Alles wat je moet weten over sensorverlichting

Sensorverlichting is een opkomend onderwerp binnen de wereld van verlichting. LED verlichting is een ondertussen ver ontwikkeld product, daarom gaan we op zoek naar technologie die nog meer energie kan besparen. Natuurlijk zal LED verlichting nog verder doorontwikkelen, maar steeds meer klanten zien in dat sensorverlichting een effectieve manier is om extra energie te besparen. In de basis kunnen we twee soorten sensoren onderscheiden: bewegingssensoren en schemerschakelaars.


sensor

Wat doet een bewegingssensor?

Zoals de naam al verraadt, reageren deze sensoren op beweging. Bewegingssensoren zijn gevoelige sensoren die gebruik maken van infrarode straling, die warmte weergeeft. In de meeste gevallen is het mogelijk om de verlichtingstijd na het detecteren van beweging in te stellen.

 

Wat doet een schemerschakelaar?

Schemerschakelaars meten constant de hoeveelheid natuurlijk licht in hun omgeving. Vanaf het moment dat deze hoeveelheid lager wordt, bijvoorbeeld wanneer het donker wordt, gaat de verlichting automatisch aan. Dit kan een harde grens zijn: aan of uit. Maar er zijn ook lampen die langzaam steeds feller worden.

 

Beide sensoren hebben hun eigen applicatiegebieden. Dit maakt het kiezen van de juiste sensor vrij gemakkelijk. We laten je graag zien wat de verschillende manieren van gebruik, plaatsing en energiebesparing zijn.

 

Sensoren buiten gebruiken


floodlight sensor

Buitenverlichting met sensoren is absoluut de meest gebruikte toepassing van sensoren, zowel voor bedrijven als voor particulieren. De belangrijkste reden hiervan is veiligheid: buitenverlichting met sensor wordt gebruikt als waarschuwing voor ongewenste bezoekers, schrikt ze af en zorgt ervoor dat iedereen veilig thuis kan komen.

 

Zowel bewegingssensoren als schemerschakelaars worden buiten vaak bij deuren geplaatst, in tuinen of bij opritten. Ze maken het parkeren van auto’s of fietsen gemakkelijker en veiliger. Ook worden ze gebruikt in parkeergarages, als straatverlichting of bij ingangen van bedrijfspanden.
Onze favoriete sensorverlichting voor buiten:

Noxion Floodlight

Ledvance Outdoor Facade Edge
Sensoren binnen gebruiken


warehouse lighting

Binnen worden bewegingssensoren voornamelijk gebruikt als nachtlampen, in slaapkamers of gangen bijvoorbeeld. Maar ook in trappenhuizen of kantoren zijn bewegingssensoren populair. Je kunt je voorstellen dat, vooral in kantoren of magazijnen, het gebruik van bewegingssensoren ervoor zorgt dat contante verlichting niet meer nodig is. Bijvoorbeeld in magazijnen, waar sensoren precies kunnen detecteren waar werknemers zich bevinden en alleen die plaatsen verlichten. Wanneer werknemers zich verplaatsen, schakelen benodigde lampen automatisch in en overbodige lampen uit.


Toepassing van daglichtsensoren is daarentegen nog niet heel gebruikelijk. Toch is het mogelijk om zelfs binnen nuttige daglichtsensoren te plaatsen. Bijvoorbeeld op kantoren waar LED panelen dicht bij ramen gemonteerd zijn. Deze panelen kunnen dan overdag gedimd licht produceren en feller gaan branden wanneer het buiten donker wordt. Zo blijft de lichtintensiteit hetzelfde. Hiervoor zijn panelen nodig die aangestuurd worden door het DALI systeem. Toepassing hiervan zorgt voor extra energiebesparing omdat de panelen niet continu op volle sterkte branden.Onze favoriete sensorverlichting voor binnen :


DALI Noxion Panelen