• Gratis verzending Vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Bestel meer, betaal minder
  • Veilig winkelen met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur (kelvin) ?

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt gemeten in graden Kelvin (K). Hoewel er speciale verlichtingskleuren zijn (blauw, geel, rood, ect.), zijn de meeste lampen wit. De kleur wit kan echter variëren van zeer warm wit tot koel daglicht. Hoe lager de Kelvinwaarde, hoe warmer (roder) de kleur. Een gloeilamp heeft bijvoorbeeld een veel warmer licht dan een lamp die in een kantoor wordt gehangen.

 

 

LED-verlichting koud en kil?

Nee, dit is al lang niet meer! LED-verlichting had vroeger een ‘wittere’ kleur maar is sinds een tiental jaar verkrijgbaar in alle mogelijke lichtkleuren, van warm tot koel licht. Hierbij varieert de kleurtemperatuur van 1700K (Zeer warm wit) tot 6500K (daglicht). De gemiddelde kleurtemperatuur in een woning ligt in de buurt van 3000 Kelvin terwijl deze in kantoren rond 4000/5000 Kelvin ligt.Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?

 

Sfeerbeeld woonkamer kleurtemperatuur 1700K t/m 2700K (Zeer) Warm Wit

1700K t/m 2700K (Zeer) Warm Wit

Zeer warm wit licht bevordert ontspanning en is geschikt als omgevingsverlichting voor woningen, restaurants en hotels, omdat het een gezellige sfeer creëert.

Sfeerbeeld woonkamer kleurtemperatuur 3000K t/m 4000K Koel (neutraal) wit

3000K t/m 4000K Koel (Neutraal) Wit

Koel wit licht wordt vaak toegepast winkels en showrooms, maar ook als algemene verlichting in kantoren. Koel wit licht is niet te kil, maar garandeert wel een goede lichtopbrengst.

Sfeerbeeld woonkamer kleurtemperatuur 6500K Daglicht

6500K Daglicht

Koelere daglichtlampen worden gebruikt om de concentratie te verbeteren, bijvoorbeeld in kantoren, magazijnen en industriële werkomgevingen.

 

Hieronder vind je de meest populaire LED producten:

 

<strong>GU10 LED lampen</strong>   GU5.3 LED lampen   GU4 LED lampen   G53 LED lampen
GU10 LED lampen   GU5.3 LED lampen   GU4 LED lampen   G53 LED lampenJuiste kleurweergave

De kleurweergave of Color Rendering Index (CRI) geeft aan hoe 'kleurecht' een lichtbron de kleuren weergeeft. Des te hoger deze waarde, des te beter is de kleurweergave. Bij een goede kleurweergave worden subtiele variaties in het kleurenspectrum onthuld. Deze index geeft aan hoe nauwkeurig een lichtbron kleuren weergeeft in vergelijking tot daglicht. Het is belangrijk om te weten dat CRI onafhankelijk is van de kleurtemperatuur. Wil je meer weten over CRI klik dan hier. Een lamp met een hoge CRI (100) geeft kleuren hetzelfde weer als in daglicht. Wanneer de CRI minder is dan 70, wijkt de zichtbare kleur af van de natuurlijke kleur.Hulp nodig met de overstap op LED?

Ons team van LED specialisten staat voor je klaar. Neem contact met ons op als je vragen hebt of wanneer je graag advies op maat zou willen ontvangen.