Welke LED verlichting is het beste?

Sinds jaar en dag blijft de markt voor LED verlichting groeien en beweert iedereen in de verlichtingsbranche dat ze hoogwaardige kwaliteit verlichting verkopen. Je vindt LED verlichting van online retailers die gespecialiseerd zijn in verlichting en ook op eBay, Marktplaats en Amazon. Alleen omdat de productbeschrijving de uitdrukking ‘hoge kwaliteit’ of ‘beste’ bevat, betekent dit niet dat ze echt voldoen aan de criteria die LED echt het beste maken. Lees meer over dit onderwerp in deze blog.

LED LightingWelke LED verlichting moet ik kopen?

China produceert meer dan 60% van ‘s werelds LED lampen, onder meer voor bekende merken. Het probleem is dat we niet weten welke Chinese fabrikanten te vertrouwen is. Het zou een behoorlijke uitgave zijn om alle merken te proberen en hun producten te testen. Grote merken als Osram, Philips en Noxion hebben dit al gedaan. Zij weten immers dat ze achter de hoge kwaliteit van hun producten moeten staan. Daarom is de beste optie om LED verlichting van bekende merken te kopen in plaats van onbekende of Chinese merken.
philips logo


Philips Lighting is gevestigd in Eindhoven en biedt oplossingen van hoge kwaliteit voor de hele verlichtingsbranche. Ze zijn al meer dan 120 jaar gespecialiseerd in de verlichtingsindustrie en bieden innovatieve verlichtingsoplossingen voor vrijwel alle situaties.

osram logoOsram is gevestigd in München en is wereldwijd een toonaangevende verlichtingsfabrikant met meer dan 100 jaar ervaring. Het bedrijf biedt een innovatief en breed assortiment van geavanceerde, energiebesparende verlichtingsproducten en bijbehorende -systemen.

noxion logo

Noxion Lighting bestaat sinds 2000 en komt uit Eindhoven. In 2015 werd het merk Noxion Lighting gelanceerd om Europese verlichtingsgroothandels van topkwaliteit LED verlichting te voorzien. Noxion is gespecialiseerd in de verkoop van energie-efficiënte LED verlichting.


 

Hoe kies ik de juiste LED verlichting?

Afgezien van de juiste kleurtemperatuur, fitting, kleurweergave (CRI) en het toepassingsgebied speelt het aantal lumen ook een belangrijke rol. Als je het grootste deel van je leven traditionele lampen hebt gekocht, kun je ze waarschijnlijk kiezen op basis van het aantal Watt. Lumen en Watt zijn twee verschillende begrippen, waardoor het moeilijker kan worden om erachter te komen welke LED lamp je het best kunt kopen. De eenvoudigste manier om daar achter te komen, is door onderstaande tabel te gebruiken. Stel dat je normaal gesproken een halogeenlamp van 50 Watt gebruikt, dan zou je waarschijnlijk een LED lamp willen kiezen die 5 tot 7 Watt verbruikt, met een lichtopbrengst van 500 tot 700 lumen. Voor een hoge energiebesparing raden we aan om een lamp te vinden met een hoog aantal lumen, in combinatie met een laag wattage.

 

Type lamp 200-300
Lumen
300-500
Lumen
500-700
Lumen
700-1000
Lumen
1000-1250
Lumen
1250-2000
Lumen
Gloeilamp 25-30 Watt 40 Watt 60 Watt 75 Watt 120 Watt 150-250 Watt
Halogeenlamp 18-25 Watt 35 Watt 50 Watt 65 Watt 100 Watt 125 Watt
Spaarlamp 5-6 Watt 8 Watt 11 Watt 15 Watt 20 Watt 20-33 Watt
LED lamp 2-4 Watt 3-5 Watt 5-7 Watt 8-10 Watt 10-13 Watt 13-20 Watt

 

 

Wat is het verschil tussen goedkope en dure LED verlichting?

 

De bouw

Bij aankoop van verlichting kijken we onde meer naar het ontwerp, het uiterlijk en de lichtsterkte van de LED lamp. Houd er rekening mee dat fabrikanten vaak grote hoeveelheden producten produceren om te kunnen concurreren met de prijs. Als de verf of coating niet goed wordt aangebracht is de kans groot dat de binnenkant van de producten ook niet van hoge kwaliteit is. Bovendien is het moeilijk om een goede kwaliteit te leveren als een product niet veel weegt. Tevens is bij alle LED lampen een goede warmte-afgifte vereist. Hiervoor is een bepaalde hoeveelheid aluminium nodig.

LED Chips

LED chips worden gemaakt door verschillende grote en kleine fabrikanten in de wereld. Alles draait om de materialen die worden gebruikt bij het maken van de chip. Een grotere LED chip is weliswaar duurder, maar biedt wel meer licht in combinatie met goede stabiliteit tegen stroomvariaties. Goedkope en kleine LED chips daarentegen geven minder licht, minder stabiliteit en bereiken vaak de vermelde levensduur niet.

De kwaliteit van het licht

Een ander belangrijk stukje techniek dat wordt gebruikt bij het maken van LED verlichting is fosfor. Goedkope producenten gebruiken fosfor van lage kwaliteit om zo hun productiekosten te verlagen. Als je LED verlichting met verschillende kleuren wit ziet is dit een teken van lage kwaliteit. Het behouden van dezelfde kleuren is een uitdagende taak voor LED producenten. Een goede kleurweergave (CRI waarde) is ook een belangrijke factor. Goedkope LED lampen hebben over het algemeen geen goede CRI waarde, omdat hier een hoogwaardige kwaliteit fosfor voor nodig is.