LED chips and bulbs

Bij de industriële productie van LEDs, zijn er altijd afwijkingen door het productieproces: alle LED's in een productiebatch hebben verschillende kenmerken. Om grote afwijkingen te voorkomen, worden degenen met vergelijkbare kenmerken samengevoegd in zogenaamde bins. Vooral bij LED's met een wit lichtspectrum is dit proces noodzakelijk.Maar waarom zijn LED-bins belangrijk voor de klant? Het antwoord is simpel: de binning-systemen beheren verschillende variaties in LED-prestaties tijdens massaproductie en zorgen voor specifieke verlichtings standaarden van de LED's. De meeste fabrikanten sorteren hun productie in:Lichtopbrengst en kleurtemepratuur zijn de belangrijkste bin criteria die rechtstreeks van invloed zijn op de productprestaties. Om de LED's bijvoorbeeld te sorteren op lichtopbrengst, worden ze individueel gemeten en gesorteerd in de voorgeschreven bin. Fabrikanten hebben de neiging hun eigen bin systeem te ontwikkelen dat past bij de productieresultaten. Hoe groter een bin bereik is, hoe meer schommelingen er worden verwacht en vice versa.ANSI LED binning-normen

bildung

Om ervoor te zorgen dat LED's dezelfde lichttemperatuur hebben, worden ze gesorteerd volgens de ANSI-standaard (American National Standards Institute). Het definieert chromatische aberraties met behulp van de MacAdam-ellipsen, ook bekend als SDCM: Standard Deviation of Color Matching. De ANSI-norm beveelt aan dat de kleurwaarde zich binnen vier drempel eenheden in een ellips bevindt.

De ellipsen informeren de gebruiker over hoe ver bijvoorbeeld de lichtkleur van afzonderlijke LED-chips van elkaar verschillen. LED's van dit bin-bereik garanderen uniforme lichtkleuren, bijvoorbeeld dat 4000K koel wit is. De meeste fabrikanten gebruiken gemiddeld 2 SDCM.Om dit systeem duidelijker te maken - zie de onderstaande tabel:

McAdam Ellipse (SDCM) Zichtbaarheid
1 SDCM Bijna onmogelijk om een verschil te zien
2 SDCM Verschillen kunnen worden gezien door meetinstrumenten
3 SDCM Minder kleurverschillen zichtbaar
4 SDCM Kleurverschillen zijn zichtbaar
5 SDCM Duidelijke verschillen zijn zichtbaar

In het verleden werden de referentielocaties van de MacAdam-ellipsen willekeurig bepaald en waren ze ver verwijderd van alle kleuren. Voor temperaturen van meer dan 6000 K was geen MacAdam Ellipse toewijsbaar, tenzij de fabrikanten hun eigen specificatie hadden opgegeven.Conclusie


De fabricagetoleranties van witte LED's en de definitie van de "meest vergelijkbare kleurtemperatuur" zorgen ervoor dat dezelfde producten geen andere kleurindruk kunnen produceren. Houd er rekening mee dat er ook een leeftijdsafhankelijke kleurafwijking is na gebruik gedurende bijvoorbeeld 10.000 uur. Ook het gebruik van armaturen en covers kan de oorspronkelijke kleurtemperatuur verkeerd weergeven. De enige manier is dat LED's binnenkort veel preciezer worden gemaakt in termen van technologie en kwaliteit.