TL LED verlichting is sinds enkele jaren op de markt. Door onduidelijkheid over de voor – en nadelen van TL LED verlichting zijn er veel misverstanden ontstaan. Om u te helpen de juiste keuzes te maken, sommen we de voor – en nadelen hier op.

Philips LEDtube 150CM vervanger tl buis 58W

Wat zijn de voordelen van LED TL verlichting?

 1. Energiebesparing: met TL LED verlichting bespaart u minimaal 50% energie. Om de te besparen hoeveelheid energie te berekenen telt u bij het vermogen van de oude TL buis 20% op. Dus een 58W TL buis verbruikt in praktijk 70W energie, dit heeft te maken met het verbruik van het voorschakelapparaat.
 2. Lange levensduur: kwalitatief hoogwaardige LED TL buizen gaan een stuk langer mee dan standaard TL buizen. Een standaard TL buis gaat in praktijk ongeveer 10.000 uur mee. TL LED verlichting gaat 25.000 tot 50.000 uur mee.
 3. Minder vervangingskosten: een belangrijk voordeel van TL LED verlichting is dat deze door de lange levensduur bijna nooit vervangen hoeft te worden. Dat scheelt tijd en eventuele inhuur materieel zoals hoogwerkers.

Wat zijn de nadelen van LED TL verlichting?

 1. Investering: een TL LED is duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is nodig om op lange termijn energie en kosten te besparen. Doorgaans verdient u dit binnen een a twee jaar terug.
 2. Ingewikkeld: wij merken dat er veel vragen zijn over TL LED verlichting. Wij brengen graag licht in de duisternis, we adviseerden reeds honderden klanten over de overstap op LED.

Waarop dient u te letten bij de aanschaf van LED TL verlichting?

TL LED verlichting is een flinke investering. Kies daarom alleen voor topkwaliteit. Philips LED TL lampen zijn tegenwoordig vergelijkbaar geprijsd in vergelijking met 'no name' alternatieven.


De hoeveelheid licht

Allereerst is het belangrijk te weten dat een LED TL maar aan een kant licht geeft in plaats van rondom, zoals bij een normale TL buis. Daarom is de hoeveelheid licht die nodig is minder dan bij een standaard TL buis. U zult echter zien dat de hoeveelheid licht op het oppervlak gelijk is aan uw oude TL buizen. Er zijn ook LED TL's met een extra hoge lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de LED TL geeft.


Daarnaast is het van belang dat u de starter in uw armatuur vervangt door een LED dummy starter. Dit is echter alleen noodzakelijk als uw armatuur een starter bevat.


Lichtkleur

 • Kleur 830: warm wit, voor toepassing in kantoren;
 • Kleur 840: koel wit, voor toepassing in magazijnen en industrie (meest gekozen);
 • Kleur 865: daglicht, voor toepassing magazijn en industrie.

Philips LED TL buis ledtube T8

Misverstanden bij LED TL verlichting

 • TL LED verlichting geeft blauw licht: dit was het geval bij de eerste versies. Kies de lichtkleur 840 voor koel wit licht en 830 voor warm wit licht.
 • LED TL’s gaan niet lang genoeg mee: Veel Philips LED TL’s hebben 5 jaar garantie. Maakt u zich over de levensduur dus geen zorgen!
 • Het voorschakelapparaat moet verwijderd worden: Dit is niet het geval. Kies voor de juiste LED TL lamp (voor gebruik met normaal voorschakelapparaat of voor een elektronisch voorschakelapparaat) en u kunt het voorschakelapparaat geïnstalleerd laten.

Kunnen wij u helpen?

Of het nu gaat om het berekenen van de terugverdientijd, het maken van een lichtberekening of het beantwoorden van een vraag over de voor – en nadelen van TL LED verlichting. Ons team van LED TL specialisten staat voor u klaar. Neem contact met ons op voor een persoonlijke offerte en een advies op maat.