweergave (Ra 90-99) aan te raden. Zo wordt het schilderij weergegeven zoals het daadwerkelijk is geschilderd. Dus qua kleur in optima forma. Afhankelijk van de grootte en breedte van het schilderij kun je kiezen voor LED Railspots, LED Downlights of LED Inbouwspots.


 
Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...