Welke LED sensorverlichting moet ik kiezen bij inbraakpreventie en dergelijke?

Wist je dat LED sensorverlichting vele mogelijkheden heeft? Tegenwoordig heb je de keuze uit diverse soorten sensoren, die allen een eigen functie hebben. Dit zorgt er ook voor dat LED sensorverlichting zowel binnen als buiten flexibel toegepast kan worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan inbraakpreventie, evenals sfeervol licht in de achtertuin dat zichzelf qua lichtintensiteit aanpast aan de situatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of eigen huis? Hieronder vind je 3 situaties waarbij LED sensorverlichting perfect tot zijn recht komt.

 

LED Sensorverlichting in Tuin

 

Goed om te weten!

Verlichting met een bewegingssensor is de meest bekende vorm van sensorverlichting. Wist je echter dat de reikwijdte voor iedere lamp / ieder armatuur anders is? Het is belangrijk om de straal waarbinnen de bewegingssensor beweging waarneemt af te stemmen op de grootte van het terrein. Je wilt immers niet dat de verlichting aanspringt bij iedere voorbijganger op straat.

 

Situatie 1: Welke LED sensorverlichting gebruik ik voor inbraakpreventie?

LED Breedstraler Bedrijfspand

Voor inbraakpreventie is LED verlichting met een bewegingssensor zeer geschikt. Het is de ideale vorm van verlichting om toegangspunten onaantrekkelijk te maken. Inbrekers willen immers geen spotlicht op zichzelf gericht hebben als zij een pand willen betreden. Het grote voordeel van bewegingssensoren is het verrassingselement. Waar standaard verlichting meteen zichtbaar is, springen LED lampen met een bewegingssensor aan zodra er beweging wordt waargenomen. Het plotseling aanspringen van een lamp kan leiden tot een schrikreactie bij de inbrekers. Bovendien geeft het een waarschuwingssignaal af aan jezelf en/of omwonenden. Altijd handig, aangezien niemand slachtoffer wil worden van bedrijfsinbraak of woninginbraak. Tip! Een ander wapen om inbrekers af te schrikken, is door binnen een LED lamp te laten branden (met / zonder tijdschakelaar). Hieronder vind je twee populaire LED bewegingssensor armaturen:

 


 

 

 

LED Wandlampen / LED Solar Wandlampen

 • 2700 - 4000K.
 • IP66: stof- en waterdicht.
 • IP65: stof- en waterdicht.
 • IP44: spatwaterdicht.

LED (solar) wandlampen zijn geschikt voor bedrijven en woningen. Ook hebben ze vaak een wat stijlvoller design!

 

 

LED Breedstralers / LED Floodlights

 • 3000 - 4000K.
 • Hoge lichtopbrengst.
 • IP65: stof- en waterdicht.
 • IP44: spatwaterdicht.

LED breedstralers zijn door de brede straalhoek en het divers aantal lumen geschikt voor (grote) bedrijven en woningen!

 

 


 

Situatie 2: Welke LED sensorverlichting gebruik ik binnen bij bedrijven en/of woningen?

Welke LED sensorverlichting je binnen in een woning of bedrijf dient te gebruiken, hangt in met name af van de grootte van een ruimte. Zo zijn er individuele lichtbronnen met een sensor, maar heb je ook systemen die meerdere sensor armaturen aan elkaar kunnen koppelen. Het gebruik van LED sensorverlichting heeft twee directe voordelen: je vermindert het energieverbruik en je vereenvoudigt het gebruik van de verlichting. Zo hoef je bijvoorbeeld niet in het donker te gaan zoeken naar de lichtschakelaar. Indirect draagt het ook bij aan de inbraakpreventie, aangezien licht op aparte tijdstippen een signaal af kan geven en/of bewoners kan ontwaken. LED sensorverlichting heeft twee mogelijkheden:

 

LED verlichting met bewegingssensor

LED TL Sensorverlichting Parkeergarage

Binnenverlichting met een bewegingssensor is voornamelijk verkrijgbaar als wand- of plafondarmatuur. Een goed voorbeeld hiervan is de Noxion LED Bulkhead Corido. Dit zijn ideale lichtbronnen om te gebruiken in particuliere of zakelijke ruimtes met slechts één lichtpunt, waar verlichting niet de hele dag hoeft te branden. Hierbij kun je denken aan sanitaire voorzieningen en berghokken. Ben je op zoek naar LED verlichting met een sensor voor (parkeer)garages of je eigen werkplaats thuis, dan zijn LED TL buizen een goede oplossing. Met het juiste armatuur zijn deze immers te plaatsen in vochtige ruimtes. Neem bijvoorbeeld de Philips LEDtube Sensor HO; deze LED buis brandt standaard op dimstand en wordt feller zodra er in een straal van 5 meter beweging is.

 

TIP! Denk bij het kiezen van een bepaald LED armatuur goed na over de functie van de ruimte. Dit om de juiste kleurtemperatuur te kiezen:

 • Kies bij algemene ruimtes (vb. ontvangsthallen en kantines) voor warme lichtkleuren: 2700-3000K; dit zorgt voor een aangename sfeer.
 • Kies bij werkruimtes (vb. kantoren, scholen en magazijnen) voor een frisse lichtkleur: 4000K; dit bevordert de concentratie.
 • Kies bij werkruimtes detailwerk (vb. operatiekamers en tekenkamers) voor een frisse lichtkleur: 6500K; dit bevordert de concentratie.

 

LED verlichting met het DALI systeem

LED Panelen DALI

LED sensorverlichting kan ook onderdeel zijn van een ingebouwd systeem. Het DALI systeem is hier een goed voorbeeld van. DALI, wat staat voor Digital Addressable Lighting Interface, is een slimme interface die één of meerdere lichtbronnen tegelijk aanstuurt. Lichtbronnen kunnen hierbij worden gegroepeerd. Hierdoor is het een ideaal systeem om grote ruimtes optimaal te verlichten. Vooral voor bedrijven en productiehallen is dit dan ook interessant. DALI armaturen hebben meerdere functies, waarbij er per lichtgroep instellingen kunnen worden opgeslagen of gewijzigd. Dit kan onder andere betrekking hebben op de automatische aan/uitschakelaar (bewegingssensor), de lichtintensiteit (eenvoudig alle LED armaturen op hetzelfde niveau kunnen dimmen) en de operationele omstandigheden. Lees hier meer over het DALI systeem.

 


 

 

 


 

Situatie 3: Welke LED sensorverlichting gebruik ik in de voor- en achtertuin?

LED Sensorverlichting Tuin

Bij LED sensorverlichting in de voor- en achtertuin kun je diverse kanten op. Het kan immers dienen om 's avonds veilig binnen te kunnen komen, maar kan ook als functie hebben om een gezellige sfeer te creëren. Het gebruik van warmere kleurtemperaturen (2700-3000K) is in tuinen en aan huis gebruikelijk. Je hebt bij buitenverlichting met een sensor de keuze uit standaard LED verlichting en LED solar verlichting. Er zijn 3 mogelijke sensoren: LED verlichting met een schemerschakelaar, LED verlichting met een bewegingssensor en LED verlichting met een bewegingssensor inclusief oriëntatielicht. Tip! Houd rekening met de IP-waarde (stof- en waterdichtheid) van het LED armatuur. Dit dient minimaal IP44 te zijn.

 

LED Sensorverlichting Schemerschakelaar

LED sensorverlichting met een schemerschakelaar

LED verlichting met een schemerschakelaar is een handige oplossing als je verlichting wilt plaatsen die altijd aanspringt zodra het buiten begint te schemeren / donker wordt. Een schemerschakelaar kan direct aan of uit springen, of kan geleidelijk feller gaan branden. In dit geval past het licht zich aan aan de mate van schemer die plaatsvindt. Dit kan ‘s avond en ‘s nachts zijn, maar kan ook overdag op grijze donkere dagen.


LED Sensorverlichting Bewegingssensor

LED sensorverlichting met een bewegingssensor

Houd je er niet van om buitenverlichting onnodig te laten branden, maar wil je wel verlichting zodra je thuiskomt of naar buiten gaat? Dan is het gebruik van LED verlichting met een bewegingssensor de oplossing. Je hebt de keuze uit wand- en vloerarmaturen, waardoor je de verlichting kunt plaatsen op de juiste plekken. Hierbij kun je denken aan opritverlichting, terrasverlichting en verlichting van toegangspunten.


LED Sensorverlichting Bewegingssensor Oriëntatielicht

LED sensorverlichting met een bewegingssensor en oriëntatielicht

Een mix van de schemerschakelaar en de bewegingssensor is LED verlichting met een bewegingssensor en oriëntatielicht. Deze lichtbronnen branden standaard met een zwakkere lichtintensiteit (bijvoorbeeld 10% van de totale lichtsterkte) en lichten volledig op zodra er beweging wordt waargenomen. Dit kan in de achtertuin zorgen voor een gezellige sfeer, ongeacht of je op dat moment buiten of binnen zit.