Wat is een LED-gloeilamp?

Gloeilampen zijn sinds 1880 de belangrijkste lichtbron in huis. Gedurende 100 jaar raakten we allemaal gewend aan de gloeilamp en het iconische ontwerp. Het is een glazen bol met warme gloeiende glans. Tegenwoordig is deze lamp bijna geschiedenis. Het is namelijk niet meer toestaan gloeilampen te produceren of te importeren binnen de EU, dit vanwege het inefficiënte energiegebruik van de lamp. Welk licht kunnen we nu dan kiezen om dezelfde sfeer en stijl te krijgen als de gloeilamp?

Retro LED

Wat is een vintage LED gloeilamp?

De oplossing is LED-verlichting. Vintage LED-lampen zijn in ontwerp hetzelfde als de tijdloze, traditionele gloeilampen, inclusief gloeiende gloeidraden en het heldere glas. De LED-gloeilamp produceert licht met zijn filamenten, waardoor het een structuur heeft die lijkt op de gloeidraden van gloeilampen. De moderne gloeilampen zijn net zo eenvoudig en veelzijdig te gebruiken als zijn voorganger.

 

Vintage LED bulb fixture

Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een LED lamp met gloeidraad?

Gloeilampen zijn gemaakt met een gloeidraad en een gas in een glazen lamp. Wanneer elektriciteit door de lamp gaat, warmt deze op en gaat de draad licht geven. Bij LED verlichting gaat dit anders. LED zendt licht uit wanneer er elektrische stroom door een halfgeleider wordt geleid. Deze technologie is veel energiezuiniger dan die van een gloeilamp. Van de energie die wordt gebruikt bij een gloeilamp, wordt slecht 10% energie gebruikt om licht te produceren. De andere 90% wordt uitgestoten in warmte. De LED-gloeilamp is gemaakt van glas, ontworpen met zeer kleine en platte filamenten en heeft 360​​°-hoek. De lampen zijn een combinatie van moderne technologie en een ouderwets ontwerp.

 

Hoe kan ik de LED gloeilampen gebruiken als decoratie?

De retro LED is verkrijgbaar in verschillende vormen en kleurtemperaturen. In de afgelopen jaren zijn de LED-gloeilampen een prominente lichtbron geworden in bijna elk huis, restaurant hotel of kantoor. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en passen bij verschillende interieurstijlen. Bijvoorbeeld als decoratieve keukenlamp bij je thuis, als woonkamerlampen of juist in een gezellig hotelkamer.

 

Kies een lamp die bij je gewenste sfeer past

Voordat je een LED-gloeilamp uitzoekt, is het belangrijk om te weten welke sfeer je wilt uitstralen. De juiste sfeer bereik je met de juiste kleurtemperatuur. Gloeilampen hebben een warmere kleur dan andere lampen. Vintage stijl gloeilampen zijn verkrijgbaar in zeer warm witte kleurtemperaturen van 8100K tot 2700K. Hoe lager de kelvin-waarde, hoe warmer de lichtkleur. De LED-gloeilampen zijn zowel aan als uit erg mooi. Het zichtbare filament straalt een warm en aangenaam licht uit als de lamp aan staat. Wanneer de lamp uit staat, is het filament een mooie decoratie.


Filament bulb glow

 

 


Filament bulb shape

Welke fitting heeft een LED gloeilamp?

De meest voorkomende fitting die we thuis hebben zijn de E27 schroeffitting en de E14 schroeffitting. De LED-gloeilamp is in deze fitting verkrijgbaar. Dit maakt de overstap van een gloeilamp naar een LED lamp erg simpel, je hoeft niet te wisselen van armatuur.

 

In welke vormen en kleuren zijn LED gloeilampen verkrijgbaar?

Met LED-gloeilampen kan je dezelfde sfeer creëren al bij ouderwetse gloeilampen. Beschikbare vormen zijn de traditionele Edison LED Lamp, de buisvormige LED Lamp en de populaire Globe lamp. Maar in ons ruime assortiment vind je ook vormen als een ster, hart, diamant en nog veel meer. De diverse LED bollen zijn beschikbaar in helder, goud of donker goudkleurig glas. De vorm van de filamenten zelf is ook aan het veranderen. Nu kan je ook de retro lamp vinden met spannende nieuwe gloeidraad vormen, zoals de gloeilamp met een spiraalvormige gloeidraad.

LED-gloeilampen werken goed als decoratieve sfeerverlichting in restaurants, hotels en elke kamer in huis. Hang ze los op voor een elegant licht of in groepen om een boeiende lichtinstallatie te creëren.

 

Is de LED-gloeilamp dimbaar?

 

Ja, de LED-gloeilamp is dimbaar. Hiermee bespaar je energie en verander je de sfeer die het licht creëert. Vind hier dimbare LED gloeilampen.