Wat is het verschil tussen LED en halogeen?

Wat zijn de voordelen van LED verlichting ten opzichte van een halogeenlamp? En is halogeenverlichting nog verkrijgbaar? In deze blog geven we je antwoord op alle vragen en stellen we een aantal van onze beste LED verlichting aan je voor, waarmee je fors zult besparen! 

 

 

Hoe werkt een LED lamp?

philips led bulb

LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht. Bij een LED lamp met helder glas, zoals op de foto hiernaast, kun je het zogeheten LED filament (kooldraad) goed zien. In dit geval zijn dat de oranje staafjes, waar de LED strip in verwerkt zit. Tegenwoordig zijn er zeer stijlvolle en fraaie LED filament lampen verkrijgbaar, in diverse vormen en maten. Klik hier om het complete LED filament assortiment te bekijken. 

 

Wat zijn de voordelen van een LED lamp?

   • Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie. Er gaat namelijk geen energie verloren aan het verhitten van een gloeidraad. Mede daardoor is een LED lamp tot wel 90% efficiënter en zuiniger.
   • De levensduur van LED verlichting varieert van 15.000 tot wel 70.000 branduren. Een LED lamp gaat tot wel 35 keer langer mee dan halogeen verlichting. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten en een snelle terugverdientijd; deze is meestal korter dan een jaar.
   • LED lampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in diverse soorten fittingen en kleurtemperaturen. Zo kun je kiezen voor extra warm wit licht (1800 - 2700 Kelvin), warm wit licht (3000K), koel wit licht (4000 Kelvin) of zelfs daglicht (6500 Kelvin). Conventionele verlichting is vooral verkrijgbaar in extra warm wit licht (2700 Kelvin).
   • Wat betreft de gradenbundel (stralingshoek) van een LED lamp zijn er ook diverse opties. Je kunt onder andere kiezen tussen een smalle gradenbundel (vanaf 8º) en een zeer brede gradenbundel (tot 360º). Dit heeft als voordeel dat er via Lampdirect voor elke mogelijke situatie een geschikte LED lamp verkrijgbaar is. Zo kun je geheel naar eigen smaak met accentverlichting objecten in de spotlights zetten. Ook zijn er vele mogelijkheden wat betreft algemene verlichting, zoals LED lampen, LED panelen en LED downlights. 

 

Wat zijn de nadelen van een LED lamp?

 • De aanschafprijs van LED verlichting is gemiddeld iets hoger dan bij halogeenlampen. Echter, door de lange levensduur en hoge energie-efficiëntie heb je jouw aankoopbedrag al snel weer terugverdiend. LED verlichting is een investering die loont. Bovendien is LED verlichting goed voor het milieu en wordt het in tegenstelling tot halogeenverlichting niet warm! Lever je oude halogeenlamp(en) in bij de milieustraat in je buurt en stap over op LED. Hieronder zie je enkele populaire LED producten, die onder andere als vervanger van halogeenverlichting dienen.

 
 

Hoe werkt een halogeenlamp?

halogen bulb

Een halogeenlamp werkt in principe hetzelfde als een gloeilamp. Het verschil zit in de warmte uitstoot. Dat komt omdat er meer elektriciteit wordt omgezet in licht dan bij een gloeilamp het geval is. Ook wordt er bij halogeenlampen geen normaal glas gebruikt maar hittebestendig kwartsglas. Er wordt gas aan de halogeen toegevoegd, zodat er geen zwarte vlekken op de lamp komen. Vanaf 2018 is de productie van de halogeenlamp echter verboden. Zolang de voorraad strekt kun je via Lampdirect nog diverse halogeenlampen kopen in verschillende fittingen, zoals de GU10 fitting, GU5.3 fitting, GU4 fitting en G9 fitting. Al deze verlichting is ook verkrijgbaar in een LED variant, waarmee je tot wel 90% aan energiekosten zult besparen.

 

Wat zijn de voordelen van een halogeenlamp?

 • Halogeenlampen hebben een goede lichtsterkte en een breed bereik.
 • Halogeenverlichting is relatief goedkoop in aanschaf.
 • Halogeenlampen beschikken doorgaans over een uitstekende kleurweergave.

 

Wat zijn de nadelen van een halogeenlamp?

 • De levensduur van een halogeenlamp is gemiddeld zo'n 2000 uur. Dit betekent dat je regelmatig een nieuwe halogeenlamp moet aanschaffen en veel tijd kwijt bent aan het vervangen van je defecte lampen. Dit maakt goedkoop dus duurkoop.
 • Halogeenlampen worden erg heet en kunnen niet worden aangeraakt tijdens of vlak na het branden.
 • Om halogeenlampen op het stroomnetwerk (220-240V) aan te sluiten is altijd een transformator nodig.