Menu
Klantenservice

Uitfasering conventionele lampen in 2021: Hier moet je op letten!

De Europese Unie heeft met de Verordening 2019/2015/EU laten weten dat de productie van bepaalde spaarlampen, R7s lampen en laagspanningshalogeenlampen wordt stopgezet. Dit houdt in dat er vanaf dat moment nog enkel resterende voorraden worden verkocht. In dit blogartikel leggen we alles uit wat je hierover dient te weten en hoe je jezelf kunt voorbereiden.

Spaarlampen

 

Wanneer worden spaarlampen van de markt gehaald?

Spaarlampen met een geïntegreerd voorschakelapparaat worden, als gevolg van de ecodesign richtlijn van de Europese Unie, vanaf 1 september 2021 niet meer geproduceerd. Dit zijn bijvoorbeeld spaarlampen met een E14 of E27 lampvoet. Oude lampen kunnen nog wel worden verkocht, maar de voorraad zal gestaag afnemen. Als je op zoek bent naar nieuwe spaarlampen, dan raden wij jou aan om over te stappen op LED spaarlampen; deze kun je via deze link bekijken en/of bestellen. De voordelen hiervan zullen we in een later hoofdstuk toelichten.

Goed om te weten! Spaarlampen met een extern voorschakelapparaat zullen in de winkels verkrijgbaar blijven; een uitfasering van deze producten is nog niet gepland. 

 

Welke conventionele verlichting wordt tegelijkertijd uitgefaseerd?

Energielabel

De EU schaft niet alleen bepaalde typen spaarlampen af vanaf 1 september 2021, de verordening is ook van toepassing op drie andere lichtbronnen:

  • R7s halogeenlampen met een lichtsterkte van meer dan 2700lm (ongeveer 140W).
  • Laagspanningshalogeenlampen met reflector en een stralingshoek van meer dan 10 graden; dit betreft GU4, GU5.3 en G53 lampen.
  • T12 en T2 fluorescentiebuizen.

Ook voor deze lampen geldt dat enkel de resterende voorraad verkocht zal worden. Net als bij de spaarlampen zijn er efficiënte LED alternatieven waar je jouw voordeel mee kunt doen: R7s LED's en GU4, GU5.3 en G53 LED spots.

 

Van welke conventionele lamptypen wordt gedurende de komende jaren de productie stopgezet?

De volgende uitfaseringsdatum is 1 september 2023. Vanaf die datum wordt de productie van T8 TL buizen met lengtes van 60cm, 120cm en 150cm stopgezet. Daarnaast worden ook de halogeenlampen met een G4, GY6.35 en G9 lampvoet van de markt gehaald. Het is moeilijk te voorspellen welke andere lampen in de toekomst worden uitgefaseerd. Door het toenemende belang van milieubescherming en duurzaamheid, zal het aantal uit productie gehaalde lampen enkel toenemen. In Zwitserland zijn bijvoorbeeld alle halogeenlampen al verboden.

Tip! Ook voor deze lamptypen zijn er LED alternatieven op de markt te vinden. Deze besparen niet alleen op jouw energiekosten (gemiddeld 70%), maar hebben ook een veel langere levensduur. Op die manier ontlast je niet alleen jouw portemonnee uiterst efficiënt, maar ook het milieu, aangezien er minder afval wordt geproduceerd.

 

Hieronder vind je een overzicht van alle lampen die binnen afzienbare tijd van de markt zullen verdwijnen:

 

Lampsoort Spaarlampen

Energiesparlampe von Philips
R7s Lampen

R7s Halogen
T2 en T12 TL Buizen

T12-Lechtstoffröhre
GU4, GU5.3 en G53 Spots
GU4-Halogenstrahler
Voorwaarde Incl. geïntegreerd VSA >2,700lm (circa 140W) Met reflector en een gradenbundel >10°
Productiestop 1 september 2021 1 september 2021 1 september 2021 1 september 2021

 

Lampsoort Spaarlampen

Spaarlamp
T8 TL Buizen

T8 TL Buis
T5 TL Buizen

T5 TL Buis
G4, GY6.35, G9 Lampen

G9 Halogeenlamp
Voorwaarde Excl. geïntegreerd VSA 600 mm, 1200 mm, 1500 mm etc. 550 mm, 1150 mm, 1450 mm etc.
Productiestop 24 februari 2023 24 augustus 2023 24 augustus 2023 1 september 2023

 

Uitzonderingen op deze uitfasering!

Er zijn ook lampen die in een van de getroffen categorieën vallen, maar als vrijgesteld worden beschouwd. Dit betreffen:

  • Noodverlichting.
  • Lichtbronnen op batterijen.
  • Armaturen met vervangbare lichtbron.
  • Kunstvoorwerpen.

Een volledige lijst van vrijstellingen is te vinden in de EUR-Lex databank (Bijlage III - Vrijstellingen).

 

Waarom worden spaarlampen en andere conventionele lampen uitgefaseerd?

Met behulp van de ecodesign richtlijn wil de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen in 2030 aanzienlijk hebben verminderd ten opzichte van 1990. Er worden diverse maatregelen genomen om dit te bereiken. Zo wordt er voorkomen dat er inefficiënte lampen op de markt komen. De Europese Unie in het streefjaar jaarlijks ongeveer 167 terawattuur energie besparen. Dit komt ruwweg overeen met het jaarlijkse energieverbruik van Denemarken. Hierdoor wordt er ook overgeschakeld op een nieuw energielabel. De huidige energielabels (D tot A++) van een elektronisch apparaat of lamp worden vervangen door een nieuwe indeling van G tot A. Via deze link vind je meer informatie over het nieuwe energielabel.

 

LED: het efficiënte alternatief voor conventionele gloeilampen!

Voor vrijwel iedere conventionele lamp is er een LED alternatief beschikbaar. Deze leveren niet alleen dezelfde kwaliteit licht, maar hebben ook een bijzonder hoge energie-efficiëntie. Zo kun je met LED spots tot wel 90% besparen op jouw energieverbruik in vergelijking met conventionele halogeenspots. Overschakelen heeft alleen maar voordelen. Het is in veel gevallen ook bijzonder eenvoudig. E27 of E14 spaarlampen kunnen bijvoorbeeld 1-op1 vervangen worden door een LED lamp met dezelfde lampvoet.

 


 

LED Spaarlampen

LED Spaarlampen

 

R7s LED Lampen

R7s LED Lampen

 

GU5.3 LED Lampen

GU4, GU5.3 & G53 LED Spots

 

 


 

Waar moet ik rekening mee houden als ik van conventionele lampen overstap op LED?

De meeste conventionele lampen kunnen direct worden vervangen door LED's. Er zijn echter een paar punten die je in gedachten dient te houden.

LED Lamp

  • Zorg ervoor dat je lampen gebruikt met dezelfde kleurcode en lumenwaarde. In dit geval creëer je dezelfde lichtkleur en lichtintensiteit als met jouw oude lamp. Je vindt de kleurcode altijd in de titel van het product terug, bijvoorbeeld ‘927’. Het eerste cijfer geeft de kleurweergave van de LED weer; 9 staat voor een CRI van 90-99 Ra. De laatste twee cijfers geven de kleurtemperatuur weer; 27 staat voor 2700K (extra warm wit). Klik hier voor meer info over lichtkleuren. De lumenwaarde van elke lamp staat in de productspecificaties.

  • Vergelijk voordat je een LED lamp aanschaft altijd de afmetingen van jouw oude conventionele lamp met deze LED vervanger. LED lampen kunnen namelijk iets groter te zijn dan conventionele producten, vanwege de ingebouwde elektronica. Dit is overigens weer een doorslaggevende reden waarom je LED lampen niet bij het huisvuil moet gooien. Hoewel ze geen giftige bestanddelen bevatten, kunnen ze wel worden gerecycled. Je kunt deze lichtbronnen afgeven bij een recyclingcentrum.