Rasterlampen

Rasterlampen danken hun naam aan de rasters waarin de verlichting is ingebouwd. Inbouw rasterlampen staan bekend om hun onopvallende en eenvoudige ontwerp. Hierdoor kunnen ze heel gemakkelijk worden geïntegreerd in elk systeemplafond. In deze blog leggen we je uit waar je rasterlampen kunt gebruiken, hoe deze verlichting geïnstalleerd wordt en wat de verschillen zijn tussen een rasterlamp en een LED paneel. Ten slotte bevelen onze verlichtingsexperts producten aan.  

Louvre lights in an officeLouvre lights in an office

Wat zijn rasterlampen? 

Rasterlampen zijn armaturen die speciaal ontwerpen zijn om te gebruiken in verlaagde plafonds met rasterpanelen (systeemplafonds). Een rasterpaneel is een soort plafondbekleding gemaakt van verschillende materialen (gips en kunststof) of lichte metalen (aluminium). In dit paneel zitten rasters. Rasterlampen zijn zodanig ontworpen dat ze naadloos in een rasterpaneel passen. In deze lampen worden TL buizen of LED buizen gebruikt. Rasterlampen in de vormen van een diffuser of reflectior zijn niet alleen armaturen, maar bundelen ook het licht zodat het naar beneden wordt gericht. Hierdoor wordt het licht ook gelijkmatiger in de kamer verspreid en wordt de kans op verblinding kleiner. Afhankelijk van of je glanzende of matte rasterlampen kiest, wordt er meer of minder licht reflecteerd en uitgestraald. Hierdoor bespaar je op je energiekosten als je kiest voor een raster met hoogglans, omdat er minder armaturen en minder lumen nodig zijn. Als jouw gebouw hoge plafonds heeft, raden we aan om te kiezen voor matte rasters. Hierdoor voorkom je dat je last krijgt van lichtreflecties op bureaus en beeldschermen. 

Waar worden rasterlampen gebruikt? 

  • Als niet-verblindende verlichting in het onderwijs (scholen en universiteiten). 
  • In openbare gebouwen (bijvoorbeeld als gangverlichting). 
  • Als robuuste commerciële verlichting (bijvoorbeeld in supermarkten of discountwinkels). 
  • In de gezondheidszorg (ziekenhuizen of praktijken) en in bejaarden- en verzorgingstehuizen. 
  • Als verlichting voor computerwerkplekken op kantoren. 
office lighting with louvre lightsoffice lighting with louvre lights

Hoe installeer ik deze lampen? 

Veel rasterlampen zijn heel gemakkelijk te installeren. Voordat je begint met het installeren van deze lampen, is het belangrijk om de stroom uit te schakelen en indien nodig ook de zekering te verwijderen. Het is ook handig om eerst te bepalen waar je de rasterlampen precies gaat installeren. Als je de rasterverlichting in een systeemplafond installeert, moet je ervoor zorgen dat de plafonduitsparing groot genoeg is. Verwijder de plafondplaat of de oude armatuur en plaats dan de nieuwe rasterlampen. Als je geen systeemplafond hebt, bevestig dan de montagebeugel van de lampen aan het plafond met de schoeven en pluggen of andere bevestigingsmiddelen die door de fabrikant erbij zijn geleverd. Bevestig de rasterlampen aan de montagebeugel door de armatuur in de beugel te draaien of door deze met schroeven te bevestigen. Dit hangt af van het model armatuur. Je hoeft hierna alleen nog maar de voedingskabel aan te sluiten en, als je rasterlampen een diffuser of kap hebben, deze te bevestigen. Zodra je de rasterlampen hebt geïnstalleerd, schakel je de stroom weer in en controleer je of de armatuur goed werkt. 


Let op: Onze instructies zijn altijd zonder garantie. Volg de instructies van de fabrikant en raadpleeg indien nodig een professionele elektricien. 

bulb

Kan ik LED buizen gebruiken in oude rasterlampen? 

In veel gevallen is het mogelijk om conventionele TL-buizen in oude rasterlampen te vervangen door energiezuinige LED-buizen. Dit proces wordt retrofitting genoemd en heeft veel voordelen, zoals energiebesparing, een langere levensduur en een betere lichtkwaliteit. 
Houd er rekening mee dat oudere TL-buizen een conventioneel voorschakelapparaat kunnen hebben. Sommige LED buizen zijn speciaal ontworpen om te kunnen werken met conventionele voorschakelapparaten, maar voor andere LED buizen heb je een elektronisch voorschakelapparaat nodig. Er zijn ook universele LED buizen die werken met beide typen voorschakelapparaat. Zorg ervoor dat de nieuwe LED buizen werken op het bestaande voorschakelapparaat. Je kunt ook het voorschakelapparaat vervangen door een dat geschikt is voor LED. Als je LED buizen bijvoorbeeld niet compatibel zijn met een elektronisch voorschakelapparaat, dan kun je het elektronische voorschakelapparaat verwijderen en de LED buizen direct op de netspanning aansluiten als op de buis staat aangegeven of het om AC of UN gaat. 

Let op: Niet alle rasterlampen en LED buizen zijn compatibel met elkaar. Zorg er daarom voor dat de gekozen LED buizen geschikt zijn voor rasterverlichting voordat je deze koopt. Als je hierover twijfelt, neem dan contact op met een professionele elektricien.  

Welke voordelen hebben deze armaturen? 

LED rasterlampen hebben een aantal voordelen:  

Hoog rendement: LED rasterlampen worden niet warm. Ze hebben ook een zeer goede energie-efficiëntie dankzij hun lange levensduur en snelle afschrijving. Dit betekent dat je met LED bespaart op elektriciteitskosten vergeleken met conventionele rasterlampen.  

Lange levensduur: LED rasterlampen hebben een veel langere levensduur tot 70.000 uur in vergelijking met conventionele versies.  

Storingsfactoren: LED rasterlampen zijn flikker- en bromvrij van het begin tot het einde van hun levensduur. 
Lage vervangings- en onderhoudskosten: Dankzij hun lange levensduur en robuuste aard hebben rasterlampen minder onderhoud nodig. 

Directe helderheid: Het licht van rasterlampen met geïntegreerde LED heeft meteen maximale helderheid nadat je ze hebt aangezet. 

Dimfunctie: Sommige LED rasterlampen hebben een praktische dimfunctie. Zo kun je de helderheid naar wens aanpassen. 

Milieuvriendelijk: LED is vrij van giftige stoffen, zoals kwik. De lampen kunnen ook gerecycled worden. 

Flexibiliteit: LED rasterlampen zijn verkrijgbaar in verschillende grootten. De populairste grootte is 60x60 cm. Je hebt ook een ruime keuze uit verschillende kleurtemperaturen: van extra warm wit tot daglicht. 

Let op: In onze webshop verkopen we geen klassieke opbouw rasterlampen waarin TL of LED buizen worden gebruikt. 

Aanbevolen rasterlampen

Philips Powerbalance louvre lightPhilips Powerbalance louvre light

Philips Powerbalance

Ledvance IndiviLED louvre lightLedvance IndiviLED louvre light

Ledvance IndiviLED

Noxion Louvre Excell louvre lightNoxion Louvre Excell louvre light

Noxion Louvre Excell

Philips Coreline louvre lightPhilips Coreline louvre light

Philips CoreLine RC136B

Let op: We verkopen geen klassieke opbouw rasterlampen met TL of LED buizen in onze webshop.

Wat is het verschil tussen rasterarmaturen en LED panelen?

De termen "rasterlampen" en "LED panelen" worden vaak door elkaar gebruikt, omdat rasterlampen nu standaard LED technologie gebruiken. Als je de twee producten met elkaar vergelijkt, zie je al snel een aantal overeenkomsten maar ook een aantal verschillen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Technologie: In traditionele rasterlampen kunnen verschillende soorten lichtbronnen worden gebruikt, zowel TL als LED. LED panelen, daarentegen, zijn alleen verkrijgbaar met LED, zoals de naam al doet vermoeden. 

Energie-efficiëntie: Rasterlampen zijn niet allemaal even energie-efficiënt. Dit hangt af van de lichtbron die er gebruikt wordt: een conventionele of LED. LED staat bekend om zijn hoge energie-efficiëntie. LED panelen verbruiken daarom minder energie vergeleken met conventionele lichtbronnen. 

Ontwerp en constructie: LED panelen zijn platter en dunner dan rasterlampen. Ze zijn ontworpen om zo onopvallend mogelijk op te gaan in systeemplafonds. 


Anne- Laatste update december 2023