LED Steeklampen
LED Steeklampen zijn vervangers voor compacte conventionele steeklampen. De LED steeklamp is de kleinste LED lamp in ons assortiment en past daardoor in bijna alle armaturen. Door de geïntegreerde LED technologie gebruiken deze lampen een stuk minder energie dan de conventionele varianten, die gebruik maken van halogeentechniek. LED steeklampjes zijn beschikbaar in 4 fittingen: R7s, G9, G4 en GY6.35. Daarnaast vind je in ons assortiment meerdere vormen, merken en wattages. Wil je overstappen naar LED? Check voor aanschaf even de afmetingen, deze kunnen afwijken van je huidige conventionele steeklampje. Probeer daarnaast dicht bij de eigenschappen van je huidige lamp te blijven om zo het lichteffect dat je nu hebt te bewaren! Lees hieronder meer over de verschillende LED steeklampen en waarmee je zoal rekening dient te houden ...
LED Steeklampen zijn vervangers voor compacte conventionele steeklampen. De LED steeklamp is de kleinste LED lamp in ons assortiment en past daardoor in bijna alle armaturen. Door de geïntegreerde LED technologie gebruiken deze lampen een stuk minder energie dan de conventionele varianten, die gebruik maken van halogeentechniek. LED steeklampjes zijn beschikbaar in 4 fittingen: R7s, G9, G4 en GY6.35. Daarnaast vind je in ons assortiment meerdere vormen, merken en wattages. Wil je overstappen naar LED? Check voor aanschaf even de afmetingen, deze kunnen afwijken van je huidige conventionele steeklampje. Probeer daarnaast dicht bij de eigenschappen van je huidige lamp te blijven om zo het lichteffect dat je nu hebt te bewaren!
Wat is een steeklamp?
Steeklampen zijn compacte lichtbronnen die zelfs in de kleinste armaturen kunnen worden geïnstalleerd. Ze danken hun naam aan het design van de lamp. Alle steeklampjes zijn namelijk voorzien van 2 pinnen die in het gewenste armatuur kunnen worden gestoken. De lichtbronnen met een ‘G…’ steekvoet hebben nog een andere verwijzing. De ‘G’ staat voor glas; het materiaal waar de pinnen oorspronkelijk van werden gemaakt. Het cijfer dat bij deze fittingen staat vermeld, geeft weer hoeveel afstand er tussen de pinnen zit.
Welke soorten LED steeklampen zijn er?
In onze webshop vind je een ruim assortiment LED steeklampen, die direct op netstroom (230V) kunnen worden aangesloten of een transformator nodig hebben die de 230V omzet naar 12V. Dit zijn de vier populairste modellen:
- LED steeklampjes met G4 fitting - Bij deze lichtbron staan de pinnen 4mm uit elkaar. Alle G4 LED's hebben een transformator nodig om te werken.
- LED lampen met G9 lampvoet - Deze lamp heeft een fitting waarbij de pinnen 9mm uit elkaar staan. Ze werken op 230 volt, waardoor ze rechtstreeks op het stroomnetwerk kunnen worden aangesloten.
- LED lampjes met GY6.35 fitting - De pinnen van deze compacte LED staan 6,35mm uit elkaar. Deze producten hebben allen een transformator nodig.
- LED steeklampen met R7s lampvoet - Deze LED's hebben aan elk uiteinde één pin en zijn standaard 78mm of 118mm lang.
Waar zijn steeklampjes geschikt voor?
LED steeklampen zijn door het kleine formaat op vele manieren te gebruiken. Hierbij kun je denken aan vitrines en andere meubels, afzuigkappen, koelkasten, in inbouwspots en in voertuigen zoals campers, caravans, boten etc. R7s lichtbronnen hebben nog een extra toepassingsgebied, deze lampjes kunnen namelijk in straatlantaarn worden geplaatst als ze een hoge lichtopbrengst hebben. Steeklampjes zijn verkrijgbaar in drie kleurtemperaturen: zeer warm wit (2700K), warm wit (3000K) en koel wit (4000K). Hierdoor heb je voor iedere applicatie een juiste keuze. Warme lichtkleuren worden veelal gebruikt voor sfeervolle ruimtes, waar koel wit goed tot zijn recht komt bij werkstations.
Zijn LED steeklampen dimbaar?
Ja, er zijn steeklampen die gedimd kunnen worden. Dit betreffen R7s, G9 en G4 varianten. Houdt er wel rekening mee dat je deze lichtbronnen enkel kunt dimmen met een LED dimmer. Dimmers hebben namelijk een minimale en maximale belasting, wat niet door het totale wattage van de aangesloten lampen mag worden overschreden. Het wattage van een LED steeklamp is dermate laag, dat deze de minimale belasting van een conventionele dimmer niet bereikt. Bij het gebruik van een LED dimmer voorkom je dat LED gaat flikkeren of zelfs helemaal niet werkt. Bekijk hier alle LED dimmers. Maakt jouw dimbare LED steeklamp gebruik van een transformator? Je hebt een dimbare transformator nodig om de lichtbron te kunnen dimmen.
Waarop moet ik letten als ik een halogeen steeklamp vervang door LED?
Steeklampen met twee pinnen zijn eenvoudig te vervangen door een LED model. Dit is net zo gemakkelijk als het vervangen van een conventionele lamp die niet meer bruikbaar is. Er is echter een kanttekening! LED varianten kunnen in afmetingen afwijken, waardoor het belangrijk is om goed op de afmetingen te letten. Daarbij dient de lichtbron het juiste wattage te hebben. Met onze filterfunctie ‘Vervangt (Watt)’ kun je alle geschikte lampen weergeven. Meer weten over het kiezen van de juiste hoeveelheid lumen in verhouding met het wattage van een LED steeklamp? Neem dan een kijkje op onze lumen naar Watt pagina.
Hoe gooi je steeklampen correct weg?
Het weggooien van LED steeklampen is heel eenvoudig. LED's zijn recycleerbaar en bevatten geen giftige stoffen, zoals kwik, waardoor ze naar gemeentelijke inzamelpunten kunnen worden gebracht. Hierbij kun je denken aan inzamelcentra voor gevaarlijk afval, recyclingcentra, de fabrikant of verkooppunten voor elektronische apparatuur. Heb je thuis nog conventionele steeklampen, dan kun je ze veilig bij het huisvuil doen. Waarom? Traditionele varianten zijn halogeen en bevatten daardoor geen kwik of waardevolle stoffen.