T8 (TL-D) Lampen

T8 TL buizen, ook wel TL-D buizen, zijn een veelvoorkomende lichtbron. Deze buizen hebben een G13 fitting en een diameter van 26mm. T8 TL buizen zijn zowel beschikbaar voor armaturen met een conventioneel voorschakelapparaat als voor armaturen met een elektronisch voorschakelapparaat. Wanneer je gebruik maakt van een armatuur met starter, raden we je aan om bij aanschaf van een nieuwe buis, ook een nieuwe starter de installeren. Zo heeft de buis namelijk een optimale levensduur. T8 lampen komen in verschillende afmetingen en kleuren. Je kunt met de filters aan de linker kant van deze pagina de juiste buis vinden door je voorkeur voor merk, lengte of kleurcode in te geven. Moch je extra energie willen besparen met je nieuwe lamp, kan je altijd kiezen voor een LED T8 TL buis, die je in je huidige armatuur kunt plaatsen. Meer informatie over T8 TL buizen vind je door hier te klikken.

Filteren opCategorie
Best_price_Q1_17012022
Te veel keuze?
Huidige zoekresultaten
1-24 uit 246 Gevonden resultaten
Filteren op
Sorteren op
keuzehulp

T8 TL buizen, ook wel TL-D buizen, zijn een veelvoorkomende lichtbron. Deze buizen hebben een G13 fitting en een diameter van 26mm. T8 TL buizen zijn zowel beschikbaar voor armaturen met een conventioneel voorschakelapparaat als voor armaturen met een elektronisch voorschakelapparaat. Wanneer je gebruik maakt van een armatuur met starter, raden we je aan om bij aanschaf van een nieuwe buis, ook een nieuwe starter de installeren. Zo heeft de buis namelijk een optimale levensduur. T8 lampen komen in verschillende afmetingen en kleuren. Je kunt met de filters aan de linker kant van deze pagina de juiste buis vinden door je voorkeur voor merk, lengte of kleurcode in te geven. Moch je extra energie willen besparen met je nieuwe lamp, kan je altijd kiezen voor een LED T8 TL buis, die je in je huidige armatuur kunt plaatsen.

Meer bekijken

Wat betekent T8 bij TL verlichting?

Deze benaming heeft te maken met de diameter van de buis, namelijk 8/8 inch (28 millimeter). Een ander belangrijk kenmerk van TL verlichting in T8 formaat is de G13 fitting, die bestaat uit twee pinnetjes die 13 millimeter uit elkaar staan. Vandaar ook de naam G13.

Wat is het verschil tussen T8 en T5 buizen?

Het grootste technische verschil zit in de diameter. Daaraan kun je zien dat T5 buizen smaller zijn, vanwege een diameter van 5/8 inch (ongeveer 1,5 centimeter), vergeleken met de 8/8 inch van de T8 buis. Verder zijn er verschillen wat betreft de lengte van deze twee typen TL verlichting. De meest gangbare maten van T8 buizen zijn 60cm, 90cm, 120cm en 150cm. Bij T5 buizen betreft dat 55 cm, 85 cm, 115 cm en 145 cm. Verder zijn T8 TL buizen geschikt voor zowel conventionele (met starter) als elektronische voorschakelapparaten (zonder starter), terwijl de T5 buizen alleen op elektronische voorschakelapparaten werken.

Kun je nog steeds conventionele TL buizen kopen?

Ja, op onze website is TL verlichting nog steeds verkrijgbaar. Wel is het zo dat alle TL buizen worden uitgefaseerd in de EU. Voor T8 TL buizen geldt dat ze vanaf september 2023 niet meer geproduceerd mogen worden. Vanaf die datum zullen deze TL lampen bij Lampdirect dus te koop zijn zolang de voorraad strekt.

Wat is de functie van een starter bij TL buizen en wanneer heb ik deze nodig?

Een starter kun je zien als een soort ‘startmotor’, die ervoor zorgt dat een T8 buis gaat branden wanneer je via de lichtschakelaar het licht aan zet. Aan de onderkant van de starter zitten twee pinnetjes. Zodra daar meer dan 200 Volt op komt te staan, ontstaat er in de starter een soort gasontlading, dat als een soort aansteker van de TL buis werkt. Je hebt een starter nodig wanneer jouw T8 buis op een conventioneel vsa werkt. Dit kun je controleren door te checken of er bij jouw huidige TL buis wel/geen starter zit. Anderzijds staat op het vsa altijd aangegeven om wat voor type het gaat. Staat er HF op, dan is er sprake van een elektronisch vsa en heb je dus geen starter nodig. Staat er EM/AC/Mains op het vsa, dan is deze conventioneel en heb je dus wel een starter nodig. Je kunt een Philips S2 starter gebruiken bij TL lampen van 18W (60cm) en de Philips S10 starter voor alle overige wattages en lengtes.

Hoe komt het dat TL buizen flikkeren bij het opstarten?

Dit heeft als reden dat de starter en het conventionele voorschakelapparaat bij het opstarten enkele seconden nodig hebben om het licht van de TL buis op volle sterkte te krijgen. Knippert het licht continue? Dan is het vsa (of enkele onderdelen ervan) te warm geworden en dien je dit onderdeel te vervangen. Tip: LED TL buizen zijn flikkervrij en geven direct 100% licht. Hierbij zul je dus geen hinder ondervinden aan je ogen of last krijgen van hoofdpijn/migraine.

Hoe lang gaat een T8 (TL-D) buis gemiddeld mee?

Gemiddeld gezien gaan T8 TL lampen zo’n 10.000 branduren mee. Omgerekend is dat zo’n 3 jaar, wanneer het licht zo’n 60 uur per week aan staat. Een levensduur van 10.000 uur lijkt veel, maar in vergelijking met LED TL buizen is dit juist weinig, want die gaan tegenwoordig ruim 60.000 uur mee!

Zijn T8 buizen zuinig?

Over het algemeen is T8 TL verlichting niet erg zuinig. Dat komt in de eerste plaats omdat het licht 360 graden rond schijnt. Dat is niet erg efficiënt, want het plafond verlichten is niet nodig. Hierdoor gaat er gedurende de levensduur dus onnodig vermogen verloren. Verder zit er kwik in TL buizen, wat slecht is voor het milieu. Wanneer een TL buis breekt, kunnen er dus giftige kwikdampen vrijkomen.

Waar kunnen oude TL buizen worden ingeleverd?

Je kunt jouw oude of overbodige TL verlichting altijd inleveren bij de milieustraat in jouw woonplaats/gemeente. Dit kan onder andere in de WeCycle-inleverbak, omdat vrijwel alle grondstoffen van een TL buis kunnen worden hergebruikt. Ook wordt het kwik dat nog in de lamp zit, op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt. Over duurzaamheid gesproken: het beste alternatief voor TL is de LED TL!

Is het eenvoudig om een T8 TL buis te vervangen door LED?

Absoluut! LED TL buizen zijn namelijk verkrijgbaar in dezelfde formaten en bovendien geschikt voor zowel conventionele als elektronische voorschakelapparaten. Wil je overstappen van TL naar LED? Kijk dan even welke afmeting je huidige TL lamp heeft en ook op wat voor voorschakelapparaat deze werkt. Wanneer het om een LED buis voor een conventioneel vsa gaat, dan leveren wij altijd een LED starter bij jouw nieuwe product! De grootste voordelen van LED TL verlichting zijn:

  • Een energiebesparing van ruim 70%
  • LED TL buizen gaan gemiddeld 5x langer mee
  • Minder kosten aan het onderhoud & vervanging
  • Efficiëntere en smallere gradenbundel
  • Geen opstarttijd en flikkervrij 
  • Direct 100% licht
  • Beter voor het milieu: minder CO2 uitstoot
  • Bevat geen giftige stoffen en niet breekbaar

Is het beter om een compleet TL armatuur te vervangen of alleen de losse TL buizen?

Wij raden aan om het hele armatuur te vervangen voor een zuinige LED variant. Het beste voorbeeld daarvan is het plaatsen van een LED paneel (60x60cm, 30x120cm). Wanneer je liever alleen de TL buizen wil vervangen voor LED buizen, dan kan dat uiteraard ook altijd. Wanneer je het complete armatuur vervangt voor een LED armatuur, dan heb je als voordeel dat je in 1x alles hebt vervangen. Stel dat je jouw oude armatuur laat hangen en deze gaat na verloop van tijd kapot, dan zul je dus alsnog een nieuw exemplaar moeten aanschaffen.