Nederlandse bedrijven hebben lak aan Wet Milieubeheer

‘De Wet Milieubeheer zegt u? Die kennen wij niet.’ Bij Lampdirect wordt vol ingezet op het vergroenen van Nederlandse bedrijven. De meeste bedrijven hebben simpelweg andere prioriteiten,’’ aldus Carel van Boetzelaer, CEO van Lampdirect. Wij doen alles wat in onze macht ligt om Nederlandse bedrijven te vergroenen, we zien echter nog teveel bedrijven die kiezen voor energieslurpende verlichting. Deze bedrijven zijn zich vaak niet bewust van de wettelijke verplichting om te vergroenen.


Banner blog wet milieubeheer

 

Wat is die Wet Milieubeheer precies?

Deze wet verplicht bedrijven en organisaties die jaarlijks een energieverbruik hebben van minimaal 50.000 kWh elektra of 25.000 kuub gas alle energiebesparende maatregelen te realiseren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Het ECN-rapport concludeert nu dat het besparingspotentieel in de utiliteitssector als gevolg van deze wet overeenkomt met 32% van de totale besparingsdoelstelling in 2020 voor de gehele gebouwde omgeving, dus inclusief de woningbouw. Het is nu aan de handhaver van deze wet, de gemeenten, om ervoor te zorgen dat dit ook realiteit wordt.


Kantoorruimte

Intrinsiek groene ondernemers

Bedrijven en organisaties die tot nu toe overstappen naar energiebesparende of zelfs energie-opwekkende maatregelen zijn voornamelijk ondernemers met een groen hart. Dit terwijl de meeste organisaties grof geld besparen door energiebesparende maatregelen te treffen. LED verlichting heeft doorgaans een terugverdientijd van anderhalf tot twee jaar. Het bedrijf Deloitte is een mooi voorbeeld wat betreft het nemen van energiebesparende maatregelen. Zij namen in 2014 het energieneutrale gebouw The Edge in gebruik. Door de verlichting slim af te stemmen om het gebruik van ruimtes wordt er meer dan 80% energie bespaard.


Gemeentes moeten aan de gang

Er is veel onduidelijkheid over welke instantie bevoegd is om te handhaven op De Wet Milieubeheer. Het lijkt erop dat gemeentes de aangewezen partij zijn om te handhaven. Tot nu toe hadden ondernemers eem vrijwillige keuze, maar wanneer gemeentes daadwerkelijk gaan handhaven lijken ondernemers pas wakker te worden. ‘Overheden moeten verantwoordelijkheid nemen, de rekening van het dure en verzwaarde energienet komt anders bij bewoners en ondernemers te liggen. Wij zouden partnerships kunnen starten met gemeentes om bedrijven te waarschuwen met een bijpassende LED oplossing.’


The next step

‘De volgende stap is dat alle Europese ondernemers energiebesparende maatregelen nemen. De meest eenvoudige manier om 15% van het gemiddelde elektriciteitsgebruik van gebouw te besparen is LED verlichting. In kantoren is dat zelfs 30-40%. Verlichting is wereldwijd verantwoordelijk voor 19% van het elektriciteitsgebruik. Dit kan teruggedrongen worden tot 6%. Het is nu echt tijd dat bedrijven wakker worden en fors gaan besparen. En Lampdirect kan je hiermee helpen! 


Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...


Bronvermelding:

https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/handhaving/
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/bestaande-bouw/activiteitenbesluit

 

Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.