Smart lighting: verlichting van de toekomst

Werp eens een blik op de toekomst. Hoe zou het verlichtingssysteem in steden er dan uit zien denk je? Hoe besparen we nog meer energie de komende jaren? En gaat LED verlichting effect hebben op onze gemoedstoestand en ons gevoel? Lees er alles over in deze blog!

 


Smart verlichting steden

Hoe zal het lichtsysteem van steden eruit zien?

Lichtsystemen in steden zijn belangrijk voor een groot deel van de wereldwijde bevolking. Op dit moment leeft zo’n 55% van de wereldwijde bevolking in steden. De VN verwacht dat dit aantal in 2050 is opgelopen tot 68%. Verlichting zorgt voor extra veiligheid. Er worden minder overvallen en inbraken gepleegd op plekken die goed zijn verlicht. Daarom staan er in veel steden de welbekende straatlantaarns. De komende jaren zal straatverlichting verder gespecificeerd worden. Heel de nacht een straat verlichten waar maar één auto voorbij komt, is niet erg energie efficiënt. Het inzetten van sensoren in de  verlichting brengt daar verandering in. Deze detecteren beweging van een auto, fietser of voetganger en stemmen zo af welke lampen aan moeten of juist niet. Wanneer het gebruik van sensoren grootschaliger wordt toegepast, scheelt dit behoorlijk qua energieverbruik.

 
 Hoe gaan we energie besparen in de toekomst?

Energieverbruik draait vooral om twee aspecten: hoeveel energie verbruiken we en hoe efficiënt gaan we hiermee om. We creëren tegenwoordig steeds meer ons eigen ritme met kunstlicht. Wereldwijde implementatie van de nieuwste LED technologieën zorgt ervoor dat we kunstlicht zo zuinig mogelijk kunnen opwekken. Het gebruik van sensoren hoeft niet alleen op straat toegepast te worden. 'Slimme steden' zullen dit breder gaan toepassen, zoals thuis of op het werk. Wanneer de laatste werknemer op een kantoor vergeet het licht uit te doen, zal de sensor op een gegeven moment weten dat er niemand meer in het gebouw is. Dit smart principe kan ook thuis toegepast worden, wanneer we bijvoorbeeld het licht in de keuken zijn vergeten.


Een mooi voorbeeld is het Smart systeem van Calex. Je hebt voor het gebruik van deze LED lampen bijvoorbeeld geen LED dimmer nodig, want je regelt alles via je smartphone. Iedere Calex smart LED lamp werkt namelijk via Tuya Wi-Fi en is bovendien uitgerust met een ingebouwde chip, die aan de hand van jouw wensen de verlichting aanstuurt.LED light good feeling

Gaat verlichting beïnvloeden hoe we ons voelen?

Hier kunnen we volmondig ja op zeggen. Verlichting heeft eigenlijk altijd invloed op ons gedrag en gevoel. Des te meer we gebruikmaken van kunstlicht, des te meer we zelf kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een donkere regendag en het aandoen van een lamp met een extra warme kleurtemperatuur (2200 - 2700 Kelvin). Dit geeft een comfortabel en veilig gevoel. Wanneer deze manier van lichtgebruik geautomatiseerd kan worden, zal dat zeker invloed hebben op hoe we ons voelen. Mensen die last hebben van een winterdip kunnen hiervan profiteren. Veiligheid is ook een gevoel dat te beïnvloeden is met licht. Een donkere parkeerplaats geeft ons een onveilig gevoel, maar wanneer de verlichting aan springt omdat sensoren meten dat je eraan komt, slaat dat gevoel om in veiligheid.Hoe werkt Smart verlichting?

Wat betreft gebruiksgemak en innovatie zal Smart verlichting veel gaan betekenen. Deze slimme verlichting kun je namelijk bedienen vanuit je luie stoel! Hoe werkt deze slimme verlichting precies? Dat is eenvoudig. Na het kopen van smart lampen kun je een app downloaden van de betreffende verlichting in de app-store van jouw telefoon of tablet. Vervolgens kun je via deze app jouw slimme verlichting koppelen en vervolgens op maat bedienen. Bepaal zelf de intensiteit van het licht of verander de lichtkleur. Een gezellige avond met vrienden of familie? Kies van voor een extra warme kleurtemperatuur. Heb je juist meer licht nodig? Switch dan eenvoudig naar koeler licht (4000 Kelvin). Bij Lampdirect kun je ook kiezen uit diverse accessoires voor slimme verlichting, waarmee je jouw smart lampen ook kunt koppelen aan apparaten zoals Google Home. Van daaruit kun je zelfs met jouw eigen stemgeluid de verlichting bedienen. Wanneer je bijvoorbeeld zegt 'dim lampen boven eettafel', dan worden de betreffende smart lampen vervolgens gedimd. Erg handig nietwaar?