Lichtadvies van Lampdirect
In deze serie blogs over projectverlichting laten we je kennismaken met ons team en alle voordelen die je als bedrijf (groot of klein) kunt ervaren met een op maat gemaakte lichtoplossing. We leiden je door het proces en lichten je in over alle nieuwe reglementen omtrent verlichting.
In onze vorige blogs heb je al kennis gemaakt met ons team en de werkwijze waarop wij een lichtadvies op maat maken. Na een intake gesprek kunnen we snel zien wat je exacte behoeftes zijn en wat je wilt bereiken. Hier passen wij ons lichtadvies natuurlijk op aan. Bij sommige klanten kunnen we in een telefoongesprek al voldoende informatie geven. Bij anderen kan juist door meerdere gesprekken een goed beeld gevormd worden van hun behoeftes . Hier zul je dan waarschijnlijk termen zoals “lichtcalculatie”, “lichtplan” en “lichtconcept” voorbij horen komen. We begrijpen dat deze termen verwarrend kunnen zijn, dus willen we je graag wat duidelijkheid geven! Bij Lampdirect is ons lichtadvies namelijk verdeeld in verschillende lagen:
Lichtcalculatie
Een lichtcalculatie kan je op het eerste gezicht zien als een berekening die door ons gemaakt wordt om te zien hoeveel licht nodig is in een ruimte. Het gaat echter verder dan dat. Wij houden bij een lichtcalculatie namelijk ook rekening met de Europese reglementen omtrent verlichting. Hierbij kun je denken aan de Europese norm (NEN 12464-1) die aangeeft wat het minimale verlichtingsniveau moet zijn voor bepaalde ruimtes en werkomgevingen. Onze lichtarchitecten kunnen kijken naar de minimale Lux-waarde die noodzakelijk is in jouw ruimte en het licht aanpassen zodat je verlichting voldoet aan de eisen en daarnaast zo energie-efficiënt mogelijk is.
Lichtplan
Een lichtplan gaat hand in hand met een lichtcalculatie. Het lichtplan bestaat uit een lichtcalculatie inclusief plattegrond. Hierbij wordt precies gekeken naar de ruimte en wat deze nodig heeft. Nadat we een plattegrond van de ruimte hebben ontvangen, weten we precies wat de huidige situatie is en kunnen wij hierop voortborduren. Aan de hand van deze informatie maken we het lichtplan met alle benodigde verlichting. Bij het lichtplan kunnen we eventueel een armaturenboekje meeleveren. Hierin staan alle gekozen verlichting met bijkomende informatie zoals aantal, type armatuur etc. Daarnaast bestaat de optie om uitgewerkte tekeningen te maken waarmee je ook een gevoel krijgt van hoe wij het lichtadvies precies implementeren.
Uitgewerkte tekeningen van een recent project, waaronder een 'ray tracing' afbeelding (links) en een afbeelding met de lux niveau's (midden) wat leidt tot het eindresultaat! (rechts).
Lichtconcept
Als we naar een ruimte kijken, gaan de gedachten vaak al naar de vereiste waarden en hoeveel energie je kunt besparen. Uit ervaring weten we echter dat beleving ook van groot belang is. Wat voor ervaring wil je bezoekers bieden als ze je ruimte instappen? Gevoel en beleving zijn hierbij het belangrijkst. Als we bijvoorbeeld armaturen voor een uitvaartcentrum uitkiezen, zullen wij rekening houden met de sfeer die gepast is in een uitvaartcentrum. Hierbij kun je denken aan het creëren van een intieme sfeer en armaturen met ingetogen designs. Daarnaast is het comfort van jou en anderen die zich dagelijks bevinden in het pand natuurlijk ook heel belangrijk. In het kort: in een lichtconcept stellen wij dus vast wat voor verlichting een gebouw of ruimte nodig heeft om de beleving van je bezoekers of je eigen comfort te optimaliseren.
Iedere klant is uniek
Zoals eerder aangegeven kan ons lichtadvies verdeeld worden in verschillende lagen. Zo kan je in bijvoorbeeld een simpele hal waar amper werknemers komen al voldoende hebben aan een lichtcalculatie die precies aangeeft wat de noodzakelijke hoeveelheid verlichting is. Daarentegen hebben we klanten die meer nadruk willen leggen op beleving en hiervoor een lichtconcept nodig hebben. Zo heeft elke klant weer andere behoeftes en hier proberen wij natuurlijk op in te spelen zodat je het meeste kunt halen uit je samenwerking met Lampdirect. Daarom worden eigen keuzes van de klant zeer gewaardeerd. Heb je bijvoorbeeld noodverlichting nodig in je nieuwe ruimte? Wij zorgen ervoor!
Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?
Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...
Lees meer over ons project team:
Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?
Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!
Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.