De NEN-EN 12464-1 normering stelt minimale eisen aan verlichting voor werkplekken. De normering houdt rekening met de verblindingsfactor (UGR), Lux waarden en kleurweergave (Ra). Deze eisen zijn afhankelijk van de werkplek waar de werkzaamheden plaatsvinden. Op werkplekken geldt bijvoorbeeld altijd een minimale kleurweergave (CRI) >80.


Wat bepaalt de norm?


De verlichtingseisen worden gesteld aan verschillende ruimtes waar werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit zijn naast kantoor ook algemene ruimtes of parkeergarages in/rondom het bedrijf.


Om u een beeld te geven over de normering binnen bepaalde werkruimtes wordt hieronder een overzicht van de Lux en UGR waarden gegeven per toepassingsgebied:


Lux UGR
Kantoor 500 <19
Technisch tekenen 750 <16
Gangpaden 100 <28
Gemiddeld industrieel werk 300 <25
Verfijnd industrieel werk 500 <22
Trappen, roltrappen en loopbanden 150 <25
Garderobes 200 <25
Klaslokaal, collegezaal 500 <19

Los van deze wettelijke bepaling is het voor werknemers ook prettiger werken wanneer de verlichting in lijn staat met de werkzaamheden. Het is wetenschappelijk bewezen dat men een betere prestatie kan leveren met goede verlichting. Hierdoor heeft men een beter oriëntatievermogen, minder vermoeidheid van de ogen en daardoor natuurlijk een beter zicht.
NEN norm lichtplan of lichttest nodig?

Ons team van LED specialisten staat voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op en zorgen voor een NEN goedgekeurde lichtoplossing of maak een afspraak voor een Lux lichttest op locatie.
NEN LED producten

Hieronder vindt u onze meest populaire LED producten.LED Lampen


LED Spots


LED TL Lampen


PL-C LED- & Dulux LED-Lampen


LED Armaturen