Welke verlichting kies ik in de badkamer?

Tegenwoordig hoeft badkamerverlichting niet alleen sfeervol en functioneel te zijn. Het is ook van groot belang dat alle verlichting in een badkamer veilig en betrouwbaar is. Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van badkamerlampen? En hoe zie ik in hoeverre een badkamerlamp spatwaterdicht is? In deze blog geven we je antwoord op de meest voorkomende vragen omtrent badkamerverlichting. Ook stellen we graag een aantal geschikte LED producten aan je voor.


Badkamer

 

Waarom is badkamerverlichting belangrijk?

Tijdens het plannings- of renovatieproces van een huis is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het plaatsen van lampen in een badkamer, maar ook met het type armatuur dat moet worden geïnstalleerd. Een badkamer heeft namelijk verschillende doelen. Het kan bijvoorbeeld een ruimte zijn waar kan worden genoten van een verfrissende douche. Of een plek waar je jezelf verwent met een schoonheidsbehandeling. Tegenwoordig is een badkamer ook een plek waar we online weleens spullen kopen terwijl we een tijdschrift aan het lezen zijn. Al deze voorbeelden laten zien dat een badkamer flexibele en dynamische verlichting nodig heeft, in combinatie met de juiste sfeer.

 

Light for bathrooms

Wat voor soort armatuur heb ik nodig in een badkamer?

Bij het kiezen van het juiste type armatuur is het belangrijk om rekening te houden met het effect en de bescherming tegen eventuele waterspatten. Voor algemene verlichting kun je gebruik maken van wand- of plafondarmaturen. Deze verlichting biedt een hoge bescherming tegen water en stof. Dat wordt uitgedrukt in de zogeheten IP waarde. Een armatuur is waterdicht bij een IP waarde van 44 of hoger. Andere opties zijn kantelbare LED inbouwspots en met een brede lichtbundel. Om accentverlichting te creëren in je badkamer is het een optie om dimbare LED spots te plaatsen met een smalle lichtbundel. Verder zijn LED TL buizen of LED strips aan beide uiteinden perfect voor de zijkant van een spiegel.

Kies de juiste kleurtemperatuur

 

De kleurtemperatuur beïnvloedt de atmosfeer in een ruimte. De lichtkleur koel wit (4000K) is ideaal voor werk of voor activiteiten die concentratie vereisen. (Extra) warm witte kleurtemperaturen (2200K - 3000K) creëren een aangenamere sfeer.


 

Hoeveel lampen heb ik nodig in een badkamer?

Het aantal te plaatsen lichtbronnen in de badkamer hangt af van drie factoren: de grootte van de kamer, de hoeveelheid natuurlijk licht en de sfeer die je wilt creëren. Een badkamer zonder ramen heeft bijvoorbeeld meer lampen nodig omdat deze overdag ook aan moeten staan. In dit geval zijn LED lampen de beste keuze omdat je met deze verlichting tot wel 90% op je energiekosten bespaart.Badkamer 2

Waar plaats je armaturen in een badkamer?

In de badkamer is dus functionele of decoratieve verlichting van belang. Om optimaal te kunnen genieten van functionele algemene verlichting adviseren we om een plafondlamp. Voor sfeerverlichting zijn dimbare LED spots een goede optie. Deze kunnen op een plek worden geplaatst waar we meestal een hoge lichtopbrengst nodig hebben, zoals voor een spiegel. Ook is het prettig om deze verlichting te kunnen dimmen. Voor sfeerverlichting is het ook raadzaam om dimbare/gekleurde LED strips te plaatsen bij bijvoorbeeld een bad of douche. Houd er altijd rekening mee dat je dan wel verlichting kiest met een hoge IP waarde. Een aparte lichtschakelaar voor algemene verlichting en sfeerverlichting helpt om de juiste sfeer te creëren. Bekijk hieronder een aantal van onze bestsellers in badkamerverlichting.