Wat is LED binning?

Bij de industriële productie van LED verlichting zijn er altijd afwijkingen vanwege het productieproces. Alle LED verlichting in een productiebatch hebben verschillende kenmerken. Om grote afwijkingen te voorkomen, worden producten met vergelijkbare kenmerken samengevoegd in zogenaamde bins. Vooral bij LED verlichting met een wit lichtspectrum is dit proces noodzakelijk. In deze blog geven we je meer informatie over het onderwerp 'LED binning'.

LED chips and bulbs

Waarom zijn LED bins belangrijk?

Het antwoord is simpel. Binning-systemen beheren verschillende variaties in LED prestaties tijdens massaproductie en zorgen voor specifieke standaarden als het gaat om het verlichten van de LED producten. De meeste fabrikanten sorteren hun productie op basis van:


De lichtopbrengst en kleurtemperatuur zijn bij binning de belangrijkste criteria die rechtstreeks van invloed zijn op productprestaties. Om de LED's bijvoorbeeld te sorteren op lichtopbrengst, worden ze individueel gemeten en gesorteerd in de voorgeschreven bin. Fabrikanten hebben de neiging hun eigen binsysteem te ontwikkelen dat past bij de productieresultaten. Hoe groter een bin bereik is, hoe meer schommelingen er worden verwacht en vice versa.bildung

ANSI LED binning-normen

Om ervoor te zorgen dat LED's dezelfde kleurtemperatuur hebben, worden ze gesorteerd volgens de ANSI-standaard (American National Standards Institute). Deze methode definieert chromatische aberraties met behulp van de MacAdam-ellipsen, ook bekend als SDCM: Standard Deviation of Color Matching. De ANSI-norm beveelt aan dat de kleurwaarde zich binnen vier drempel eenheden in een ellips bevindt. De ellipsen informeren de gebruiker over hoe ver bijvoorbeeld de lichtkleur van afzonderlijke LED-chips van elkaar verschillen. LED's van dit bin-bereik garanderen uniforme lichtkleuren, bijvoorbeeld dat 4000K koel wit is. De meeste fabrikanten gebruiken gemiddeld 2 SDCM. Zie ook onderstaande tabel voor meer informatie.

 

 

 

McAdam Ellipse (SDCM) Zichtbaarheid
1 SDCM Bijna onmogelijk om een verschil te zien
2 SDCM Verschillen kunnen worden gezien door meetinstrumenten
3 SDCM Minder kleurverschillen zichtbaar
4 SDCM Kleurverschillen zijn zichtbaar
5 SDCM Duidelijke verschillen zijn zichtbaar

 

In het verleden werden referentielocaties van de MacAdam-ellipsen willekeurig bepaald en waren ze ver verwijderd van alle kleuren. Voor kleurtemperaturen van meer dan 6000 Kelvin was er geen MacAdam Ellipse toewijsbaar, tenzij de fabrikanten hun eigen specificatie hadden opgegeven.

 

Conclusie

De fabricagetoleranties van witte LED's en de definitie van de "meest vergelijkbare kleurtemperatuur" zorgen ervoor dat dezelfde producten geen andere kleurindruk kunnen produceren. Houd er rekening mee dat er ook een leeftijdsafhankelijke kleurafwijking is na gebruik gedurende bijvoorbeeld 10.000 uur. Ook het gebruik van armaturen en covers kan de oorspronkelijke kleurtemperatuur verkeerd weergeven. Om de kwaliteit van onze producten te verzekeren, verkopen we bij Lampdirect alleen LED verlichting van absolute topmerken, zoals Noxion, Philips, Osram en Ledvance.

 

Populaire LED verlichting