Hoe bespaar je met slimme verlichting?


Verlichting bepaalt al snel meer dan 20% van onze energiekosten. Voor bedrijven ligt dit zelfs tussen de 30% en 60%. Als je nu nog gebruikt maakt van halogeen, gloeilampen, spaarlampen of TL buizen is het raadzaam eens to overwegen om deze te vervangen voor slimmere verlichting. Overstappen naar LED verlichting is daarbij de eerste stap. Je bespaart daarmee tot op korte termijn 90% op je energiekosten. Ondanks dat LED verlichting misschien duurder is in aanschaf, hoef je minder vaak producten te vervangen. Dit komt door de lange levensduur van LED verlichting. Op lange termijn bespaar je hierdoor hoop investerings- en onderhoudskosten.


Slimme verlichting gaat verder dan alleen de aanschaf en installatie van LED verlichting. Het type verlichting is ook van belang. Een gemakkelijke manier om extra energiebesparing te genereren, is sensorverlichting. Sensorverlichting reageert op een bepaalde handeling en springt daardoor aan, of gaat daardoor juist uit. Er zijn twee soorten verlichting, met beide eigen voordelen en toepassingen.

Slimme verlichting

Bewegingssensoren


Beweginssensoren detecteren beweging met infraroodsensoren. Wanneer ze beweging detecteren, springt de lichtbron automatisch aan. Vaak kan je de brandtijd zelf instellen, zo blijft de lamp ook branden als je even stil zit. Beweginssensoren worden al vaak toegepast in trappenhuizen of in schuren, maar worden tegenwoordig ook uitgerold voor volledige kantoren of magazijnen.

Dag- en nachtsensoren


Schemersensoren meten de hoeveelheid daglicht binnen het detectieveld. Dit maakt het mogelijk om verlichting zo in te stellen dat deze automatisch aan springt wanneer het donker wordt op een locatie. Deze lampen worden vaak gebruikt in tuinen of bij voordeuren. Ook zakelijk kunnen ze een hoop energiebesparing opleveren wanneer een pand veel buitenverlichting heeft."Met slimme verlichting heb je het beste licht in elke situatie, op elke werkplek en een optimale besparing van energieverbruik."


Hoe makkelijk is slim verlichten


Er zijn nog talloze andere manieren om een pand slim te verlichten. Denk aan automatische verlichting in toiletten, gedimde lampen op ongebruikte plaatsen in magazijnen of door te investeren in het DALI systeem, dat deze dingen zelfs geheel automatisch doet. Wil je hier wat hulp bij? Dan onwikkelt ons projectteam graag een lichtplan voor je. Dit is geheel vrijblijvend. Wanneer jij akkoord geeft, nemen we alle zorgen uit handen. Van sensorkeuze tot installatie.