Wat is een multi lumen switch? - Definitie en voordelen!

Het interessante aan verlichting is dat de vereiste lichtopbrengst sterk afhangt van de kenmerken van een individuele toepassing. Hoe handig zou het dan zijn als je de mogelijkheid hebt om de gewenste lichtopbrengst te kiezen tijdens het installeren! Met LED verlichting is dit in de praktijk gebracht met een eenvoudig te gebruiken multi-lumen schakelaar. In deze blog geven we je graag de ins en outs van deze geweldige lichtfunctie.

Wat betekent multi-lumen?

De lumenwaarde van een LED lamp of LED armatuur geeft aan hoe intens de lichtbron verlicht. Dit kan subtiel zijn (accentverlichting) of voldoende om een hele kamer of een specifiek gebied helder te verlichten. Met multi-lumen heb je de optie om een ruimte te verlichten met diverse lichtrendementen. Door gebruik te maken van dezelfde verlichting kun je dus zonder twijfel de lichtopbrengst afstemmen op de afmetingen en/of het doel van elke binnen- en buitenruimte. Dit maakt multi-lumen verlichting de ideale oplossing voor vervangings- en voorraaddoeleinden.

LED armatuur met een lumen dipswitch en CCT switch

Een multi-lumen schakelaar kan op diverse manieren worden getoond!

Een lumen schakelaar geeft vaak wattages weer op het armatuur, in plaats van een lichtopbrengst in lumen. Door het wattage te veranderen, selecteer je de lichtsterkte die je wilt. Je kunt ook te maken hebben met een dipswitch, die diverse aan/uit-schakelaars heeft om de juiste lichtopbrengst in te stellen. Deze zijn meestal genummerd: 1, 2, 3 ...


Noxion LED Montagebalk Poseidon V3.0

Multi-lumen dipswitch en CCT-switch

Philips LED Waterdicht Ledinaire WT065C

Multi-lumen switch en 4000K licht

Noxion LED Downlight Apollo V2.0

Multi-lumen driver en CCT-switch

Philips LED Bulkhead CoreLine WL140V

Multi-lumen switch en CCT-switch


Wat zijn de voordelen van een multi-lumen switch?

Laten we voorop stellen dat het flexibele karakter van multi-lumen armaturen erg handig is om niet vast te zitten aan een door de fabrikant ingestelde lichtsterkte. Hierdoor kun je ter plekke bepalen wat de juiste of vereiste lichtopbrengst is, en dat alles door de schakelaar op het armatuur op juiste stand te zetten. Klinkt goed toch!? Er zijn echter meer voordelen te noemen voor:

Installateurs ...

LED verlichting met een multi-lumen schakelaar zorgt voor:

  • Duurzaam voorraadbeheer; 2-in-1 of 3-in-1 oplossingen.
  • Eenvoudig afstemmen van licht in bedrijfspanden.

Als installateur kom je diverse lichtprojecten tegen die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben. Gebouwen hebben bijvoorbeeld:

  • Standaard en/of hoge plafondhoogtes.
  • Weinig en/of veel natuurlijk daglicht.
  • Mix van werk- en/of gemeenschappelijke ruimtes.
Facility managers en particulieren …

Het grootste voordeel van multi-lumen is dat het energieverbruik optimaal wordt beheerd. Waarom? LED verlichting is van zichzelf al energiezuinig, maar met de juiste lichtopbrengst optimaliseer je het nog meer. Feit: hoe feller het licht, hoe meer energie het verbruikt.

Andere voordelen die je kunt ervaren:

  • Sla je voorraad in, dan past deze in diverse typen ruimtes.
  • De lichtopbrengst staat niet vast / kan worden aangepast.
  • Je lichtsterkte is flexibel zonder het gebruik van een dimmer.

Schakel je liever tussen warme en koele lichtkleuren? Kies voor CCT of afstembaar wit!

Met CCT (schakelaar; vaste Kelvin-waarden) en afstembaar wit (draaiknop; alle Kelvin-waarden tussen ...K en ...K) stem je het licht ook af op de specifieke kenmerken van een omgeving. Het enige verschil is dat het flexibele element de lichtkleur is in plaats van de lichtopbrengst. Ontdek meer in deze blog: Wat zijn afstembare witte en CCT LED's?


Anouk - Laatste update december 2023