Wat betekent de power factor van een lamp?

LED verlichting heeft een hoop voordelen ten opzichte van conventionele verlichting. Zo verbruikt LED minder energie, heeft LED een langere levensduur en bevat LED geen giftige gassen. Toch is er LED verlichting met nadelen. Wanneer de power factor van een lichtbron laag is, kan dit netvervuiling opleveren. Iets waar we op den duur allemaal last van krijgen.


Lights

De power factor van een lamp geeft aan hoeveel blindstroom een lamp produceert. De power factor wordt berekend door het schijnbaar vermogen te delen door het daadwerkelijke vermogen. Gloeilampen produceren bijvoord geen blindstroom, de powerfactor is 1. Het schijbare vermogen is gelijk aan het daadwerkelijke vermogen. Maar de power factor kan ook 0.3 zijn. Het schijnbare vermogen is dan hoger dan het daadwerklijke vermogen en de lamp produceert blindstroom. Deze blindstroom wordt terug het netwerk in gestuurd, waardoor deze vervuild raakt.


eco bulb

Het zijn niet alleen lampen die blindstroom produceren, in principe kan ieder apparaat dat we aansluiten op het stroomnetwerk blindstroom produceren en daarmee het nerwerk vervuilen. Daarom is het belangrijk dat we bij aanschaf van producten kijken naar de power factor.sustainable bulb

Bij veel grotere lichtbronnen van A merken is de power factor tussen te 0.9 en 1, wat dus weinig blindstroom oplevert. Het zijn juist de bronnen die minder dan 25W gebruiken, die voor veel vervuiling zorgen. Vooral omdat steeds meer mensen overstappen op LED verlichting, wordt de vervuiling alleen maar groter. Deze blindstroom is echter niet te zien op je energierekening. Een lamp van 3W kan enorm veel blindstroom produceren, maar verbruikt nog steeds enkel 3W.

 

We kunnen beschadiging van het stroomnetwerk voorkomen door op de power factor te letten. Voor kleinere lichtbronnen raden we een power factor van minstens 0.7 aan. De power factor staat vaak genoemd in de specificaties van het product. Mocht dit niet zo zijn, kan je altijd onze klantenservice contacteren over de power factor of de website van de fabrikant raadplegen.

Noxion LED Downlight

Noxion LED Railspot

Noxion LED Bulkhead