Haal het maximale uit uw verlichting door slim te verlichten; het beste licht in elke situatie, op elke werkplek én optimale besparing van energieverbruik.


Maximaal voordeel:

Steeds meer bedrijven stappen over op LED verlichting. Het vervangen van de lichtbronnen zoals TL buizen of het vervangen van oude armaturen door LED armaturen levert direct een forse energiebesparing op; vaak 60% of meer. Echter, om het maximale voordeel uit uw verlichting te behalen, kan slimme verlichting – of smart lighting – worden toegepast. Eenvoudig gezegd: verlicht alleen wanneer en wat nodig is.


Sensoren selecteren:

Sensoren zijn noodzakelijk om verlichting slim aan te sturen. Lampdirect.nl geeft lichtadvies, ontwerpt lichttekeningen en maakt deze zo belangrijke sensorplannen. Sensoren meten namelijk verschillende waardes:


Slimme verlichting
  • Bewegings- of aanwezigheidsdetectie = waarnemen dat er beweging of aanwezigheid in een ruimte is
  • Daglichtdetectie = het waarnemen van de hoeveelheid daglicht in een ruimte

Daglicht- en aanwezigheidssensoren geven informatie door aan een systeem voor lichtbesturing. Zo schakelt een sensor de verlichting alleen in bij aanwezigheid van een persoon. Vervolgens rekent de sensor ook precies uit hoeveel licht er nodig is a.d.h.v. de hoeveelheid licht in de ruimte. Zo brandt de lamp nooit te veel of te intens. Hiervoor zijn er verschillende sensortechnieken:


  1. Passief-Infrarood (PIR): sensor die reageert op bewegende warmtebronnen
  2. Hoogfrequent: 5.8 GHz frequentie die zelfs door dunne wanden kijkt
  3. Ultrasoon: 40 kHz sensor, vult de ruimte & registreert ook om objecten heen
  4. Camera: sensor die mensen registreert en kan tellen

Op basis van de ruimte, locatie en gewenste instellingen van de verlichting worden de juiste sensoren toegepast. Goede sensoren kunnen worden gekoppeld aan verschillende systemen als KNX gebouwbeheer, Dali gedreven armaturen en LiveLink lichtbesturing.


Slim verlichten is tegenwoordig eenvoudiger dan u denkt!

Ongebruikte ruimtes niet verlichten, delen van kantoortuinen dimmen bij leegstand, veilig licht voor trappen en portalen… elke manier van verlichten is mogelijk door gebruik van een lichtmanagementsysteem. Dat klinkt ingewikkeld, het kan echter heel eenvoudig.


In 4 stappen slim verlichten:


  1. Zorg voor een goed lichtplan
  2. Kies de juiste LED verlichting (DALI armaturen)
  3. Kies de juiste sensoren
  4. Koppel de onderdelen in een lichtsysteem en stel het systeem in

Waar een lichtsysteem voorheen complex en duur was, zijn er tegenwoordig eenvoudige plug-and-play systemen voor een aantrekkelijke prijs. Neem bijvoorbeeld LiveLink. Supersnel te koppelen aan DALI gedreven armaturen, eenvoudig instelbaar op een tablet en bestuurbaar met je smartphone.


Korte terugverdientijd:

Door slim te verlichten bespaar je maximaal op energiekosten. Een slim lichtsysteem hoeft niet meer dan 10% van de aanschaf te zijn, terwijl je veel meer dan 10% extra kan besparen. Tevens verlengt het de levensduur en vergroot het de efficiëntie van je armaturen. Verslimmen van je verlichting levert doorgaans dus een verkorting van de terugverdientijd op. Overstappen op LED verlichting is al heel aantrekkelijk; met slimme oplossingen vergroot je het besparingspotentieel. Verdien je aanschaf in 2 tot 4 jaar terug en geniet vervolgens nog 10 - 15 jaar van alle voordelen!


Hulp nodig met slim verlichten?

Ons team van LED specialisten staat voor u klaar. Neem contact met ons op als u vragen heeft of wanneer u een persoonlijke offerte en een advies op maat zou willen ontvangen.