LED Sensorverlichting
LED sensorverlichting heeft verschillende typen sensoren. Hierbij kun je denken aan een bewegingssensor, een schemerschakelaar of een mix van beiden. Wil je LED verlichting buiten ophangen? Kies dan voor verlichting die geschikt is voor buitengebruik; LED sensorverlichting met minimaal IP44 (spatwaterdicht). Verlichting met een sensor brandt alleen wanneer deze door de sensor wordt geactiveerd. Hierdoor gaat jouw lamp extra lang mee en bespaar je eenvoudig energie. Deze energiebesparing kan nog verder oplopen door het gebruik van LED solar lampen met lichtsensor of dimbare sensorverlichting. Ongeacht het type LED sensorverlichting ben je jarenlang verzekerd van een veilig verlichte omgeving. Alles weten over LED sensorverlichting? Klik dan hier om verder te lezen ...
LED sensorverlichting heeft verschillende typen sensoren. Hierbij kun je denken aan een bewegingssensor, een schemerschakelaar of een mix van beiden. Wil je LED verlichting buiten ophangen? Kies dan voor verlichting die geschikt is voor buitengebruik; LED sensorverlichting met minimaal IP44 (spatwaterdicht). Verlichting met een sensor brandt alleen wanneer deze door de sensor wordt geactiveerd. Hierdoor gaat jouw lamp extra lang mee en bespaar je eenvoudig energie. Deze energiebesparing kan nog verder oplopen door het gebruik van LED solar lampen met lichtsensor of dimbare sensorverlichting. Ongeacht het type LED sensorverlichting ben je jarenlang verzekerd van een veilig verlichte omgeving.
Bespaar energie met LED sensorlampen en bewegingsmelders!
Sensoren winnen aan populariteit in de wereld van verlichting. LED's zijn tegenwoordig overal aanwezig, waardoor mensen zoeken naar nieuwe manieren om extra energie te besparen. Natuurlijk zal LED verlichting, dankzij nieuwe technologieën, altijd het energiebesparende alternatief blijven voor conventionele lichtbronnen. De groeiende vraag naar bewegingsdetectoren en LED sensorlampen toont echter aan dat ze ook een efficiënte manier zijn om nog meer energie te besparen.
Welke sensor lampen zijn er?
Je kunt twee soorten sensoren onderscheiden: bewegingssensoren en daglichtsensoren; deze kunnen ook allebei in een lichtbron zijn verwerkt. Beiden sensoren hebben het voordeel dat de verlichting alleen aangaat als het licht echt nodig is. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. Een handig neveneffect is dat de lichtbronnen automatisch aangaan. Sommige producten werken zelfs volledig zonder elektriciteit! Dit betreffen de LED solar lampen met bewegingssensoren, die zonne-energie opslaan om de verlichting indien nodig te laten branden.
Een lichtbron hoeft geen ingebouwde sensor te hebben om te reageren op beweging. Je kunt ook gebruik maken van een handige bewegingsmelder. Deze sensoren kun je aansluiten op vrijwel iedere LED lichtbron, waarna je profiteert van dezelfde voordelen als bij sensorverlichting.
Kun je de instellingen van een sensor zelf bepalen?
Ja, dit is zeker mogelijk. Het maakt niet uit of je te maken hebt met een LED sensor lamp of een bewegingsmelder, achter de afdekking heb je een paneeltje waarop je zelf bepaald hoe de sensor werkt. Enkele mogelijkheden hierbij zijn:
- Het kiezen van de detectiehoek van de sensor.
- Het instellen van de reactietijd van de sensor.
- Het bepalen van de gewenste lichtsterkte (Lumen of Lux).
- Het kiezen tussen bewegingsdetectie of daglichtdetectie.
Opmerking! De mogelijkheden van een sensor staan te allen tijde vermeld in de handleiding van de LED lichtbron of bewegingsmelder.
Hoe werkt een bewegingssensor?
Zoals de naam al zegt, reageren bewegingssensoren op beweging. Bewegingssensoren kunnen beweging detecteren met behulp van infraroodstraling. Deze geeft de warmte van voorwerpen aan en zorgt ervoor dat de sensor lamp gaat branden wanneer een verhoogde warmte wordt geregistreerd. Bovendien kun je bij veel lampen de vertragingstijd instellen, wat de tijd betreft tussen het moment dat beweging wordt gedetecteerd en dat de verlichting aanspringt.
Goed om te weten! Naast de klassieke LED bewegingssensor is er ook de zogenaamde aanwezigheidsmelder. Deze infrarood sensortechnologie is zo gevoelig ingesteld dat deze producten alleen geschikt zijn voor gebruik binnenshuis. LED aanwezigheidssensoren kunnen bijvoorbeeld in een kantoor of thuiskantoor worden gebruikt. Deze sensoren reageren al wanneer het toetsenbord wordt aangeslagen of de muis wordt bewogen.
Wat doet een daglichtsensor?
Daglichtsensoren meten voortdurend de hoeveelheid natuurlijk licht in een omgeving. Op het moment dat deze waarde te laag is, bijvoorbeeld als het buiten donker wordt, gaat de verlichting automatisch aan. Dit kan een onmiddellijke omschakeling tussen aan en uit betekenen. Tegenwoordig is er echter ook een vloeiende overgang tussen de lichtstanden (aan/uit) mogelijk, zodat het licht langzaam oplicht tot 100% lichtsterkte.
Welke LED sensorverlichting en bewegingssensoren voor buiten?
Bij het aanschaffen van sensorverlichting voor buiten, dien je aandacht te besteden aan de beschermingsklasse. De IP-klasse van buitenarmaturen met sensoren dient ten minste 44, maar het liefst 65 zijn. Dit zorgt ervoor dat de armaturen bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. Deze lichtbronnen en melders worden vaak geplaatst bij voordeuren, in tuinen of op opritten. Dit maakt het gemakkelijker en veiliger om thuis te komen en auto's of fietsen te parkeren. Sensortechnologie wordt ook gebruikt in parkeergarages, als straatverlichting of bij ingangen van bedrijven. Je kunt hierover meer vinden in de blog 'Welke LED sensorverlichting moet ik kiezen?'.
Bewegingsmelders als inbraakbeveiliging
Sensorgestuurde buitenverlichting wordt meestal gebruikt als waarschuwing / afschrikmiddel tegen ongewenste bezoekers of om de terugkeer naar huis veiliger te maken. Daartoe kun je LED bewegingsdetectoren aan de zijkant of boven het huis en de terrasdeuren installeren. Ook ramen in kelders of balkondeuren kunnen op deze manier van sensorverlichting worden voorzien.
Wat is belangrijk om te weten over padverlichting met bewegingssensoren?
Wil je een pad volledig verlichten met zo weinig mogelijk LED sensorarmaturen? Plaats de lichtbronnen dan wat hoger van de grond. Immers, hoe hoger de armaturen, hoe minder exemplaren je nodig hebt en hoe groter de afstand tussen de armaturen kan zijn. Houd dus voor je koopt rekening met de lengte en breedte van het pad en de hoogte van jouw padverlichting. Gewoonlijk zijn de producten tussen 60 en 150 cm hoog. Naast de hoogte dien je ook te kijken naar de stralingshoek van de LED padverlichting met bewegingsmelder. Als de hoek klein is, wordt het licht uitsluitend op het pad gericht en blijft de tuin donker. Je kunt dit tegengaan door een armatuur met een grote stralingshoek te gebruiken. Zo kun je ook zien wat er naast het pad ligt.
Padverlichting wordt ook wel "bolderverlichting" genoemd. Ze zijn er in vele kleuren en vormen. Je hebt ook een vrije keuze van materiaal. Aluminium en roestvrij staal zijn echter het meest geschikt, vanwege het weerbestendige karakter. In de categorie "LED buitenverlichting" vind je diverse bolderarmaturen terug, zowel met als zonder sensor.
Bewegingssensoren binnenshuis
Binnenshuis zijn bewegingssensoren populair als nachtverlichting, bijvoorbeeld in slaapkamers, gangen of op trappen. Ze zorgen voor oriëntatie en gaan vanzelf aan zonder dat je in het donker lang naar de lichtschakelaar hoeft te zoeken. LED bewegingsmelders en -sensoren zijn echter ook zeer populair in kantoren of magazijnen. Bovendien zijn ze energie-efficiënt, omdat ze geen constante verlichting vereisen. Sensoren in magazijnen kunnen bijvoorbeeld werknemers detecteren en alleen hun zone verlichten. Als werknemers zich verplaatsen, worden overbodige lichten gedoofd en noodzakelijke lichten aangezet. Het principe werkt even goed in kantoorgangen of sanitaire ruimten; elke plaats die niet continu bezet is.
Zijn er dimbare LED sensorlampen?
In ons ruime assortiment vind je ook enkele LED sensorlampen die dimbaar zijn. Dit betekent dat je de helderheid van de producten naar wens kunt aanpassen. Deze functie is bijvoorbeeld handig als je de LED's op het balkon of terras hebt geïnstalleerd en 's avonds liever buiten bent met gedimde verlichting in plaats van een fel waarschuwingslicht, dat je 's nachts om veiligheidsredenen nodig hebt. Of een sensorlamp dimbaar is, staat weergegeven in de producttitel en/of de specificaties.
Hoe sluit ik een LED armatuur met bewegingssensor op de juiste manier aan?
Het is niet moeilijk om een LED lichtbron met bewegingsmelder goed aan te sluiten. De sensor is intern immers al bedraad en aangesloten. Je hoeft de bewegingsmelder dus niet apart aan te sluiten. Dit vereenvoudigt het proces en is hetzelfde als het aansluiten van een gewone gloeilamp. Volg gewoon deze stappen:
- Zet de stroom uit! Voor extra veiligheid kun je de zekering losschroeven.
- Als je jouw conventionele armatuur wilt vervangen door een LED bewegingssensor, dien je het netsnoer los te koppelen en jouw vorige lichtbron te verwijderen.
- Verwijder de LED afdekking en sluit de EU-stroomkabel aan: de bruine kabel hoort bij L, de blauwe kabel bij N. Schroef vervolgens de afdekking er weer op.
- Sluit het netsnoer aan op het lichtnet.
- Schakel de stroomvoorziening in en bespaar onmiddellijk energie en geld.
Hoe installeer ik een bewegingsmelder?
Maak je gebruik van een losse bewegingsmelder, dan dien je de deze tussen de stroomvoorziening en de lichtbron te plaatsen. In dit geval volg je onderstaande stappen:
- Zet de stroom uit! Voor extra veiligheid kun je de zekering losschroeven.
- Koppel de netsnoer los en verwijder jouw lichtbron.
- Verwijder de afdekking van de bewegingsmelder en sluit de kabel van de lichtbron hierop aan: de bruine kabel hoort bij L, de blauwe kabel bij N. Schroef vervolgens de afdekking er weer op.
- Sluit de bewegingsmelder op dezelfde manier aan op de netsnoer.
- Schakel de stroomvoorziening in en bespaar onmiddellijk energie en geld.