T5 Lampen

T5 TL verlichting zijn smalle buizen met een diameter van slecht 16mm. Deze buizen met G5 fitting werken altijd op een elektronisch voorschakelapparaat en hebben daarom geen starter nodig. Bij het aanschaffen van een nieuwe T5 TL buizen, zijn een aantal zaken van belang. Zo moet je de lengte van je huidige buis aanhouden, anders past de nieuwe buis niet in je armatuur. Door oook de kleurcode aan te houden, behoud je hetzelfde lichteffect als nu. Wil je met je nieuwe verlichting energie besparen? Kies van voor een LED T5 TL buis! Meer informatie en weetjes over T5 TL buizen vind je door hier te klikken.

Filteren opCategorie
Best_price_Q1_17012022
Te veel keuze?
Huidige zoekresultaten
1-24 uit 230 Gevonden resultaten
Filteren op
Sorteren op
keuzehulp

T5 TL verlichting zijn smalle buizen met een diameter van slecht 16mm. Deze buizen met G5 fitting werken altijd op een elektronisch voorschakelapparaat en hebben daarom geen starter nodig. Bij het aanschaffen van een nieuwe T5 TL buizen, zijn een aantal zaken van belang. Zo moet je de lengte van je huidige buis aanhouden, anders past de nieuwe buis niet in je armatuur. Door oook de kleurcode aan te houden, behoud je hetzelfde lichteffect als nu. Wil je met je nieuwe verlichting energie besparen? Kies van voor een LED T5 TL buis!

Meer bekijken

Wat zijn T5 TL buizen?

Dit type TL verlichting heeft een wat kleinere doorsnede (16mm) dan de ‘standaard’ T8 TL buis. Een ander kenmerk is de afmeting van deze TL buizen, want deze wijken ook af van de T8 buis. De meest gebruikte formaten zijn namelijk 5 centimeter kleiner: 55 cm, 85 cm, 115 cm en 145 cm. Een leuk weetje: de T5 buis is pas later dan de overige TL buizen ontwikkeld en is over het algemeen energiezuiniger, terwijl deze ook langer mee gaat. Bij Lampdirect kun je zolang de voorraad strekt kiezen uit T5 TL's van bekende topmerken zoals Philips, Osram en Sylvania. Ook kun je bij ons terecht voor T5 secura buizen, die vanwege hun beschermlaag speciaal bedoeld voor de foodsector en T5 blacklight buizen voor onder meer discotheken, theaters en bars waar een dergelijk lichteffect goed tot zijn recht komt. 

Wat voor fitting heeft een T5 buis en hoe herken ik deze?

Standaard T5 lampen hebben een G5 (TL5) fitting, die bestaat uit twee pinnetjes welke aan beide uiteinden van de buis zitten. De fitting dankt zijn naam aan het feit dat deze 5 mm uit elkaar staan. Ook steken de pinnen iets meer uit dan bij de T8 buis het geval is. Ga je voor een ronde T5 buis, dan komt deze met een 4-pins 2GX13 fitting. En dan is er nog de 4-pins G10q fitting, die voor enkele T5 UV-C (ultraviolet) buizen geldt.

Werkt T5 verlichting met een starter?

Nee, en dat komt omdat je bij het kopen van T5 buizen geen starter nodig hebt. En dat heeft weer te maken met het type armatuur waar deze TL verlichting voor geschikt is, namelijk armaturen die werken op een (HF) elektronisch voorschakelapparaat. Dit geldt voor alle traditionele T5 buizen.

Hoe plaats ik een T5 buis in een armatuur?

Dat is ontzettend simpel! Aan weerskanten plaats je de T5 buis via de G5 steekfitting in het armatuur, waarna je deze nog een kwartslag draait. Om te controleren of de buis daadwerkelijk stevig vast zit in het armatuur kun je er heel licht even aan trekken. Is de buis aan het eind van zijn levensduur gekomen en dient deze te worden vervangen? Hanteer dan dezelfde methode: draai de buis een kwartslag totdat je de lichtbron uit het armatuur kunt halen.

Hoeveel TL buizen heb ik nodig per vierkante meter?

Hierbij speelt de sterkte van het licht een grote rol, oftewel de hoeveelheid lumen. Ga hierbij voor werkplekken uit van 500 lumen per vierkante meter. Stel dat je dus een kantoorruimte van 30m² hebt, dan heb je dus in totaal 30x500 = 15000 lumen aan TL verlichting nodig. In de specificaties van ieder product staat het aantal lumen vermeld. Zo weet je dus precies hoeveel TL buizen je in totaal nodig hebt. Wel is het zo dat de hoeveelheid lumen per ruimte flink kan verschillen. Voor gangen is bijvoorbeeld 200 lumen per m² al geschikt, terwijl voor een supermarkt of werkplaats 700 lumen wenselijk is. Heb je hier vragen over? Laat je dan adviseren door onze lichtexperts!

Hoe vervang ik mijn huidige T5 buizen voor een T5 LED variant?

De switch van T5 naar LED T5 is een fluitje van een cent. Begin bij je huidige TL buis. Hoe lang is deze en wat is de kleurtemperatuur? Zodra je dit weet kun je in ons T5 LED assortiment op zoek gaan naar een geschikte LED vervanger. LED T5 lampen hebben uiteraard dezelfde G5 fitting en passen in je huidige armatuur, dus dat zorgt ervoor dat het plaatsen in minder dan een minuut al gepiept is! Heb je meerdere aantallen tegelijk nodig? Dan kun je extra geld besparen dankzij de aanschaf van een voordeelpak. Kies je voor LED, dan kies je voor een energiebesparing van ruim 70%, producten met een veel langere levensduur, een hogere efficiëntie, lagere kosten en een bijdrage aan een beter milieu. Tal van goede redenen dus om vandaag nog over te stappen.

Bestaan er complete T5 armaturen voor in een plafond?

Ja, die bestaan! Je kunt voor verschillende alternatieven kiezen, wanneer je naast de T5 verlichting ook het armatuur wil vervangen. LED montagebalken en LED lichtlijnen zijn hierbij de meest gekozen producten. Ook kun je gaan voor LED battens, die je aan elkaar kan klikken. Dat komt goed van pas op plekken zoals een keuken of badkamer. Een mooi voorbeeld hiervan is de Noxion Batline Connect.