Welke kleur licht heb ik nodig bij LED?

Met LED verlichting kun je tegenwoordig vele kanten op als het gaat om de lichtkleur. Ook is het belangrijk om te weten dat er verschil kan zitten in de lichtintensiteit van LED verlichting. Wil je overstappen op LED? Dan is het raadzaam om naast het bepalen van de juiste kleurtemperatuur ook naar de hoeveelheid lumen en de stralingshoek van een LED lamp te kijken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit het best kunt aanpakken, zodat je altijd bij het juiste product uit zult komen.

 

Wat is kleurtemperatuur?

Restaurant

Onder kleurtemperatuur bij verlichting verstaan we heel simpel gezegd de toon van 'wit licht' in een lichtbron. Ter verduidelijking nemen we een wit shirt als voorbeeld. Wanneer je deze naast een blauw shirt legt, dan ziet het shirt er nog steeds wit uit. Leg je hetzelfde witte shirt echter naast een nieuw wit shirt, dan kan het zijn dat de kleur van het reeds gebruikte shirt iets blauwer wordt. Bij verlichting werkt dat net zo. Op het moment dat je LED lampen met twee verschillende kleurtemperaturen naast elkaar plaatst, dan wijkt het witte licht dat je ziet ook af. Je maakt het voor jezelf makkelijk door LED verlichting in dezelfde kleurtemperatuur te kopen. Het liefst ook nog van hetzelfde merk. Waarom? De lichtintensiteit (het aantal lumen) van een Philips E27 LED lamp kan namelijk hoger of lager uitvallen dan bij exact dezelfde E27 LED lamp van bijvoorbeeld Noxion of Osram. Verder is het goed om te weten dat er qua kleurtemperatuur tegenwoordig heel sfeervolle LED verlichting verkrijgbaar is, in allerlei soorten en maten. Dat komt onder andere goed tot zijn recht in ruimtes waar gezelligheid een grote rol speelt, zoals in de eetgelegenheid op de foto hiernaast.

 

Welke kleurtemperaturen bestaan er?

 


 

Welke rol speelt lumen bij LED verlichting?

Kort gezegd is lumen de eenheid van de lichtstroom. Het aantal lumen geeft aan wat de totale lichthoeveelheid is die door een LED lichtbron wordt uitgestraald. Bij de aanschaf van LED verlichting speelt het wattage eigenlijk geen rol meer, maar kijken we naar het aantal lumen. Onthoud: hoe hoger het aantal lumen, hoe feller/krachtiger het licht. De kans bestaat dus dat je bij de aanschaf van een nieuwe LED lamp wat feller licht ervaart dan je voorheen gewend was. Bij het kiezen van de juiste LED lamp is het belangrijk om na te gaan wat het doel van de verlichting is. Wil je extra sfeer aan een ruimte toevoegen of heb je juist veel licht nodig? Graag vertellen we je meer over het aantal lumen bij LED verlichting aan de hand van onderstaande voorbeelden.

 

LED (filament) lampen

Bij de meeste LED lampen geldt: hoe lager de kleurtemperatuur, hoe lager het aantal lumen. Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst. LED lampen met een lichtopbrengst van 400 lumen of meer schijnen al redelijk fel. Als bureaulamp is LED verlichting van 4000 Kelvin het best geschikt. Een interessant weetje: een gewone gloeilamp schijnt gemiddeld 1.000 uur en een LED lamp 15.000! 

 

LED TL buizen

LED TL buizen

Iedereen kent de conventionele TL buis. Nu is er een variant beschikbaar die beter omgaat met zijn lichtcapaciteit en veel zuiniger is; de LED TL buis. De meeste LED TL buizen beschikken over een behoorlijke hoeveelheid lumen. Dat varieert van 200 (laag) tot liefst 6000 (zeer hoog). Let erop dat het aantal lumen van een LED TL buis past bij de ruimte waar je deze wil plaatsen. Ook goed om te weten is dat je met LED TL verlichting tot 70% aan energiekosten bespaart!

 

LED spots

LED spots

LED spots zijn bij Lampdirect verkrijgbaar in diverse varianten. Qua lumen zijn er vele opties wat betreft de welbekende GU10 LED spot of de GU5.3 LED spot. Deze verlichting wordt vooral toegepast als accentverlichting. Wil je een LED spot met een hogere lichtopbrengst? Kies dan voor een G53 LED spot. Verder is de GU4 LED spot populair. Dat komt vooral vanwege zijn compactheid. Wist je trouwens dat LED spots tot wel 25 keer langer mee gaan als halogeenverlichting?

 

LED downlights

LED downlights

LED downlights hangen in plafonds en moeten hun lichtcapaciteit overbrengen op een groter oppervlak. Daarom is een hoge lichtopbrengst bij deze LED verlichting wat meer van belang. Bij Lampdirect ben je op het juiste adres voor het kopen van de juiste LED downlight. Deze hebben we beschikbaar in diverse kleurtemperaturen en afmetingen. 

 


 

 

Kleurtemperatuur en gradenbundels

Een gradenbundel vertelt iets over de hoek van de lichtbundel die een lichtbron uitstraalt. LED lampen met een smalle gradenbundel (4° - 19°) zijn vooral geschikt als accentverlichting en om objecten/producten in de spotlights te zetten. Daarbij is 4000 Kelvin een geschikte kleurtemperatuur. LED lampen met een medium gradenbundel (24° - 40°) dienen vooral als algemene verlichting in onder andere woningen, restaurants en de retail. Hierbij raden wij de lichtkleur 2700 Kelvin aan. Ook is er nog onderscheid tussen een brede gradenbundel (60° - 150°) en een zeer brede gradenbundel (160° - 360°). Dit komt vooral terug in grotere ruimtes, zoals een kantoor, magazijn, kantine of loods. Afhankelijk van de ruimte kun je hierbij qua kleurtemperatuur het beste kiezen kiezen voor 3000 Kelvin, 4000 Kelvin of 6500 Kelvin. 

Wat is de relatie tussen de UGR waarde en kleurtemperatuur?

De UGR waarde geeft aan in welke mate een armatuur lichthinder veroorzaakt in verhouding tot een bepaalde positie van een gebruiker. Oftewel; wanneer je in het licht van bijvoorbeeld een LED paneel kijkt, in hoeverre is dat hinderlijk voor je ogen. Tegenwoordig zijn er Europese regelgevingen met betrekking tot UGR waarden. Zo moet LED verlichting op een school of kantoor altijd voorzien zijn van een UGR<19 waarde, zodat werknemers en leerlingen zo comfortabel mogelijk hun taken kunnen uitvoeren. Voor meer gedetailleerd werk, zoals het maken van (technische) tekeningen. is de UGR<15 waarde beter geschikt. Voor algemene ruimtes is UGR<22 al voldoende. Bij het kiezen van de juiste LED verlichting is de UGR waarde dus erg belangrijk.Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen bij een LED paneel?

LED panelen zijn de meest gekozen producten met een UGR waarde. Qua kleurtemperatuur zijn er drie opties. Voor algemene ruimtes is een LED paneel met warm wit licht (3000 Kelvin) het meest geschikt. Denk hierbij aan balies, foyers, ontvangstruimtes, kleedkamers en kantines. Hierbij volstaat de verblindingsgraad UGR<22. Voor scholen en kantoren is koel wit licht (4000 Kelvin) de beste keuze. Deze kleurtemperatuur verhoogt de focus en concentratie, waardoor leerlingen en/of werknemers productiever zijn. Ook is een LED paneel van 4000K geschikt voor magazijnen, kapsalons, showrooms en keukens. Voor die plekken is een UGR<22 waarde voldoende. LED panelen met daglicht (6500 Kelvin) kom je vooral tegen in ruimtes waar gedetailleerd werk wordt uitgevoerd. Denk aan een operatiekamer, een behandelkamer van een tandarts, een laboratorium of een werkplaats. In die situaties raden we de UGR<15 waarde aan.