Starters voor TL Buizen & LED TL Buizen

TL buizen met een conventioneel voorschakelapparaat (vsa) hebben een starter nodig om te kunnen branden. Deze geeft een elektrische ontlading waardoor de TL buis gaat branden wanneer de stroom wordt ingeschakeld. TL verlichting die werkt op een elektronisch voorschakelapparaat heeft geen starter nodig. Bij LED TL buizen werkt dat precies hetzelfde. Hierbij wordt dus ook onderscheid gemaakt tussen LED TL verlichting met een conventioneel vsa of een elektronisch vsa. Goed om te weten: Een starter zorgt ervoor dat de levensduur van een TL lamp met 25% wordt verlengd. Bij Lampdirect kun je kiezen uit een assortiment van starters voor TL lampen en LED TL lampen van verschillende topmerken, zoals Philips, Noxion en Osram. Tip: check altijd even in het betreffende armatuur of jouw huidige TL verlichting wel of geen starter heeft. Zo weet je dus precies wat voor type (LED) TL verlichting je nodig hebt. Met de switch naar LED TL buizen bespaar je tot wel 70% aan energiekosten. Ook bevat LED TL geen schadelijke stoffen zoals kwik.  Meer informatie over starters en LED starters vind je door hier te klikken.

Filteren opCategorie
Last_chance_Q1_17012022
Te veel keuze?
Huidige zoekresultaten
1-18 uit 18 Gevonden resultaten
Filteren op
Sorteren op
keuzehulp

TL buizen met een conventioneel voorschakelapparaat (vsa) hebben een starter nodig om te kunnen branden. Deze geeft een elektrische ontlading waardoor de TL buis gaat branden wanneer de stroom wordt ingeschakeld. TL verlichting die werkt op een elektronisch voorschakelapparaat heeft geen starter nodig. Bij LED TL buizen werkt dat precies hetzelfde. Hierbij wordt dus ook onderscheid gemaakt tussen LED TL verlichting met een conventioneel vsa of een elektronisch vsa. Goed om te weten: Een starter zorgt ervoor dat de levensduur van een TL lamp met 25% wordt verlengd. Bij Lampdirect kun je kiezen uit een assortiment van starters voor TL lampen en LED TL lampen van verschillende topmerken, zoals Philips, Noxion en Osram. Tip: check altijd even in het betreffende armatuur of jouw huidige TL verlichting wel of geen starter heeft. Zo weet je dus precies wat voor type (LED) TL verlichting je nodig hebt. Met de switch naar LED TL buizen bespaar je tot wel 70% aan energiekosten. Ook bevat LED TL geen schadelijke stoffen zoals kwik. 

Meer bekijken

Hoe weet ik of ik een starter nodig heb voor mijn TL buis of LED buis?

Dit heeft te maken met het type voorschakelapparaat dat in het armatuur aanwezig is, oftewel het vsa. Hierop staat vermeld voor welke TL verlichting / LED TL verlichting deze geschikt is. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende vsa’s, namelijk conventioneel of elektronisch. Om welke van de twee het gaat, kun je op het voorschakelapparaat zelf checken. Staat er AC of EM/Mains op? Dan is het een conventioneel vsa en heb je dus een starter nodig! Wanneer er HF op staat, dan is er sprake van een elektronisch vsa en is er géén starter nodig.

Lampdirect tip: wanneer het om een elektronisch vsa gaat, controleer dan altijd even of het betreffende vsa compatibel is met de LED buis die je in het armatuur wil plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het vsa te checken in de compatibiliteitslijsten van Philips, Osram of Noxion.

Werkt een LED TL buis ook met een gewone starter?

Nee, LED TL buizen werken alleen met een LED starter, die ook wel ‘dummy starter’ genoemd wordt. Het gaat hierbij alleen om T8 LED buizen en ronde T9 LED buizen die werken op een conventioneel voorschakelapparaat, aangezien T5 LED buizen over het algemeen alleen in armaturen met een elektronisch voorschakelapparaat (HF) werken. Wil je bij Lampdirect een LED TL buis online kopen waarbij ook een starter nodig is? Deze krijg je van ons automatisch bij jouw nieuwe verlichting meegeleverd en hoef je dus niet los aan te schaffen.

Wat doet een starter precies?

Je kunt een starter als het ware zien als een soort ‘startmotor’ voor een TL buis. Zodra je het licht aan zet via de lichtschakelaar, wordt de starter geactiveerd en gaat er als het ware een signaal naar de TL verlichting in het armatuur dat deze moet gaan branden. Daarnaast bevordert een starter de levensduur van een TL buis. Dat komt omdat ervoor wordt gezorgd dat de buis beter omgaat met zijn lichtcapaciteit.

Hoe verwijder ik een starter uit een armatuur voor (LED) TL buizen?

Dat is erg eenvoudig. Zorg er eerst altijd voor dat de stroom is uitgeschakeld, in verband met de veiligheid. Draai vervolgens de buis een kwartslag, zodat je voelt dat deze kan worden losgeklikt uit het armatuur. Bij conventionele TL buizen zit de starter vaak nog aan het uiteinde van het armatuur. Je kunt op die plek dus de starter uit het armatuur verwijderen. 

Gaat het om een LED buis? Dan is de dummy / LED starter aan het uiteinde van de lichtbron bevestigd. In dat geval kun je de LED starter dus eenvoudig losklikken van de LED buis.

Hoe lang gaat een starter mee?

In de regel kun je aanhouden: wanneer de (LED) TL buis in het armatuur aan het eind van z'n levensduur zit en dient te worden vervangen, dan kun je het best ook de starter vervangen. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe verlichting vanaf het begin optimaal kan shinen. Je zou wel kunnen zeggen dat een LED starter langer meegaat dan een gewone starter, omdat LED buizen op hun beurt ook langer meegaan dan conventionele TL buizen.

 

Mijn TL buis brandt niet meer. Kan het zijn dat de starter kapot is?

Dat zou kunnen. Of er daadwerkelijk sprake is van een kapotte starter, kun je eventueel testen door een nieuwe losse starter te gebruiken en vervolgens na te gaan of de TL verlichting het weer doet. Vooral wanneer de betreffende TL buis nog niet aan het eind van zijn levensduur zit, kun je jezelf afvragen of de verlichting de echte de oorzaak is, wanneer het licht niet meer brandt. Het is uiteraard vervelend wanneer de lichtbron en/of starter daadwerkelijk kapot is, maar dit biedt ook kansen! En wel de switch naar LED verlichting, zoals een LED TL buis of een LED paneel! Hiermee bespaar je ruim 70% aan energiekosten, vergeleken met je oude lamp(en).

Ligt het aan de starter dat een LED buis niet flikkert bij het opstarten en een gewone TL buis wel?

Voor een deel wel en voor een deel niet. Een gewone fluorescentie TL buis heeft namelijk enkele seconden nodig, voordat deze op volle sterkte kan branden. Daar zorgt de starter dus voor. LED buizen daarentegen bezitten effectieve LED componenten die in staat zijn om meteen 100% licht te geven, wanneer de stroom wordt aangezet. Natuurlijk draagt een dummy starter daar ook aan bij, want deze zorgt er immers voor dat het inschakelen van de stroom direct op krachtige wijze aan de LED buis wordt doorgegeven.

Waar moet ik op letten bij het online kopen van een starter?

Zorg er in de eerste plaats voor dat je er zeker van bent dat de starter geschikt is voor jouw nieuwe TL buis of LED TL buis. Op deze pagina zie je in het filtermenu de titel ‘accessoires voor lamptype’ staan. Daar kun je eenvoudig selecteren op het juiste lamptype. Oftewel: TL-lampen of LED buizen. Binnen de Philips starters zijn er overigens nog wel verschillen tussen de verschillende types, zoals S2, S10 of S16. Klik hier om daar meer over te lezen. Heb je een LED starter nodig? Dan is bijvoorbeeld een Noxion LED starter ook geschikt voor LED buizen van andere merken, zoals Philips, Osram of Sylvania.

Tip: wil je overstappen op LED en een compleet TL armatuur vervangen? Dan is een LED paneel een hele geschikte en bovenal duurzame LED oplossing! 

Wil je jouw oude TL buis vervangen voor een LED buis in een armatuur met een conventioneel voorschakelapparaat? In onderstaande video leggen we uit hoe je dat precies doet.