• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar garantie
  • Zakelijk? Offerte op maat
  • Vandaag besteld, vandaag verstuurd
  • Winkel veilig met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

Verlichting voor Kantoor

Verlichting voor kantoor verbetert de prestaties op de werkvloer. Hiervoor is de juiste kleurtemperatuur, UGR waarde en lichtintensiteit belangrijk. LED verlichting in de lichtkleur 4000 Kelvin (koel wit licht) zorgt ervoor dat personeel gefocust en alert blijft. LED panelen met een UGR<19 waarde zijn volgens Europese normeringen verplicht op kantoor. Verder zijn LED Inbouwspots en LED Downlights erg geschikt als verlichting voor kantoren. LED kantoorverlichting staat garant voor een lange levensduur en een forse energiebesparing, die kan oplopen tot ruim 90%. Je investeert dus niet alleen in het welzijn van personeel, maar ook in een lagere energierekening. Per 1 januari 2023 is het energielabel C verplicht in ieder kantoorgebouw vanaf 100 vierkante meter. Om dit label te verkrijgen kan Lampdirect je van A tot Z voorzien van de beste service, zoals een offerte, lichtplan op maat en de installatie van LED verlichting op locatie. Klik hier voor meer informatie en om contact op te nemen met onze lichtexperts.

Filteren opCategorie
keuzehulp
Suggesties
1-24 uit 222 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Waarop dien je te letten bij de aanschaf van kantoorverlichting?

Als je op het punt staat om kantoorverlichting te kopen, dien je met een paar dingen rekening te houden. Dit komt doordat de Europese Unie in NEN-EN 12464-1 diverse voorschriften voor werkomgevingen heeft uitgevaardigd, waaraan moet worden voldaan. De belangrijkste daarvan zijn verlichtingssterkte (lux of lm/m²), verblindingswaarde (UGR) en lichtkleur. Wat je over deze drie factoren dient te weten, wordt in de volgende hoofdstukken uitgelegd.

 

Welke verlichtingssterkte heeft kantoorverlichting nodig?

De Lux-waarde mag in kantoren nooit lager zijn dan 500 lm/m². Op paden of trappen kan het echter tot 100 Lux zijn. In gebieden waar technische tekens worden gebruikt, is een waarde van 750 Lux voorgeschreven. De voorgeschreven waarden vind je in de tabel in het volgende hoofdstuk.

Bij het plannen van jouw kantoorverlichting dien je er goed op te letten dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Bovendien dien je te voorkomen dat er donkere hoeken zijn waar de lichtopbrengst niet zo hoog is als in de rest van de omgeving. Hiervoor helpt het om de kantoorverlichting gelijkmatig te verdelen. Daarbij dien je te kiezen voor LED armaturen die hun licht diffuus en in alle richtingen uitstralen. Lichtbronnen voor accentverlichting zijn dus niet geschikt als algemene verlichting. Het kan wel worden gebruikt om nog meer licht toe te voegen aan bepaalde gebieden of om objecten in beeld te brengen.

 

Wat dien je in gedachten te houden over verblinding (UGR)?

In werkomgevingen dient kantoorverlichting een waarde van UGR<19 te hebben. Op trappen en paden is UGR<25 voldoende. Meer gedetailleerde informatie is te vinden in de volgende tabel.

 

Toepassing Lux UGR
Kantoren 500 19
Technisch tekenwerk 750 16
Openbare wegen 100 28
Trappen en Roltrappen 150 25
Garderobes 200 25

 

Welke lichtkleur voor kantoorverlichting?

Naast UGR en Lux speelt ook de lichtkleur een belangrijke rol bij werkplekverlichting. In principe geldt dat kantoorarmaturen altijd een koele witte (4000K) of daglicht witte (6500K) lichtkleur dienen te hebben. Dat komt doordat deze kleurtemperaturen hoge blauwwaarden hebben, die het lichaam wakker maken en de concentratie bevorderen. Daarentegen laten lichtkleuren met een hoog roodgehalte (2700K en 3000K) het menselijk organisme ontspannen en slikken deze veel belangrijke kleurdetails op. Ze mogen dus alleen in de eetzaal of de zitkamer worden gebruikt.

Hier kan echter een nauwkeuriger onderscheid worden gemaakt Je kunt het "normale" dagelijkse kantoorleven verlichten met koel wit (4000K). Als er echter veeleisend werk wordt verricht in jouw gebouwen, waarbij details een grote rol spelen, zoals technische tekeningen, dan dien je te kiezen voor daglicht wit (6500K). Deze lichtkleur is gebaseerd op natuurlijk daglicht en biedt daarom de beste voorwaarden voor veeleisende taken.

 

Welke LED armaturen zijn het meest geschikt voor kantoorverlichting?

Als je kantoorverlichting wilt aanschaffen, kun je kiezen uit een groot aantal LED armaturen. Een van de meest populaire lichtbronnen zijn de LED panelen. Deze bieden een bijzonder discrete manier van verlichten, aangezien zij rechtstreeks aan het plafond kunnen worden bevestigd of zelfs in het plafond kunnen worden aangebracht. Dit werkt uitermate goed als je een systeemplafond in jouw kantoor hebt. Hier hoef je alleen maar een van de panelen uit te nemen en jouw nieuwe LED paneel in te lijsten. De armaturen zijn derhalve in verschillende maten te verkrijgen, waaronder: 60x60cm en 30x120cm. Dit is de perfecte manier om de paneelafmetingen van jouw rasterplafond op elkaar af te stemmen.

Als je geen systeemplafond hebt, is dat geen probleem. Met onze Noxion LED paneel accessoires kun je de LED panelen rechtstreeks aan het plafond bevestigen of ze eronder hangen met behulp van een ophangkit.

In het verleden werden TL buizen vaak in kantoren geïnstalleerd. Je kunt deze gemakkelijk vervangen door LED buizen. Je hoeft jouw oude armaturen niet te vervangen, enkel de oude TL buizen door een nieuwe LED variant.

Je dient alleen van tevoren te weten te komen of jouw TL verlichting met een conventioneel voorschakelapparaat (EM) of een elektronisch voorschakelapparaat (HF) werkt. Flikkeren jouw buizen kort na het inschakelen? Dan is het een conventionele ballast en dien je zoeken naar LED buizen met de afkorting "EM". Als ze niet flikkeren, is het een elektronisch VSA en heb je LED buizen met de afkorting "HF" nodig. Als je niet zeker bent, kun je LED buizen met de afkorting "UN" kiezen. Deze kunnen voor beide voorschakelapparaten worden gebruikt.

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.