• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar garantie
  • Zakelijk? Offerte op maat
  • Vandaag besteld, vandaag verstuurd
  • Winkel veilig met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

TL Verlichting

TL verlichting is een veelvoorkomende vorm van verlichting in kantoren of magazijnen maar ook thuis. De TL buis staat vooral bekend om de hoge lichtopbrengst en lange levensduur. Bij ons kun je terecht voor een breed assortiment TL buizen in allerlei maten en lichtkleuren. Zo hebben wij voor elk toepassingsgebied iets passend; van TL lampen met een koele lichtkleur voor op kantoor tot speciale buizen voor de voedselindustrie. Kies bij vervanging altijd voor een TL lamp met dezelfde fitting en lengte zodat deze zeker in je armatuur past. Geïnteresseerd in iets efficiënter? Bekijk onze LED TL buizen, die tot wel 70% aan energie besparen en nóg langer meegaan dan conventionele TL buizen!

Filteren opCategorie
keuzehulp
Suggesties
1-24 uit 770 Gevonden resultaten
Filter
Sorteren op

Waar kun je TL buizen gebruiken?

TL verlichting kan worden gebruikt in een grote diversiteit van toepassingen - zowel in de particuliere als in de commerciële sector. Dankzij hun lichtuitstraling over een groot oppervlak, robuustheid, efficiëntie en duurzaamheid, worden TL buizen vooral gebruikt in onder andere keukens, gymzalen, gangen en parkeergarages. Fluorescentiebuizen zijn ook ideaal om te gebruiken in waterdichte TL armaturen, aangezien diverse armaturen in deze categorie geschikte beschermingsklassen hebben om te functioneren als waterdichte TL verlichting in vochtige ruimtes of in de buitenlucht.

Particulier gebruik Commercieel gebruik
Kelder Parkeergarage
Schuur/ garage Kantoor- en verkoopruimten
Wasruimte Magazijnen / fabriekshallen
Badkamer Keukens

 

Welke TL buizen bestaan er?

Door hun flexibele toepassingsmogelijkheden zijn fluorescentiebuizen verkrijgbaar in diverse lengtes, wattages en in verschillende fittingen (lampvoeten). Voor het gemak hebben we een handige indeling gemaakt van al onze TL verlichting, op basis van de diameter van de fitting. Bij Lampdirect ben je op het juiste adres voor de volgende TL buizen: 

TL Mini buizen → Deze compacte T5 TL buizen hebben een G5 voet hebben een diameter van 16 mm.

T2 TL buizen → Deze TL verlichting heeft een buisdiameter van slechts 7 mm en staat bekend als een zeer dunne en compacte TL buis.

T5 TL buizen → Deze TL buizen hebben een G5 fitting, waarbij de twee pinnen precies 5 mm uit elkaar staan. De TL buizen van 150 cm hebben een diameter van 16 mm.

T8 (TL-D) TL buizen → Hebben een G13 lampvoet en zijn verkrijgbaar in lengtes tot 177 cm. De diameter van deze zogeheten TL-D fluorescentiebuizen is 26 mm.

T12 TL buizen → Zijn bij Lampdirect verkrijgbaar tot een lengte van 150 cm. De buizen hebben een diameter van 38 mm en een G13 fitting.

Naast bovenstaande TL verlichting kun je in ons assortiment ook speciale modellen zoals ronde T9 (TL-E) TL verlichting vinden. Ben je op zoek naar deze ronde TL buizen? Klik dan hier of gebruik het filtermenu aan de linkerkant van de pagina. Daar kun je onder de subtitel 'Vorm' de diverse opties bekijken. Wil je een TL buis in een bepaalde lengte kopen? Zoals 60cm of 120cm? Indien je een specifieke lengte nodig hebt, kun je eveneens het filtermenu gebruiken via de subtitel 'Lengte TL-buis'

 

In welke kleurtemperaturen zijn TL buizen verkrijgbaar?

TL verlichting is niet alleen verkrijgbaar in de vier klassieke kleurtemperaturen: extra warm wit, warm wit, koel wit en in daglicht. Je zult ook TL producten vinden in de lichtkleur ultraviolet, zoals bij UV-C TL buizen. Deze TL buizen zijn speciaal geschikt voor onder meer vijvers. LET OP: UV-C lampen genereren hevige UV straling welke ernstige verwondingen aan de huid en ogen kunnen verzoorzaken. Vermijd huid en oog contact in geval van een open of onbeschermd product. Verder kun je de zogenaamde blacklight TL lampen bekijken door het filter "Lichtkleur (Kelvin)" te gebruiken. Zij worden gebruikt als show- en discolichten of voor gebruik in elektronische insectenvallen. 

 

Hoe werkt een TL buis?

TL lampen staan ook wel bekend als lagedrukgasontladingslampen. Er is een edelgas nodig om ze te vullen. Daarbij worden argon, neon, krypton of helium gebruikt. De binnenkant van een TL buis is bekleed met een fluorescerend materiaal, wat het licht doet fluoresceren. Bovendien dient de kwikdamp om UV-straling uit te zenden, die door de coating in licht wordt omgezet. Een verhitte gloeiende kathode in het vacuüm van de glazen buis zendt elektronen uit door middel van gloei-emissie en ontsteekt de gasvulling. Dit vereist een hoge ontstekingsspanning, die wordt geleverd door een voorschakelapparaat. Het ontstoken gas werkt als een elektrische geleider en in de fluorescentiebuis wordt een zogenaamd lagedrukplasma gevormd. Dit zendt licht uit wanneer de atomen van het kwik door de elektronen worden geëxciteerd. Het resulterende UV-licht wordt door de coating omgezet in wit licht.

 

Zijn er verschillen tussen TL verlichting en Neon verlichting?

Een TL buis dat alleen neon bevat, noemen we een neon buis. Deze verlichting wordt vandaag nauwelijks nog geproduceerd. De term neonbuis blijft echter wel bestaan en wordt soms misleidend gebruikt voor alle TL buizen. Neon wordt geassocieerd met een koud, altijd flikkerend licht, dat over het algemeen niet wordt aangetroffen in klassieke fluorescentiebuizen. De term fluorescentielamp kenmerkt deze lagedrukgasontladingslampen beter en nauwkeuriger.

 

Heb ik een starter nodig voor mijn TL buis?

TL lampen met een conventioneel voorschakelapparaat (VSA) hebben altijd een starter nodig, die voor de ontsteking zorgt. Met het gebruik van een starter verleng je de levensduur van een TL buis met ruim 20%! De starter wordt met zijn twee pennen rechtstreeks in de contactdoos geschroefd. Je vindt passende starters voor TL buizen in onze categorie Starters voor TL buizen. Opmerking: Kijk bij de aanschaf van een starter goed naar het wattage van je TL buis. Zo weet je zeker dat de starter ook geschikt is voor de betreffende TL verlichting. 

 

Waar kan ik mijn oude TL buizen inleveren?

Een TL buis bevat giftige stoffen zoals kwik, en mogen dus in geen enkel geval bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Je kunt oude TL buizen altijd inleveren bij de plaatselijke milieustraat of recyclecentrum. Heb je na de overstap op LED een grote hoeveelheid TL buizen over? Neem dan ontact op met een plaatselijke afvalverwerker.

 

Kan ik TL buizen eenvoudig vervangen voor LED TL buizen?

Jazeker! De overstap van TL verlichting naar LED TL verlichting is erg makkelijk. Voor iedere conventionele buis is er namelijk een geschikte LED vervanger in dezelfde lampvoet, kleurtemperatuur, lengte en vele andere kenmerken. Daarnaast zijn er de typische voordelen van LED, zoals een hoger aantal lumen (krachtiger en meer helder licht), een langere levensduur en de mogelijkheid tot milieubewuste recycling. De keuze is aan jou. Wil je meer weten over TL buizen en LED-buizen? Bekijk dan eens ons blogartikel LED vs. TL 

Ben je benieuwd naar ons assortiment aan LED TL buizen? Klik dan hier om alle producten te bekijken.

 

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.